Hra o trůny ve Spojeném království. Kdo se ujme žezla ve Velké Británii po Alžbětě II.

Britské královně nic špatného nepřejeme, navíc s její kuráží nás tahle dáma nejspíš všechny přežije. Ale kdo vlastně nastoupí na trůn po ní? Stárnoucí a vymírající rodová linie se nám totiž v posledních letech hezky rozkošatila. Jak si kdo stojí v téhle dynastické hře o trůn?

Hra o trůny ve Spojeném království

Britská monarchie je od startu, podobně jako jiné monarchie, vystavěná na právu primogenitury. Odložte latinské slovníky, v zásadě jde jen o to, že vítěz bere vše. A vítězem, tedy dědicem trůnu, je v tomto systému prvorozený syn. To do jeho klína spadnou všechny tituly, statky a rodinný majetek. Což může znít trochu zaostale, zvlášť, pokud jste dcera nebo třeba druhorozený, ale drží to rodové bohatství pěkně na jedné hromádce.

Královské dělení? Nebudeme ničit grunt

Protipólem téhle strategie je „rovnoměrné dělení“, kdy každý z potomků dostane část majetku. Jenže tím se bohatství nehezky štěpí, takže za pár generací máte spoustu šlechticů bez majetku. Což není zrovna perspektivní. Právo primogenitury připadá na druhorozeného syna, pokud ten prvorozený zemře, a tak dál v sourozenecké linii. Když už není vhodných mužských dědiců, může korunu získat i dcera. Právě tak přišla k té ozdobě na hlavě Alžběta II. Ta ovšem dědice má.

Dědic č. 2? Toho vážně nikdo nebere

Je jím princ Charles, který patří mezi snad nejméně populární zjevy celého královského dvora. A to počítáme i posledního podkoního. Ano, toho s tím ošklivým předkusem. Jeho pečlivě tajený zdravotní stav ale napovídá, že dlouhověkost po matce nejspíš nezdědí. Proto se věrně spekuluje o tom, že dědic koruny se bude hledat hned v další generaci. A tam už čeká favorit číslo 2, hrabě z Cambridge a manžel Kate, William. Až potud je všechno v pořádku. Jenže v roce 2011 se trochu zamíchalo osudím.

Trojka je dobrá na chov

Tehdy se totiž sešlo 16 představených zemí Commonwealthu, které pořád tak trochu jsou součástí původního britského dominia. Ano, třeba Jamajka, Nový Zéland nebo Kanada. A ti se shodli, že číslem 3 se stane potomek Williama a Kate, bez ohledu na pohlaví. Po těch staletích tradice je to velká událost. Ale nakonec se jim narodil kluk, princ George, takže to zase taková změna kurzu není. Georgovi sourozenci, princezna Charlotta a princ Louis, jsou tak čtyřkou a pětkou. Šestkou se stává princ Harry, a jejich v současnosti oslavovaný produkt je sedmička.

Předbíhat ve frontě nejde

Takže pokud by se pokusil třeba s pomocí jedu a dýky uchvátit legální cestou moc v zemi, potřeboval by k otrávení svých bližních utrejchu aspoň vagón. Navíc jejich aktuální potomek je sice automaticky Britem, ale současně má nárok i na občanství americké. Což by dělalo trochu neplechu. Nutno dodat, že ne jedinou.

Anglikánský mikro-papež nemůže být katolík

Pravidlem, které na ostrovech platí už tak nějak z principu, je, že korunu nemůže získat někdo římsko-katolického vyznání. Vlastně, žádný dědic si nikoho římsko-katolického vyznání ani nemůže vzít, jinak jde z kola ven. Přeci jen, od časů šesti žen Jindřicha VIII. si s anglikánskou církví užili dost zábavy, tak proč si to teď kazit.

Britský monarcha je totiž současně nejvyšším představitelem anglikánské církve, takový malý papež. A bylo by dost trapné, kdyby se nejvyšším představitelem anglikánské církve stal římský katolík. Ve Vatikánu by se tomu vtipu nejspíš hodně nasmáli, ale nedělalo by to doma dobrotu. Britská královská dynastie má ale před sebou zjevně ještě dlouhý život. A doufejme, že i královna.

Autor: Radomír Dohnal

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Katedrála Notre-Dame nebyla jediná. Jaké další světoznámé stavby podlehly zkáze

Celebrity vám radí, jak máte žít a co nesmíte dělat, samy se tím ale neřídí! Které známé osobnosti se shodily vlastními výroky? 1. část