Obchod století v zábavním průmyslu! Disney spolknul Marvel i Hvězdné války, teď odkoupil 21st Century Fox! Postaví se Avengers proti X-menům?

Společnost Comcast, která soupeřila o odkoupení skupiny 21st Century Fox, se oficiálně vzdala šance na vlastnictví, když jejích 64 miliard dolarů přehodil Disney s částkou ještě vyšší. Gigantická fúze je už teď oficiálně potvrzena a Disney se tak stává majitelem Foxu. Co od takového sloučení můžeme očekávat?

Disney spolknul Marvel i Hvězdné války, teď odkoupil 21st Century Fox!

Zábavní gigantosaurus The Walt Disney Company se v posledních letech nebývale rozrostl. Mnozí z nás si při vyslovení názvu Disney představí Kačeří příběhy, ale tato značka už dávno nepředstavuje jen Kačera Donalda nebo ikonického myšáka Mickeyho. Pod taktovkou Walt Disney vznikají hollywoodské velkofilmy, jako například Piráti z Karibiku.

Nejdříve v roce 2006 Disney odkoupil za 7,3 miliardy dolarů studio Pixar, které stojí za známými animovanými filmy, jako Příšerky, s.r.o., Hledá se Nemo nebo legendární Příběh hraček. Tehdejší šéf Pixaru, zakladatel společnosti Apple Steve Jobs, se stal v té době největším akcionářem ve skupině Disney. Další počiny Pixaru jsou od té doby pod dohledem studia Disney.

Nejmocnější hrdiny světa už vlastní Disney

V roce 2009 se potom Disney rozrostl o superhrdiny ze stáje Marvel, když za 4 miliardy dolarů spolkl celý Marvel Entertainment. Celý znamená komiksové vydavatelství, práva na filmy, hry, hračky i oblečení, zkrátka úplně celou značku. Za Avengers i Strážci Galaxie už dnes stojí myšák Mickey. Marvel Studios v současnosti válí a není důvod do dění nijak zasahovat, Disney koupil superhrdiny v jejich největším rozletu.

Nová éra Star Wars

Další transakce se uskutečnila v roce 2012, kdy Disney koupil společnost Lucasfilm za 4,05 miliardy dolarů. Ihned byla naplánována celá nová trilogie Hvězdných válek, včetně „vedlejších“ filmů. Star Wars dlouho spaly, a tak se naskytla možnost vydělat obří balík. První natočený film, epizoda 7, je zatím třetím nejvýdělečnějším filmem všech dob, a jeden ze čtyř snímků, které kdy překonaly hranici 2 miliard dolarů. I když letošní Solo šlápl hodně vedle…

Jeden jim všem vládne…

Všechno jsou to ale drobné ve srovnání s tím, jaká dohoda proběhla právě teď. Jednání trvalo věčnost, ale nakonec je vše potvrzeno. Disney koupil skupinu 21st Century Fox, a celá takhle transakce ho přijde na neuvěřitelných 71,3 miliardy dolarů! Skutečně nepředstavitelná částka, a s ní Disney pohltil celé zábavní impérium. Pod společnost totiž patří 20th Century Fox, Fox Searchlight Pictures, Fox21, Fox Network Group International, National Geographic Partners a mnoho dalších, jako indická kabelovka Star TV nebo americké televizní stanice FX. K tomu všemu navíc 40 % podíl v evropské satelitní síti Sky. Je skoro s podivem, že antimonopolní úřad takové sloučení povolil, ale znáte to, jak to chodí. Z transakce se „na oplátku“ před prodejem oddělilo několik sportovních stanic, které si ponechá Fox, aby to celé bylo košer, a americké ministerstvo spravedlnosti vše požehnalo. Pak obchod schválili akcionáři a je hotovo. Simpsonovi tak našli nového majitele.

Co bude s X-Meny?

Kromě hrátek se Star Wars se tak Disneymu otevírá nepřeberné množství možností s křížením komiksových hrdinů. Značky jako X-MenDeadpool nebo Fantastická čtyřka dosud držel Fox, a proto nebylo možné, aby se hrdinové ve filmech propojili, i když jsou všichni z pera Marvelu. Teď to ale vypadá, že je to jen otázkou času. X-Meni mají za sebou celkem devět filmů, a přestože jsou v přípravách X-Men: Dark Phoenix a X-Men: New Mutants, začínají prosakovat zprávy, že s nimi Disney není příliš spokojen. Nejslavnější mutant Wolverine a jeho představitel Hugh Jackman už také pověsil drápy na hřebík, takže je velice reálné, že nás v budoucnu čeká nějaký ten reboot, kdy se všechno rozjede úplně od začátku. X-Men vs. Avengers? V komiksech se to stalo už dávno, a tak je možné, že se podobnou cestou vydá i Disney. Stoprocentně ale nenechá svoje koupená práva jen tak ležet v šuplíku.

Autor: Eduard Havel

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Filmové novinky: Godzilla vs. monstra podruhé, superhrdinská parodie Shazam! a Dave Bautista proti teroristům

Recenze: Hotel Artemis – Jodie Foster jako zdravotnice v nemocnici pro gaunery. Proč je film tak strašně zbytečný?