Hra o trůny. Kde najdete natáčecí lokace a kde si filmaři domalovali hrad

Jste fanouškové seriálu Hra o trůny a plánujete dovolenou? Pak byste možná měli zařadit do svého cestovního plánu pár reálných lokalit natáčení Hry o trůny. Budete překvapeni, jak dalece je filmaři a mistři počítačové animace dokázali proměnit.

Lokace, kde se točil seriál Hra o trůny

Westeros je podivné místo pro život. Zvlášť, když přijde zima. To je pak spíš místem pro umírání. Kde tedy najít onen ikonický a bájný seveřanský hrad Winterfell? Nebuďte překvapení, že se ve vašem diáři objeví Severní Irsko, a jeho pohádkový zámek Castle Ward. Ve Strangfordu jsou na tenhle památkově chráněný útvar právem hrdí, protože baráky datované k roku 1570 jsou tu zachovány na ploše 400 hektarů. Prostě takový nafouklý Český Krumlov, jen o poznání studenější a šedivější. Dvacet klíčových lokalit Zimohradu se nachází právě zde.

Královská cesta

Projížděla tudy Arya Stark (v převleku za chlapce) směrem ke Zdi, aby se mohla připojit k noční hlídce. A taky tu zabíjeli kanci a vlci.  Rozhodně jsme se ale daleko neposunuli. Pořád jsme v Severním Irsku, nedaleko vesničky Ballymoney. Tuhle překrásnou alej z pokroucených buků tu vysadili v 18. století, a dodnes je považována za jednu z nejhezčích na světě. Nebo nejstrašidelnějších, když se sem vydáte v noci. To když se zdvihne mlha z okolních blat, a jen čekáte, kdy uslyšíte monotónní cvakot kopyt nějakého Bílého jezdce. Pokud byste chtěli dojít až k samotné zdi, musíte ještě trochu dál. Nachází se totiž ve zdejším lomu u Magheramorne.

Dračí kámen neboli Dragonstone

Uctívači draků si tu prý před staletími pořádali večírky, a celé zdejší izolované skalisko je poddolované jeskyněmi plnými dračího skla. Což je mimochodem tuze užitečná věc, když máte problém s oživlými mrtvolami. Pláž pod skalou se nachází nedaleko Downhill Strand. A je vyhlášenou přírodní rezervací. Kvůli drakům to asi nebude. Mimochodem, zdejší návrší na útesech nezdobí nedobytný hrad, ale sympatická malá kaplička. Jinak pokud byste chtěli tu samou filmovou pláž trochu jinak, zkuste Španělsko a pláž Itzurun. V seriálu se záběry ze dvou geograficky vzdálených lokací střídají.

Když přijde zima

Pokud vás lákají temnější lokality, můžete zkusit výlet na Island. Zdejší ledovcová jeskyně Grjótagjá totiž získala Hrou o trůny nebývale na popularitě. Objevena byla v 18. století, a ve zdejších tůních dříve fungovaly lázně. Horké prameny a led? To znamená spoustu mlhy a neustále se proměňující prostředí. Takže sem klidně můžete i dvakrát, neokouká se to. Právě tady si užívali vzájemné blízkosti Jon Snow a Ygritte.  Na Islandu se nachází i Krvavá brána, kterou si ovšem do kulisy národního parku Thingvellir filmaři domalovali.  A závěrečná bitva sedmé série, po které bude o jednoho draka míň? Vyhledejte kamenitou říčku Stakkholtsgja.

Tady bydlí králové

King’s Landing, neboli Královo přístaviště, má být podle všeho hlavním městem Westerosu. Má se nacházet na výspě Černovody, a když nic jiného, občas tu dochází z explozím uvnitř zastavěných oblastí. Třeba, když se královně Cersei něco nezdá. A teď vážně: většina scén odtud je těžká studiovka. Původní a v seriálu často zabírané mohutné hradby jsou ve skutečnosti součástí opevnění přístavu v Dubrovníku. Do Chorvatska to máte jen kousek, ne? Dopřejte si vycházku jako Tyrion Lannister! Kolem hradeb je dvoukilometrová kolonáda. Jen prosím nezkoušejte to samé, jako zmíněná Cersei. Ulička hanby je ve skutečnosti 300 metrů dlouhá rušná spojnice Stradun uvnitř Dubrovníku, a byla by velká „Hanba, hanba!“ chodit tu bez svršků.

Autor: Radomír Dohnal

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Jak souvisí hořící katedrála Notre-Dame, Hra o trůny a klimatické stávky

Marvel natočí minisérie hrdinů Avengers, Dwayne Johnson jako komiksový záporák a ochutnávka nových Star Wars