Vítejte v džungli, Legenda o Tarzanovi ožívá

Režisér, který se pustil do oživení knižního světa Harryho Pottera, tentokrát udělal od civilizovaného kouzelnického světa krok směrem do pustiny – džungle, kde vládnou zákony života vystavěné na evoluční teorii přežití nejsilnějšího, v tomto případě přírodou vychovaného člověka, Tarzana.

John Clayton III (Alexander Skarsgard) jako Tarzan pustil z ruky poslední liánu už před nějakým tím rokem a život s gorilami v džungli vyměnil za život se svojí milovanou Jane (Margot Robbie) v pohodlí domku viktoriánského Londýna. Ve svém srdci a hlavě má však kromě své věrné lásky i neodbytnou touhu ženoucí ho zpátky do zeleně a nevybíravého života tropického království. Kapitán Rom (Christopher Waltz) dá Johnovi příležitost ke zpáteční cestě dřív, než by si myslel, a tím nejhorším možným způsobem samozřejmě. Jeho nynější civilizovaný domovský svět Londýna si totiž hodlá podmanit nedotčenou přírodu Konga pro své vlastní industriálním rozvojem ovlivněné pohnutky.

zpatecni cesta

Zpáteční cesta

Legenda o Tarzanovi: Výborně vytvořený svět

Ukázka z práce Davida Yatese na novodobé adaptaci dalšího ze známých knižních děl stojí za to. Okolo produkce to sice vířilo drby o průvodních problémech, ty jsou teď ale dozajista vyvrácené. Po důvěrném zobrazení kouzelnického světa Harryho Pottera se všemi kouzly a iluzemi zvládl Yates poměrně dobře vykreslit i přírodní království v kongské džungli, se všemi jeho půvaby a zvířecím obyvatelstvem. Nabízí se nám vynikající podívaná na souboj muže s přírodou, nebo snad gorilou, a její následnou obranu před útoky nenasytné civilizace. Prudká kanonáda, liánová lesní doprava rychlejší než pražské metro, stádo buvolů přestavující přilehlou kolonii. Rozhodně budou problémy, ale ne po vizuální stránce.

Co herecké obsazení?

Doufejme, že film mimo jeho vizuál potáhnou i herci. Ústřední herecké duo Tarzana a Jane není rozhodně až tak známé jako vyzdvihovaní pašáci z filmů Quentina Tarantina, kteří se zde sešli – Christopher Waltz v roli zlého kapitána Roma a protentokrát na straně dobra Samuel L. Jackson v roli George Washingtona Williamse. Neznámé tváře však ne nutně znamenají neúspěch následující v závěsu. Takového hloupého předpokladu jsme se snad zbavili už u Star Wars. Koneckonců i z ukázky jde vidět, že Skarsgard se do zvířecí role Tarzana hodí a jeho něžnou, ale přitom průbojnou polovičku i svými blond vlasy Margot Robbie zatím výborně naplňuje. Počkejme si, co z toho vyvstane časem, a nebuďme skeptičtí.

Souboj o místo krále džungle

Legendy o Tarzanovi bychom se v českých kinech měli dočkat 7. července. Distributoři filmu Warner Bros si musí své pecky příští rok zvolna rozložit, protože mimo takovýto titulek z pera Edgara Rice Burroughse očekáváme v listopadu i Rowlingovská Fantastická zvířata a kde je najít. Komiksy od DC jako Batman V Superman a Sebevražedný oddíl vyplní zase začátek roku.

Myslíte, že John Clayton v sobě znovu nalezne krále džungle?

Autor: Jan Marek

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Fotografie ohroženého amazonského kmenu Awá

Všeli-NEJ-jaké honičky a jízdy ve filmech roku 2015