Do kin chodí stále více lidí. Návštěvnost v roce 2018 byla rekordní! Který film vidělo nejvíce Čechů? A který český film zabodoval?

Máte pocit, že občas sedí v kinosále jen pár diváků a do kina chodí málo lidí? Opak je pravdou. Návštěvnost kin u nás byla loni rekordní. Které filmy lákaly nejvíc diváků?

Návštěvnost kin v Čechách roce 2018 byla vysoká

Určitě jste slyšeli názor, že do kina nikdo nechodí, protože kinosály zejí prázdnotou. Samozřejmě, že ve večerní časy nebo v sobotu se sedačky naplní, ale jinak není výjimkou, že je vás na promítání jen několik. Přesto statistiky hovoří jasně – návštěvnost kin se rok od roku zvyšuje, a v roce 2018 dokonce pokořila hranici půl milionu. Máme teď namysli přímo Českou republiku. V roce 2017 navštívilo naše kina 15 233 432 diváků. V roce 2018 to bylo 16 344 483 diváků, což je skutečně výrazný posun. Od roku 2000 se tedy počet diváků, kteří během roku navštíví české kino, téměř zdvojnásobil.

Queeny u nás milujeme

Možná bude pro někoho překvapením, že nejnavštěvovanějším filmem se stal snímek Bohemian Rhapsody. Hudební podívaná o vzniku kapely Queen přitáhla do kin nejvíce diváků, a na promítání se vydali i ti, kteří tam běžně nechodí. Přestože skalní fanoušci snímku vyčítají nějaké nevěrohodnosti a fakt, že je film příliš uhlazený a nejde nijak do hloubky, aby zůstal divácky přístupný, i oni jsou nadšení, že mohou koncertní zážitek zažít v plné síle. Bohemian Rhapsody vidělo v roce 2018 v českých kinech 1 073 638 diváků, a to měl film premiéru až 1. listopadu, tedy na konci roku. Překonal dokonce rekord, který u nás v návštěvnosti držel opulentní Avatar z roku 2009.

Bohemia Rhapsody překonal rekord v návštěvnosti kin v Čechách

zdroj: cinemart

Marvel Studios má nejlepší stroj na peníze

Až se značným odstupem se na druhém místě umístil hit Marvelu Avengers: Infinity War, který u nás navštívilo 631 252 diváků. Bohemian Rhapsody zkrátka cílí na širší publikum a dokazuje, jak jsou u nás Queeni oblíbení. I tak jsou Avengers v současnosti ta nejpopulárnější značka, a nejočekávanějším snímkem roku 2019 je právě Avengers: Endgame. Disney vsadil na nejlepší kartu, když celý Marvel skoupil pod svá křídla.

České filmy mají Češi stále rádi

Na třetím místě se umístila česká komedie Po čem muži touží. Vidělo ji 558 988 diváků, a přestože jsou kritici poněkud nespokojení, film je důkazem, že dobře obsazený domácí snímek diváky přitáhne. Na čtvrté příčce je animák Hotel Transylvánie 3, který vidělo 491 501 diváků, a jen o kousek méně mají Fantastická zvířata: Grindewaldovy zločiny, 473 131 diváků. Rodinné nebo dětské filmy si svého diváka prostě najdou a do kategorie rodinných filmů by se dal vlastně zařadit i Jurský svět: Zánik říše, který skončil šestý a vidělo ho 407 221 návštěvníků kin. Spousta lidí jde prostě do kina hlavně kvůli dětem, a to filmaři také moc dobře vědí.

Top 10 vítězí s velkým odstupem

Pak následují s mírnými odstupy Venom, Padesát odstínů svobody, Úžasňákovi 2 a Tátova volha, druhý český snímek v první desítce. Zajímavý je také fakt, že z cca 300 filmových premiér z roku 2018 si pro sebe první desítka získala přibližně 30 % všech českých diváků, kteří loňský rok navštívili kino.

V kasách kin jsme za rok 2018 nechali 2 268 942 623 Kč. Všechna tahle čísla ale dokazují jediné – kino máme v oblibě a chodíme do něj rádi.

Autor: Eduard Havel

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Na jaké filmy se těšit začátkem roku 2019 do kina? Černá komedie s Liamem Neesonem, zajímavé sci-fi a další naše tipy!

Slavnými přes noc! Kteří známí herci se dostali k filmu náhodou? Dnes jsou z nich hvězdy!