Recenze Kapitán Amerika: Občanská válka – Splnil veškerá očekávání a ještě víc

Dlouho očekávaná událost tohoto roku konečně dorazila. S ukázkami, plakáty nebo jenom zábavnými videi se v poslední době na internetu vyrojila celá mračna, ta se ale nakonec roztrhla a ve výsledku je doopravdy o co stát. Russoovi bratři se skutečně předvedli, a po tomhle zážitku bude každý jenom doufat v to, aby se s Marvelem drželi co nejdéle.

Ačkoliv se dojmy některých fanoušků z postupně vypouštěných filmových klipů mohly mísit v kladných nebo záporných rovinách, všichni do kina nakonec stejně dorazí. A po zhlédnutí takové skvělé podívané se někteří s chutí i podruhé a potřetí k popkornu a třetímu Kapitánovi i vrátí. Očekávat můžete neskutečnou akci, dramatizující a gradující vztahy jednotlivých členů Avengers týmu, odhalení zatím nevysvětlených vedlejších příběhů a zápletek… Před titulkovou sekvencí dostanete úplně všechno a ještě víc.

rotten-tomatoes-captain-america-civil-war

United we fall, divided we stand.

Vyberte si a sledujte

Koncept Občanské války a s ní vázaných diváckých očekávání byl jasný – Avengers tým se rozdělí v důsledku jím předložených záznamů z incidentu v Sokovii a návrhu, vlastně přímo příkazu, k tomu, aby se registrovali jako vojenská síla podléhající rozhodnutím Organizace spojených národů. Proti sobě se tak postaví dva největší tahouni týmu, Kapitán Amerika (Chris Evans) a Tony Stark (Robert Downey Jr.), na jejichž strany postojů k návrhu se postupně přidají, a vzájemně se tak rozdělí i ostatní členové Avengers. K tomu tu ještě máme sporného Winter Soldiera (Sebastian Stan), za kterým se skrývá víc, než by si kdo na první pohled mohl myslet. Každý fanoušek si tak podle svých preferencí může vybrat stranu, a poté už jenom sledovat, jak si jeho stáj ve filmu povede.

civilwar7

Která strana je ta vaše?

Na každého se dostane

Pozornost každému z týmů rozdělili bratři Russoovi rovnoměrně. Nestranný pozorovatel by tak nemohl říct půl slova proti tomu, že se některému z tahounů nějak zvlášť nadržuje, a totéž můžeme říct i o prostoru věnovanému každé z postav. Skvělého uvedení se dočkal Black Panther (Chadwick Boseman) i Spider-Man (Tom Holland), jejichž motivům k účasti v klání vyhradila režie přiměřený poměr k celkové stopáži filmu. Zanedbaní se nemuseli cítit ani již známí členové nebo nově připojený Ant-Man (Paul Rudd), jejichž vlastní charaktery i vztahy s ostatními zabraly ještě více do hloubky, než kdy předtím.

Black-Panther-Captain-America-Civil-War

Nováčci se prokáží více než schopní

Drama, vtip a přátelství

Z bývalého formátu komiksových akčních trháků se tak najednou stává drama, když se dobří přátelé chystají jít proti sobě, a když už jsou v tom, sami ani vlastně nevědí, jak tvrdě mají svého kolegu do brady udeřit. Rány se ale nakonec rozdávají dost tvrdě, dojde k nejednomu zranění a nechtěnému omylu, ze kterých v závěru každého zamrazí hluboko v kostech a především až moc blízko u srdce.

Aby to ale nebylo jenom těžkopádné drama, ve scénáři nechybí ani notná dávka humoru. Když se totiž vedle sebe ve starém broukovi posadí dva nedůtklivý bouchači a přetahují se o lepší výhled, žádný koutek nezůstane dlouho povislý. Jenom samotný Tom Holland v roli Spider-Mana exceluje v počtu humorných pubertálních hlášek, které k postavě v komiksech vždy patřily, a v jeho provedení si jich užijete až, až.

CaptainAmericaCivilWar_Trailer2

Spider-Man, jakého bude chtít každý

Nadmíru promyšlené, skoro až dokonalé

Kdo ale k smíchu rozhodně není, je hlavní padouch celé Občanské války, postava skrytá v pozadí všeho, tajemný Zemo (Daniel Brühl). Jeho drápy (ne tak ostré jako Pantherovi) jsou zaseklé hluboko v dění celého konfliktu, a přitom je to obyčejný člověk. Bez nadlidských schopností, technologií, jenom s trpělivostí a dostatečně silným, ačkoliv špatně uchopeným motivem dokáže s celým světem a především hrdiny zamávat tak, jako žádná jiná armáda nebo supersilný soupeř před ním. Jeho jednání je promyšlené, a téměř dokonalé, právě jako celý film.

landscape-1461235102-captain-america-civil-war-helmut-zemo

Nebudete tušit, co přijde

Tomu by dalo pár věcí vytknout, ale bylo by jich skutečně pomálu. Na vkus některých z diváků nadšených spíš do akce by ve snímku mohlo být o ždibec víc politikaření, než by si byli přáli, Spider-Man je do konfliktu vtažený sice vtipně, ale docela uměle a paradoxně vůči jeho vlastním touhám, a co vlastně ta Pepper? To jsou otázky, které si možná budete pokládat, až půjdete z kina.  Zatím ale s chutí do toho, protože Kapitán Amerika: Občanská válka nikomu nedal spát dlouho před jeho zhlédnutím, a ještě dlouho po něm spát ani nedá.

A jaké máte z filmu dojmy vy?

Autor: Jan Marek

Za spolupráci děkujeme kinu Premiercinemas. Sem si rozhodně chcete zajít na film!

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Recenze Batman V Superman: Úsvit spravedlnosti – Zatemněné, ale trochu jinak

Recenze Deadpool – Vypleská vás vlastní rukou