Warhammer: Chaosbane je akční RPG, jak ho máme rádi. Legendární Diablo dostalo další klon

Drsný a nelítostný temný fantasy svět Warhammeru znovu ožívá. Vývojáři z Eko Software představují klikací akční řežbu Warhammer: Chaosbane.

Warhammer Chaosbane

Svět Warhammeru se konečně dočkal, protože Chaosbane je první hack n’slash RPG titul z tohoto světa. RPG prvky už jsou implementované ve Warhammer: Vermintide, ale teď nám Eko Software nabídnou klasickou diablovku ze staré školy. Však už bylo načase. Hry ze Starého světa, kde se Warhammer lore nachází, nejsou žádnou novinkou. Kromě zmíněného Vermintide fanouškům určitě neunikl Total War: Warhammer, který je skutečně působivým převodem stolního Warhammeru na monitory. Tak jako tak se jedná o ten nejtemnější a nejsurovější svět fantasy, jaký si můžeme přát. Konečně nás v něm čeká také pořádný clickfest s myší ve stylu Diablo nebo Titan Quest.

Zatím čtyři hratelné charaktery

Někteří budou namítat, že se Chaosbane až příliš podobá Diablu 3. S tím nejde nesouhlasit, protože podobnost je tu opravdu vysoká a určitě ne náhodná. Na druhou stranu, je možné udělat akční RPG jinak, než právě takhle? Chaosbane přináší čtyři hratelné charaktery. Každý z nich je určitým archetypem preferovaného stylu hraní, jak už jsme u podobných titulů zvyklí.

Konrad Vollen je říšský kapitán, který se soustředí na boj zblízka. Zkušený bojovník používá štít a je schopen nosit i těžší zbroj. Jeho zaměřením jsou skilly s AoE a crowd kontrol. Je také schopen zapíchnout do země standartu, která v daném okruhu zvyšuje útok nebo regeneraci zdraví. Během boje také zvyšuje bloodlust, tedy krvežíznivost, která mu postupně umožní odemykat silné útoky, při kterých Vollen získává sílu od samotného Sigmara.

Dalším do party je vznešený elfský mág jménem Elontir. Jako High Elf Mage se budete držet spíše zpátky, a likvidovat nepřátelské bestie, nemrtvé i démony chaosu pomocí devastujících kouzel. Přirozeně je kouzelník zranitelnější v boji na blízko, i tady ale není úplně bezbranný. V případě náhlého zavalení hordami nepřátel je tu osvědčený teleport, který Elontira bleskově přenese stranou od šarvátky. I on může aktivovat svoje bloodlust skilly, které přináší další hromadná zničující kouzla.

Zástupce trpaslíků není nikdo jiný, než oblíbený Dwarf Slayer. Kult zabíječů ve světě Warhammeru spojuje trpaslíky, kteří spáchali nějaký strašlivý zločin, následkem čehož podstoupí rituál, oholí si hlavu až na hřeben vlasů, a obnažení potom hledají hrdinskou smrt v bitvě. Bragi Axebiter se vrhá do boje téměř nahý, v každé ruce sekeru, a hraní za něj bude zřejmě ta pravá řezničina.

Poslením charakterem je Elessa, lesní elfka, která precizně ovládá střelbu z luku. V její kůži budete zasypávat nepřátele šípy, ale samozřejmě je k dispozici řada schopností. Wood Elf Scout používá otávené útoky, dokáže pomocí kořenů připoutat enemáky k zemi nebo povolat na svou stranu lesní dryády. V boji vyniká dexteritou, a tak se snadno vyhýbá poškození kotouly do stran.

Čím víc nás je, tím jsme silnější

Podstatnou součástí hry je multiplayer. Hrát je možné lokálně nebo online až ve čtyřech hráčích. Vzájemné doplňování hrdinů umožní ze hry dostat tu pravou porci zábavy. Příběh tu máme také, ale pro tento žánr není prakticky nijak důležitý. Odehrává se ve Starém světě, a tak se zde setkáme s klasickou paletou protivníků ze světa Warhammeru. Kultisté a uctívači Chaosu, pokroucené kreatury a bestie, Bloodletters nebo prohnilý Nurgleho démon jako boss. Nepřátel jsou skutečně hordy, a budete mít co dělat, abyste se skrz ně prosekali. Prostředí ve hře se potom generuje náhodně, tak, jak jsme zvyklí u Diabla. Takový Titan Quest má totiž lokace vždy navlas stejné. Čekají nás zatuchlé kanály po městem Nuln, zasněžená kislevská divočina, ale podíváme se i do středověkého města Praag. Jak fanoušci dobře vědí, to vzniklo inspirované Prahou.

Nikdy nekončící klikání

Největším otazníkem bude, jestli se vývojářům z Eko Software podařilo vyhnout se největšímu problému, jaký u klikacího RPG typu Diablo hrozí. A to je hrozící stereotyp. Pokud zde totiž nebude strom dovedností dostatečně chytlavý, ani měnící se lokace neubrání hráče před tím, aby se po xx hodinách u hry nudil. Fanoušci Warhammeru si určitě přijdou na své, ale i tak bude dobré počkat, až se na světlo dostanou první pořádné gameplaye Chaosbane, které teprve představí herní mechanismy v praxi. Warhammer: Chaosbane vychází 4. června 2019 na PC, PS4 a XBox ONE.

Autor: Eduard Havel

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Jako Šílený Max. Rage 2 nabídne zběsilou akci ve světě po apokalypse

Days Gone a Fade to Silence. Herní novinky vás naučí, jak přežít po globální apokalypse