Avengers: Endgame v kinech boří rekordy v tržbách. Marvel uzavírá jednu obrovskou kapitolu

Avengers: Endgame jsou vyvrcholením jedné dekády filmů, které doslova pohnuly světem. Marvel stvořil fenomén a tohle je velké finále epických rozměrů. Dvaadvacátý film uzavírá všechny dosavadní dějové linie a spojuje v jeden obří závěr.

Avengers: Endgame za sebou mají premiéru a první víkend promítání u nás i ve světě. Součet tržeb se vyšplhala na neuvěřitelných 1,2 miliardy dolarů. To je absolutní rekord, jaký filmový svět dosud nezažil, ale zároveň se tak prognózy odhadů tržeb potvrdily. Avengers: Endgame získali 60 milionů dolarů jen z půlnočních premiér, a při debutovém víkendu si snímek připsal 358 milionů dolarů jen ve Spojených státech. Infinity War v roce 2018 odstartovala v USA za 258 milionů dolarů, takže je vidět, jak dobře vypjatá reklamní kampaň zapůsobila na diváky a přinutila je vidět snímek co nejdřív. Marvel dal jasně na srozuměnou, že se jedná o jedno velké finále. Kdo by o to chtěl přijít?

Infinity War pokračuje

Marvel dlouho dopředu ohlásil, že se blíží zásadní milník. Filmový vesmír, který studio budovalo od roku 2008, se dočkal velkého závěru, který započal snímek Avengers: Infinity War v roce 2018. V něm se hrdinové konečně ocitají tváří v tvář nejmocnějšímu nepříteli. Thanos tahal za nitky už napříč filmy během let, a stál i za první invazí na Zemi v Avengers z roku 2012. Střetnutí s ním ale nedopadlo dobře. Thanos hrdiny porazil, zanechal zlomené a dotáhl do konce svůj plán vymazat polovinu veškerého života ve vesmíru. Tento stav ale nemohl zůstat neměnný, a teď jsme se konečně dočkali epického zakončení.

Film pro fanoušky

Asi není třeba vysvětlovat, proč jít na Avengers: Endgame do kina. Každý, kdo poslední dekádu sleduje filmy Marvelu, snímek prostě nevynechá. Je tady ale jeden důležitý rozdíl oproti předchozím příběhům. Zatímco většina filmů Marvel Studios funguje i samostatně, Endgame počítá se znalostí předcházejících událostí. Jinými slovy, pokud se na film vydá do kina člověk neznalý marvelovského filmového vesmíru, odnese si jen minimální zážitek v porovnání se všemi, kteří mají jednotlivé hrdiny i příběhové linky zažité. Pro skalní fanoušky je potom film grandiózním epilogem, při kterém se nešetří emocemi. Avengers: Endgame nabídne typický marvelovský humor, a vůbec ho není málo. Stejně tak ale nechybí momenty, při kterých není snadné udržet slzy v očích. Film vás přinutí děj prožít úplně naplno, a ve tříhodinové stopáži není jediné hluché místo, které by narušilo vaše soustředění.

Úvod zodpoví většinu otazníků

Avengers: Endgame hned v prvních dvaceti minutách zodpovídaní většinu otázek, kterou v nás vyvolávaly trailery. Jak se potvrdilo, většina jejich stopáže byla z 90 % právě z této první části filmu, a tvůrcům se tam podařilo utajit veškerou akci nebo dějové spoilery. Tonyho návrat na Zemi, co dělají hrdinové mezitím, kolik uplynulo času od Thanosova lusknutí i jak vypadá svět po tragických událostech a prohře Avengers.

Po úvodu se rozjíždí děj filmu, který se tentokrát zaměřuje hlavně na naše oblíbené hrdiny. V Infinity War nebyl čas na osobní dramata, byl to první film, kde se všechny postavy objevily naráz, včetně Strážců Galaxie. Endgame si bere čas pro jednotlivé charaktery a dostáváme tak prostor se vžít do jejich situace. Film se navíc zaměřuje na hlavní šestici, tedy skutečně původní Avengers. Iron Man, Kapitán Amerika, Thor, Black Widow, Hawkeye a Hulk, tentokrát je tady máme všechny. Po lusknutí je samozřejmě naživu ještě Rocket, Nebula, Rhodey a nezbytný Ant-Man. Právě Scott Lang je tady velkým zdrojem humoru, i když se o něj postaral i Rocket a Thor. Avengers jsou tentokrát jednotní a mají společný plán. Ano, přesně takhle je chceme vidět.

Epické momenty, radost i smutek

Struktura děje je přitom obrovskou poctou sobě sama. Tvůrci dělají fanouškům na tváři úsměv, když odkazují na události, jejichž svědky jsme byli za posledních jedenáct let. Avengers: Endgame kolem sebe mají aurou jednoho obrovského finále, a přesně tím také snímek je. Grandiózním zakončením jedné éry. Endgame je plná epických momentů, kdy budete ohromeni a překvapeni, a vzápětí tento pocit vystřídá dojetí. Tohle je skutečně něco, co přesahuje rámec běžné filmové tvorby. Není to pokračování nebo další díl, je to něco mnohem většího. Jsme svědky vyústění všeho, co nás doposud provázelo.

Nevyhnutelný závěr

Marvel stvořil naprostý fenomén, který zahýbal světem. A doufejme, že bude hýbat dál. Nebylo možné konec odkládat nebo točit nějakou další výplň, finále zkrátka muselo přijít. Avengers: Endgame je vyvrcholením dosavadní tvorby, dvaadvacátým filmem, který spojuje všechny události v jednu. Snímek se nedá jakkoli popisovat, protože to znamená okamžité vyzrazení děje, takže pokud jste v kině nebyli, zajděte si tam dřív, než se dozvíte celý obsah z internetu. Rozhodně stojí za shlédnutí na velkém plátně. Není to jen premiéra filmu, je to událost, která přepisuje dějiny filmu. Obrovské padající rekordy v tržbách jsou toho ostatně důkazem.

Co na nás čeká dál?

Kam bude Marvel směřovat dál? Oficiálně má datum premiéry jen Spider-Man: Far From Home (4. července 2019). Další snímky jsou v plánu, ale povede se filmařům dát jim všem postupný směr a osudovost, jako se to povedlo doteď? Uvidíme, co budoucnost přinese, ale Avengers: Endgame patrně jen tak něco nepřekoná. Pokud chcete zážitek využít na maximum, vyplatí se předtím pustit si nějaké filmy, alespoň ty dva, co doporučili sami režiséři, bratři Russoové. Kapitán Amerika: Občanská válka (2016), a Avengers: Infinity War (2018) vás vtáhnou zpět do děje, a vychutnáte si tak Endgame opravdu naplno.

Autor: Eduard Havel

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Marvel natočí minisérie hrdinů Avengers, Dwayne Johnson jako komiksový záporák a ochutnávka nových Star Wars

Do kin chodí stále více lidí. Návštěvnost v roce 2018 byla rekordní! Který film vidělo nejvíce Čechů? A který český film zabodoval?