Recenze Rogue One: A Star Wars Story – Neobyčejný příběh obyčejných lidí

Ať už se jedná o první, druhou nebo třetí, momentálně vznikající trilogii, v každé z hvězdných sérií jsme zvyklí na rytíře Jedi, sithské lordy, světelné meče, Sílu a další věci s nimi související. Rogue One nás ovšem tentokrát nevšedně bere do zákulisí hlavní dějové linie, k obyčejným lidem, kteří však mají ve Star Wars vesmíru nedílné role, o nichž právě tento takřka klasice rovný spin-off je.

Republika nás právě minula, Odboj je ale zase příliš daleko. Rogue One totiž neleží mezi Pomstou Sithů a Síla se probouzí, ale mezi Pomstou Sithů a Novou nadějí. A tak se rebelové, teprve ve svých začátcích, dovídají, že Lord Vader (hlas James Earl Jones) s Císařem a svými posluhovači, především Orsonem Krennicem (Ben Mendelsohn) a Grand Moff Tarkinem (Guy Henry), staví Hvězdu smrti, která je může zničit stejně lehce, jako když mávne proutkem. O její návrh se postaral a na konstrukci stále dohlíží Galen Erso (Mads Mikkelsen), zbrojní inženýr Impéria. Kdo jiný by se ho měl pokusit najít a ukrást plány hrozivé zbraně než jeho dcera Jyn (Felicity Jones)? Tak se dohromady spojí nepravděpodobná skupina obyčejných hrdinů, kteří vědí anebo teprve zjistí, co je správné a za co stojí bojovat a položit život.

…v předaleké galaxii.

Působivá stavebnice Garetha Edwardse by vlastně mohla být takovým protipólem zhoubné Hvězdy smrti. Namísto toho, aby planety ničila, skáče z jedné na druhou a představuje nám známé i neznámé světy plné nových, ale i ikonických charakterů, které vám v plné délce filmu čas od času zpestří podívanou. Co má potom namísto skryté slabiny zabudované obětavým Galenem Erso? Jeho dceru Jyn, která celý svůj dosavadní život prožila na útěku, dokud se nesetkala Cassianem (Diego Luna) a přeprogramovaným imperialistickým droidem K-2SO (hlas Alan Tudyk). Najednou má co dočinění s rebely, jejichž touha po plánech Hvězdy smrti zahrnuje trpkou minulost Jyn, se kterou nechce mít nic společného.

Mezi novými postavami není slabý článek

Nakonec se nám do příběhu a Rogue One skvadry zapojují také zběhlý pilot Impéria Bodhi (Riz Ahmed), v Sílu věřící mnich Chirrut (Donnie Yen) a jeho zbrojní arzenál/bodyguard a přítel Baze (Wen Jiang). I při větším počtu postav není žádná z nich příliš ošizená o prostor, na záchraně rebelů a galaxie každý přispěje svoji zásluhou. Dokonce i vtipně cynický droid K-2SO, který i přes svoji mechanickou podstatu nosí srdce na správném místě. Totéž by se dalo říct o charakteru Sawa Gerrery (Forest Whitaker), který Jyn vychovával potom, co jí Impérium vzalo rodiče.

I to, co známe, je pro nás nové

Příběh Rogue One: Star Wars Story je vesměs předvídatelný, co se týče jeho konce. V průběhu ale i přesto nebudete tušit, kdo udělá kde ten správný krok anebo překročí. Jak už to ve Star Wars bývá, máme na jedné straně dobro a na druhé zlo. Gareth Edwards ale do těchto pozic zasadil obyčejné lidi, kterým vtisknul neobyčejné role. Odvahu, pospolitost a obětavost, kterou ve filmu uvidíte, dost možná nenajdete v žádném jiném dílu Star Wars série.

Epický konec a začátek nového věku

A co ti, kteří se tolik těšili na obávaného Darth Vadera? Přijde, ovládne situaci tak, jak to umí, probudí ve vás strach a respekt, který jste necítili více jak třicet let. Rogue One se prováže se starou ságou tolik, že nebudete tušit, jak, ale zaplní prázdná místa v každém skalním fanouškovi. Kdo by potom smutnil po Johnu Williamsovi a jeho legendárním hudebním doprovodu, Michael Giacchina se postaral také o toto prázdné místo.

Skladatel John Williams, jehož hudba dosud nechyběla u jediného dílu z trilogií Star Wars, totiž podle svých slov přenechává veškeré spin-off počiny jiným. My jsme nyní ale mohli zjistit, že obávaný Rogue One prošel s uznáním, a tak se můžeme těšit a být rádi, že žijeme v době, kdy nás nějaký ten kousek Hvězdných válek čeká každý rok.

Jak se Rogue One: Star Wars Story líbil vám?

Autor: Jan Marek

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Recenze: Underworld: Krvavé války – Dostály jménu. Pustily žilou všem a všemu, i logice.

Recenze: Hacksaw Ridge: Zrození hrdiny – Veledílo nasáklé emocemi, Gibson zkrátka umí.