Hra o trůny a její hvězda Emilia Clarke. S kým aktuálně Daenerys randí a koho v seriálu nahradila

Hra o trůny ji proslavila v roli Daenerys Targaryen. Emilia Clarke ji získala na poslední chvíli, protože původně ji měl hrát někdo jiný. Teď má fanoušky po celém světě. S kým stihla herečka během roků natáčení chodit, jak se dostala k hraní a které zdravotní problémy ji trápí?

Emilia Clarke

Emilia Clarke (23. 10. 1986) pochází z Londýna, a tak jako u většiny začínajících hereček mířily i její kroky na divadelní školu. Drama Centre London absolvovala v roce 2009, tedy rok předtím, než byla obsazena do seriálu, který udělal její tvář slavnou po celém světě. Hra o trůny se stala fenoménem, a z neznámé mladé herečky je rázem hvězda. Její zájem o hraní přitom začal, když viděla jako malá muzikál, na kterém pracoval její otec. Dělal totiž zvukového technika v divadle, a tamní prostředí se jí zalíbilo.

Hra o trůny dobyla svět

Seriál z produkce HBO, inspirovaný fantasy ságou Píseň ledu a ohně, herečce přinesl několikaleté angažmá. Pouhých 157 cm vysoká Emilia Clarke byla od té doby navržena několikrát na cenu Emmy a další seriálová ocenění. Aktuálně Hra o trůny končí, a poslední osmou řadu doprovázejí nepokoje fanoušků. Tak jako více známých seriálů předtím, tvůrci zkrátka nedokázali rozvinuté dějové linky smysluplně a uspokojivě ukončit. Za to ale herci nemohou. Na druhou stranu je třeba přiznat pravdu, že v dnešní době sociálních sítí mají lidé ve zvyku nadávat prostě na všechno.

Herečka nedávno veřejně přiznala znepokojivou zprávu. Během natáčení prodělala aneurysma mozkových cév, a to hned dvakrát. Poprvé už v roce 2011, a znovu pak v roce 2013. Jedná se o výduť, nejčastěji zasahuje tepny, srdce nebo právě mozek, a ta se může vyplnit sraženinou, vedoucí k infarktu. Tohle bychom nepřáli nikomu, tak doufejme, že bude Emilia úplně v pořádku.

zdroj: 123RF.com

Je jí sice 32 let, ale stále vypadá jako lolitka.

Herci chodí jen s jinými herci

Aktuální partner herečky je Charlie McDowell, u nás neznámý americký režisér. Jsou spolu od minulého roku, předchozí vztah měla Emilia v roce 2015. Tehdy s ní chodil Jay Courtney, který s ní hrál v Terminátorovi. Rok předtím randila s hercem Cory Michaelem Smithem, a také se s ní stýkal Jared Leto, herec a frontman skupiny 30 seconds to Mars. Ten předtím osm let chodil se Scarlett Johansson, a dokonce byl ženatý s Cameron Diaz. Celebrity zkrátka vybírají jen ze svého výběhu, a jsou jedna velká rodina. S Emilií v roce 2013 randil i herec James Franco, se kterým měla také točit film, který byl ale zrušen. Před ním si užívala se Seth MacFarlanem, tvůrcem seriálu Family Guy, u nás známý jako Griffinovi. Ten je dokonce o celých osmnáct let starší než ona. Herečka s ním začala randit v roce 2012, takže její vztahy ve světě filmu odstartovala právě Daenerys.

Filmové role se zatím nehrnou

Kromě role Daenerys totiž Emilia Clarke natočila jen pár filmů, většinou nevalných. Trias útočí s oživlými kostrami dinosaurů vynecháme, protože každý nějak začínal. V roce 2013 se objevila v neznámém filmu Dom Hemingway, kde zahrál hlavní roli Jude Law. Snímek ve stylu Guye Ritchieho díru do světa neudělal, stejně jako Terminátor: Genisys z roku 2015. Ten není špatný, ale bohužel se veze na vlně filmů, které je prostě v kurzu odsuzovat a hlavně neustále srovnávat s pětadvacet let starým snímkem Jamese Camerona. Nic naplat, sama Emilia Clarke se později připojila k haterům a označila Terminátor: Genisys za nepovedený a omyl její kariéry. Možná se filmu nedařilo právě kvůli jejímu mizernému herectví, ale to ponechme stranou. Tak jako tak roli získala právě kvůli popularitě Hry o trůny, stejně jako například Jennifer Lawrence roli v X-Menech, protože v té době jely Hunger Games. Nesmíme také zapomenout na roli, kterou měla Emilia v Disneyho snímku Solo: Star Wars Story. Ten by ale raději vymazal i samotný mediální gigant, stejně jako nespokojení fanoušci Hvězdných válek. Pořádná filmová role tak na herečku nejspíš teprve čeká.

zdroj: 123RF.com

Emilia Clarke na premiéře snímku Solo: Star Wars Story v roce 2018.

Roli ve Hře o trůny získala na poslední chvíli

Není tajná informace, že byla role Daenerys přeobrazena. Emilia Clarke totiž na poslední chvíli vystřídala herečku Tamzin Merchant. Ta dokonce natočila celý pilot, tedy úvodní díl série. Její scény se pak přetáčely znovu, už s herečkou, kterou zná díky Hře o trůny celý svět. Co bylo důvodem přeobrazení ale není jasné, a vědí to nejspíš jen filmaři. Tamzin Merchant si nejspíš vybrali kvůli její roli v úspěšném seriálu Tudorovci (2007-2010), který Hře o trůny vlastně předcházel. Herečka tak nebyla odvolána za pět minut dvanáct, ale přímo pět minut po dvanácté. Proč, to zkrátka není známo. Emilia Clarke za to ale vděčí své kariéře.

Autor: Eduard Havel

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Lena Headey: v 8. řadě seriálu Hra o trůny se vrátí. Miluje tetování a má nahou dublérku!

Hra o trůny ve Spojeném království. Kdo se ujme žezla ve Velké Británii po Alžbětě II.