Will Smith je málo černý pro roli otce tenisových hvězd Williamsových. Filmaři řeší dilema! Existují kvóty na barvu pleti?

Bizarní dilema teď stojí před filmaři v Hollywoodu. Will Smith prý totiž není dost černý na to, aby mohl hrát otce sester Williamsových. Tak se alespoň vyjádřila široká skupina uživatelů na sociálních sítích, kde rozhodnutí kritizují. Je to vtip nebo se to vážně děje?

Bizarní drama: Will Smith prý totiž není dost černý na to, aby mohl hrát otce sester Williamsových.

Skutečně bizarní zádrhel teď musí řešit tvůrci chystaného životopisného filmu, který má pojednávat o sestrách Venus a Sereně Williamsových. Jejich otec, Richard Williams, který obě své dcery od útlého věku tvrdě trénoval v tenise, byl tvůrci filmu obsazen známým jménem. Will Smith se zdál být zřejmě dobrou volbou, a producenti i herec se dohodli. Jenže jakmile byla tahle zpráva oficiálně ohlášena, narazili na tvrdou kritiku ze strany veřejnosti. Herec prý není dost černý na to, aby otce tenistek hrál. Richard Williams je totiž podle slov diskutujících mnohem tmavší pleti, než slavný herec.

Lidé nemají nic lepšího na práci

Co ještě před pár lety nebyl nejmenší problém k zamyšlení, je nyní propíráno světem internetu jako nějaký skandál. Mnozí diskutující na twitteru nebo jiných sociálních sítích se vyjadřuje tak, že mají Willa Smithe v oblibě, ale že by měl být obsazen někdo „tmavší“. Často je potom zmiňováno jméno Iris Elba (Thor, Prométheus) nebo Mahershala Ali (Zelená kniha). Skutečně absurdní situace, kterou by asi čekal málokdo, a nejvíc filmaři. Bude zajímavé sledovat, jak se k celé události postaví.

Pokrytectví narůstá

Vzniklá situace varuje, že společnost přestává být nohama na zemi. Jednak je potřeba zmínit fakt, že lidé poukazují na to, že se jim herec nelíbí, a vybírají si za něho svojí náhradu. Skutečně je tohle možné? Opravdu filmaři budou muset raději ustoupit, jen protože se tématu barvy pleti nemohou postavit? Když byli producenti kritizováni za to, že je James Bond v podání Daniela Craiga blonďák, nikoho ani nenapadlo brát rozhodnutí o jeho obsazení zpět. Posunuli jsme se tak daleko, že hateři na sociálních sítích donutí vybrat filmaře někoho vyššího, tlustšího nebo opačného pohlaví?

Kvóty na barvu pleti jako nařízení

Dalším nevyvratitelným faktem je to, že jsou do snímků záměrně obsazováni herci tmavé pleti, aby nebyl nikdo uražen nebo pobouřen, případně nařčen z rasismu. Proto například Marvel do filmů s Thorem nechal obsadit zástupce několika etnik, a tak se setkáváme s Heimdallem nebo Valkyrií, kteří se navzdory své předloze ze severských pověstí změnili ve prospěch multikulturalismu. Ani to nám dnes nepřijde nic divného, ale teď se zdá, že má tento rozjetý vlak utrženou brzdu.

Šílených případů bude přibývat

Stal se Will Smith obětí rasismu? Není na vině fakt, že filmaři herce obsadili. Rasismem by se dalo nazvat to, že někteří jedinci kritizují a poukazují na to, že není dost tmavý. Veřejně, na sociálních sítích a bez jakékoli sebereflexe. Zřejmě mají za to, že jsou na správné straně barikády. Jenže bojovat proti rasismu ještě větším rasismem zřejmě nebude ten správný postup.

A závěrem takové zamyšlení. Nedávno Disney vypustil trailer na předělávku svého kresleného hitu Aladin do filmové podoby. Modrého džina tu hraje právě Will Smith. Co myslíte, má jeho pleť tu správnou barvu, nebo je do role naprosto nevhodný?

Autor: Eduard Havel

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Herec a zpěvák Jussie Smollett si vymyslel rasisticky motivované napadení! Jeho kariéra je nejspíš u konce a Spojené státy jsou v šoku!

Netflix přebírá otěže na poli zábavy. Jeho tržní hodnota přerostla gigant Disney! Nahradí streamování kabelovou televizi?