Další úmrtí. Profesor Severus Snape čaruje už jen v nebi

Desítky famózních rolí, vynikající herecký talent, charismatický vzhled. Tím vším dlouhá léta okouzloval svoje fanoušky Alan Rickman, který zemřel 14. ledna 2016. R.I.P., profesore Severusi…

Zubatá se v poslední době dost činí. V několika málo dnech si přišla pro Lemmyho Kilmistera z Motörhead, což rozesmutnilo všechny heavymetalové fanoušky, britského mega hudebníka Davida Bowieho, jemuž na poslední cestě zazpívala Madonna, a teď i irsko-velšského divadelního a filmového herce Alana Rickmana – což vyrazilo dech všem, co milují Harryho Pottera. Vždyť na profesora Severuse Snapea se zapomenout prostě nedá… A co se stalo?

Není malých rolí, jen malých herců

14. ledna 2016 Rickmanova rodina oznámila, že v devětašedesáti letech zemřel na rakovinu, se kterou intenzivně bojoval v posledních dvanácti měsících.

Jeho role, i když ne hlavní, se zapsaly do dějin. Již jako první významnější postava, terorista Hans Gruber ve Smrtonosné pasti (1988) a protivník Bruce Willise, zapůsobil na diváky svým osobitým šarmem, který zúročil v mnoha dalších filmech – třeba V Robinu Hoodovi, kde dokonale ztvárnil postavu šerifa z Nottinghamu (1991). Ale to, co se dělo v roce 2001, znamenalo zlom absolutní.

Profesor Severus Snape: Legendární čáry „záporáka“

I ten, kdo ho ještě neznal, nebo zatím neregistroval, zamiloval si původně necitelného a nerudného profesora z Bradavic, který se několik dílů celé ságy tvářil, že stojí proti samotnému Harrymu Potterovi. Některé ze silných momentů díla podle J. K. Rowlingové si můžete připomenout ve videu:

Zajímavosti

  • Ve stejný den, ve kterém odešel Alan Rickman, oznámila zpěvačka Céline Dion na sociálních sítích, že zemřel její manžel René Angélil, který s rakovinou bojoval od roku 2013.
  • Co se týče nezapomenutelného profesora Severuse, na rakovinu zemřel už jeho otec, když mu bylo osm let.
  • Vynikal nejen divadelním talentem, ale i tím grafickým. Tři roky pracoval právě jako grafik, což ho taktéž naplňovalo. Nakonec ale přece jen zvítězilo herectví.
  • I když od roku 1977 žil s partnerkou Rimou Horton, v tajnosti si ji vzal teprve před pár lety, což prasklo až dubnu 2015. (Podle US Weekly se tihle dva poznali již v roce 1965, kdy Alanovi bylo devatenáct, jí o rok méně.) Herec po celou dobu dlouhotrvajícího vzahu tvrdil, že instituce manželství pro něj není nezbytně nutná.
  • Pár nikdy neměl žádné děti. I když sám herec tvrdil, že by je chtěl, respektoval přání své partnerky, která k nim nebyla nakloněna.
  • Hlavní roli si zahrál pouze jednou, a to ve filmu Mesmer, který se točí okolo France Antona Mesmera přezdívaného praotec hypnózy a psychoterapie. (Tento švýcarský lékař ve své terapii využíval tak zvaného živočišného magnetismu. Tato metoda se proto nazývá mesmerismus.)
  • Alan Rickman cenu dostal za filmy Rasputin (nejlepší herec v minisérii nebo filmu) a Robin Hood: Král zbojníků (nejlepší herec ve vedlejší roli.)

Tak co, bude vám chybět?

Autor: Adam

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

10 důvodů, proč by Lord Voldemort měl být naším prezidentem

Vítejte v džungli, Legenda o Tarzanovi ožívá