David Bowie. Zemřela britská hudební ikona

Ve věku 69 let zemřel v pondělí britský hudebník David Bowie. Albem k jeho nedávným devětašedesátinám uzavřel svou kariéru i život. Zemřel na rakovinu, ze které se léčil posledních 18 měsíců.

První úspěšné album: Space Oddity

Jeho první album, kterým se vepsal do dějin, bylo Space Oddity. Vydal ho v roce 1969. Největší slávu mu ale přineslo album The Rise and Fall of Ziggy Stardust and the Spiders from Mars. To spatřilo světlo světa v roce 1972. Asi všichni ví, že byl sám velmi originální, stejně jako jeho rytmy a melodie. Proslul svými extravagantními kostýmy a maskami, stejně jako scénickým pojetím koncertů.

Filmová kariéra

Byl úspěšný i na filmovém poli. Natočil přes třicet filmů. První hlavní roli dostal v temné sci-fi s ázvem Muž, který spadl na Zemi. Pamtovat si na něj můžete např. i ve filmu Krásný gigolo, ubohý gigolo nebo nedávno odvysílaném Zoolanderovi.

David Bowie a zdravotní stav

Na plátně i na koncertech vypadal dost zdravě, ve skutečnosti prodělal v roce 2004 operaci srdce.V roce 2004 Bowie absolvoval operaci srdce. Se zákeřnou chorobou bojoval asi 18 měsíců. Ještě v pátek 8. ledna, bylo to v den svých 69. narozenin, vydal David Bowie své poslední album Blackstar. Fanoušci na něj budou vzpomínat jako na jednu z největších ikon britského hudebního nebe.

Zajímavosti:

  • Odmítl hrát v bondovce
  • Odmítal rytířské pocty
  • Když představoval v roce 1999 novou desku, řekl novinářům: Nemám, co bych o ní pověděl. Už můžu odejít?
  • Svoji hudební dráhu začal jako saxofonista ve školní kapele. Jedna školní rvačka pro něj skončila operací oka, od té doby měl poškozenou zornici.
  • Jako sólový zpěvák nahrál sérii milostných písniček, která vyšla pod názvem The Word of David Bowie. Pak na krátko nechal hudby a věnoval se buddhismu.

Autor: Ed

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

9 filmových herců, kteří zemřeli při natáčení

15 celebrit, které zemřely při autonehodě