Výběr nejpovedenějších filmů roku 2016. Od každého žánru trochu!

Snad každý z nás za uplynulý rok alespoň jednou zavítal do kina. Na čem jste byli? Byl to povedený film? V případě, že by váš záběr nebyl příliš veliký, jsme si dovolili vytvořit krátký žebříček těch nejlépe hodnocených, a tak případně i můžete některé ty dobré filmové zážitky klidně dohnat. Výběr jsme vám navíc rozdělili podle převažujících žánrů.

Akční

Úvodem nadběhneme nějakému tomu osvěžení v žánru „akční“. I když se vám nemusí následující filmy zdát jako ideální pro tento žánr a daleko pohodlněji by vám padly do sci-fi a westernu, nám sem Kapitán Amerika: Občanská válka a Sedm statečných padne ideálně. Mimo výše uvedené žánry se jimi k tomu ještě promítá určitě také drama a komedie, což z nich navíc činí dojemné a opravdu propracované filmy. Navrch ale právě rovněž nepostrádají notnou dávku skvěle navržených akčních scén, kde se z jednoho bojiště a dějiště vrháme hned do druhého, které není nijak méněcennější než to druhé. Výbuchy a efekty se zde nešetří, a rozhodně se nemusíte bát, že by vám něco uniklo, v pozornosti jen tak nepolevíte, protože budete napjatí jak struny.

Komedie

V komedii se pro dost lidí na první pohled nejspíš zase sekneme. Co by zde kčertu měly dělit animované Buchty a klobásy nebo akční sci-fi Deadpool? Kdo ale oba filmy viděl, a možná i sledoval nejrůznější nominace a ocenění, ten ví, že zrovna Deadpool byl v několika cenách vystavovaný jako komedie a rovněž tak i sklidil ovace. Kina taky smíchy praskala ve švech a jinak tomu nebylo ani u Buchet a klobás. Animace ne-animace, vulgarismy a rasistické narážky vás v téměř hodinu a půl dlouhé stopáži filmu nepřestanou lechtat na bránici skoro ani na vteřinu. Právě proto si myslíme, že Buchty a klobásy, a Deadpool jsou za loňský rok skutečnými vrcholy komediálního žánru.

Sci-fi

Konečně naprostá shoda. Za žánr sci-fi se nedá zrovna dvakrát splést a vzhledem k rozsáhlosti fanouškovských základen určitých filmových sérií a také náběhu na určitá ocenění lze vcelku lehko vytipovat tři filmy, které v tomto odvětví za loňský rok definitivně vedly. Dokonce se termíny svých premiér ani příliš neminuly, sešly se hned v posledním čtvrtletí roku. Se dvěma nominacemi na Zlaté glóby jsou to Příchozí, Star Wars přišlo s prvním spin-offem série Rogue One a za Marvel byl naprosto bombastický Doctor Strange dalece přesahující hranice našeho vesmíru. Teď už si stačí jen vybrat, všechny stojí za to.

Fantasy

Pohádky loni obzvlášť udeřily na hlavičku s volným pokračováním ve světě Harryho Pottera. O 70 let dříve do New Yorku zavítal jistý Mlok Scamander se svým tajuplným kufříkem, ve kterém doslova pracoval na později vydané učebnici Fantastická zvířata a kde je najít. Tak se také jmenuje první ze dvou fantasy filmů, které tomuto žánru udělaly v roce 2016 velkou čest. Do kin se nahrnuly davy nadšených fandů. Velká pozornost, především z řad menších dětí, nechyběla ani pohádce Můj kamarád drak. Se svojí srstí a tlamou připomínal sice spíše psa, ale takový byl možná i účel. Fantazie ani jednomu z filmů rozhodně nechyběla!

Animovaný

Zde se můžeme bez váhání přiklonit k názoru Asociace zahraničních novinářů v Hollywoodu při nedávném udílení Zlatých glóbů. Těm učarovalo Zootropolis: Město zvířat. Stejně tak i nám a spoustě dalším dětským a dospělým divákům, kterým zrovna se zrovna tak zalíbilo také pokračování kultovního animáku Hledá se Nemo. Studia Disney a Pixar se tentokrát zaměřila na mlhavý příběh zapomětlivé rybky Dory, a tak se strefila rovnou do černého. Animovaná podívaná Hledá se Dory opět pobavila nejenom ratolesti, ale také jejich rodiče, a i když se nedostalo na žádná vyšší ocenění a nominace, určitě se jedná o film, který v tomto žánru nechcete propásnout.

Drama

Ve výběru tohoto emocionálně vypjatého žánru jsme se hned pokryli také filmy životopisné. Drama Hacksaw Ridge: Zrození hrdiny a Sully: Zázrak na řece Hudson se totiž odráží od reality a mapují osudy dvou nepříliš známých, ale důležitých hrdinů dějin minulého století i současnosti. V Hacksaw Ridge je to Desmond Doss, který za druhé světové války zachránil více životy více jak 75 svých bratrů ve zbrani, i když on sám odmítl jakoukoliv zbraň v boji nosit a používat. Kapitán Chesley Sullenberger zase v roce 2009 jako pilot letadla svým nouzovým přistáním na řece Hudson zabránil katastrofě a jistým ztrátám na životech. I když však zachránil všech 155 cestujících, sám musel čelit mnohým obviněním a psychickému nátlaku veřejnosti i nedůvěře v sobě samého. V tom by si mohli s Desmondem podat ruce.

Horor

Na strašidelný záběr zbyly dvě krásné perličky. Psychotická Ulice Cloverfield 10, z jejíž perverzně maniakální zápletky se nakonec vyklube ještě horší a nepředstavitelnější pravda, než byste si byli přáli, a vedle toho V zajetí démonů 2, které je o to děsivější, protože bylo natočené podle skutečných událostí. Co je ale pravda, a co už je výmysl? Do poslední chvíle vás nenechá ani mrazivým dechem vydechnout, a vy tak jenom těžko zjistíte, jestli se doma doopravdy můžete beze strachu podívat do skříně a pod postel. Nakonec ani nebudete vědět, jestli chcete pokračování, nebo už radši nikdy víc ne.

Jaký žánr je váš nejoblíběnější a u čeho začnete? Byli jste už na nějakém z filmů v našem výběru i v kině?

Autor: Jan Marek

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Filmové novinky: Nálož trailerů Rychle a zběsile 8, Spider-Mana, Transformers, Pobřežní hlídky a Planety Opic

Filmové novinky: Znovuoživená Mumie, Strážci galaxie 2, dech beroucí Spectral, Assassin a nominace na Oscara