Netflix přebírá otěže na poli zábavy. Jeho tržní hodnota přerostla gigant Disney! Nahradí streamování kabelovou televizi?

Způsob sledování filmů se mění. Televize začíná ustupovat platformám jako Netflix. Poskytovatel filmů online dokonce dorovnal svou tržní hodnotou kolos Disney! Bude kabelová televize minulostí?

Televize začíná ustupovat platformě Netflix

Netflix byl založen v roce 1997. Placený poskytovatel filmů online zažívá v posledních letech masivní rozšíření, a nyní je dostupný ve 190 zemích světa. Streamování začala společnost nabízet v roce 2009, a letos v lednu měl Netflix skoro 140 miliónů předplatitelů, z čehož je cca 60 milionů na území Spojených států. Netflix samozřejmě rozjel i vlastní produkci, převážně televizních seriálů. Určitě jste slyšeli o drama ze zákulisí politiky House of Cards nebo veleúspěšné sérii Narcos.

Budoucnost je ve streamování!

Za tento obrovský úspěch vděčí Netflix rozšíření streamování, ke kterému přispěly sociální sítě, používání chytrých mobilních zařízení a internet obecně. Nově teď společnost ohrožuje dosavadního krále filmové zábavy, kterým je The Walt Disney Company. A co je neuvěřitelné, děje se to i přesto, že má Netflix pětkrát nižší obrat, než známý mediální gigant. Jak je to možné?

Kabelovky mají vrchol za sebou

Série Piráti z Karibiku, celé vydavatelství Marvel včetně filmového Marvel Universe, Lucasarts a sága Star Wars. To vše teď patří pod společnost Walt Disney, a nejen to. Během minulého roku došlo k odkoupení 21st Century Fox a všech přidružených a dceřiných společností, které nyní spadají také pod značku Disney. Tržní hodnota tak nyní dosahuje hodnoty 152, 3 miliardy dolarů. Netflix ale burza v současnosti oceňuje na 152,7 miliardy dolarů. Je tedy zřejmé, jak moc se způsob sledování filmů a seriálů posunul. Současný trendem není kabelové vysílání, ale streamování online.

Šíří se jako lavina!

Netflix na burzu jako společnost vstoupil v roce 2002. Růst tržní hodnoty neustále se neustále zvyšoval, a během posledních dvou let doslova raketově. Hodnota akcíí Netflixu tak k dnešku stoupla o neuvěřitelných 33 tisíc procent. To je doslova historický vzestup. Počet platících odběratelů neustále roste, a to i u nás v České republice, kde můžeme Netflix využívat od roku 2016. Společnost má nyní přes 130 milionů předplatitelů, a to i přesto, že se služba v roce 2017 zdražila. Může za to i fakt, že Netflix rozjel svojí vlastní tvorbu, takže nabídne obsah, který jinde k vidění není.

Musí se obejít bez Star Wars

Přirozeně v nabídce nenajdeme žádné Avengers nebo Star Wars, protože Disney neposkytne Netflixu svoje filmy. Do budoucna se vším také zahýbe fakt, že úplné dokončení fůze Disneyho a 21st Century Fox dojde až v polovině roku. Disney tak dostane do svých spárů kabelovku Skylink, a navíc spustil vlastní vysílání přes internet. ESPN+ ale zatím nabízí jen přenosy ze světa sportu. I tak je už zřejmé, že je Netflix nezastavitelný. Určitě budou hrát roli další kroky společnosti do budoucna, ale je zřejmé, že kdo je novým králem zábavy. V USA si službu dokonce předplatila každá druhá domácnost!

Autor: Eduard Havel

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Obchod století v zábavním průmyslu! Disney spolknul Marvel i Hvězdné války, teď odkoupil 21st Century Fox! Postaví se Avengers proti X-menům?

Velké změny u Marvelu: Disney vyhodil režiséra Jamese Gunna kvůli urážkám. Proč to dělal a co si o tom myslí Kurt Russel a další herci?