Znáte RPG jménem Život? Vždyť ho právě hrajete!

Žánr RPG dnes nabízí obrovské množství stolních či video her. Ty přitom svými mechanismy v podstatě jen kopírují náš reálný svět, což už si ale mnoho lidí vlastně ani neuvědomuje. I náš život je však takové „RPG-čko“…Nevěříte?

Základem je vždy tvorba postavy

Samozřejmě, že každé správné „RPGčko“ musíte zahájit tvorbou postavy. Vesměs se začíná hodem kostkou, takže některé vlastnosti jsou předem dané. Další body je ale už nutné rozdělit. A v tu chvíli přicházejí na řadu samotní hráči. Každý totiž na sobě musí pracovat tím či oním směrem a vytvářet tak svůj charakter a dovednosti. Investujete-li tedy svůj čas a energii do studia či mentální přípravy, bude to zásadně jiné, než když budete pravidelně chodit do posilovny, anebo nedej bože do hospody.

To vše ostatně platí i o vzhledu vaší postavy. Sice si tak úplně nemůžete zvolit, že se stanete trpaslíkem, trollem nebo gnómem, nicméně fyziognomie a chování některých jedinců přeci jen tyto fantasy postavy připomíná. Stačí si ostatně zapnout jednání našeho parlamentu. Svou postavu můžete každopádně také rozličně vylepšovat.  Ovšem nezapomeňte, že takovým tetováním jedny NPC-čka (non-player characters – postavy neovládané hráčem) uchvátíte, zatímco další, zejména seniorští hráči, se s vámi díky tomu třeba vůbec nebudou chtít bavit. Takže pozor!

Postupovat diplomaticky, nebo agresivně?

Veškeré interakce s okolím pochopitelně můžete řešit diplomaticky, tedy pouze rozhovory, ale zejména bojovníci se občas uchýlí k násilným praktikám. Investujete-li tedy své dovedností body do rozvinutí jazykových schopností, můžete mnoho situací tzv. „ukecat“. Pokud se naopak vydáte akční cestou, musíte pracovat na tom, aby vaše postava byla dostatečně silná a obratná a soupeře v boji svými atributy porazila. Není ovšem doporučována vyzývat na souboj jedince, kteří jsou v těchto schopnostech na výrazně vyšším levelu než vy a navíc pamatujte, že existují postavy, které vážné poranění či usmrcení soupeře v boji přísně trestají!

Další podstatné dovednosti

Pro zdárný pokrok ve hře zvané Život lze pilovat i další dovednosti. Když tedy budete např. dostatečně dlouho trénovat schopnost páčení zámků, stane se z vás slušný zloděj a peníze vám určitě nebudou chybět. Jenže budete muset také počítat s tím, že vám strážci království s nepříliš fantasy názvem „policajti“ půjdou po krku, a možná skončíte v kobce! A dostat se z ní není žádná legrace, pokud tedy svou postavu nemáte pojmenovanou Kajínek. To se to pak „zdrhá“…

Můžete se ale vrhnout i na další dovednosti. Kdo ví, kdy se vám bude hodit plížení, léčení, lstivost či rychlost? Jen magii dosud nikdo neovládá. Proč to? No, buď vůbec neexistuje, anebo zatím nebyla objevena. Ač se o to mnozí hráči v historii pokoušeli, doposud se nikomu uspět nepodařilo. Holt si asi budeme muset zvyknout na to, že náš svět nějaký demiurg stvořil podle pravidel, v nichž se s kouzlením nepočítá. Škoda, být alespoň jednou za čas neviditelným by asi nebylo od věci.

Game Over? Neexistuje, ačkoli…

Stejně jako každé správné RPG ani Život jen tak neskončí. Můžete totiž nacházet stále nové hlavní a vedlejší questy. Tedy vlastně skončí, a to smrtí vaší postavy. Pokud ovšem budete hrát dostatečně šikovně a budou vám navíc přát okolnosti, konec může nastat relativně pozdě. Ale kdo ví, třeba přeci jen existuje nějaký datadisk, který se sice už bude odehrávat v jiném světě, ale třeba bude stejně zábavný a možná i zábavnější než původní hra, kterou všichni hrajeme nyní.

A co jsme tímto článkem chtěli vlastně říci? Nic víc než to, že i reálný svět může být polem vašeho snažení, a nemusíte tedy tak úplně natrvalo zaplout do vymyšlených světů, které se možná zdají zábavnější. V tom našem jsou koneckonců praví hrdinové stále potřeba jako sůl. A pokud si všichni budeme na hrdiny pouze hrát (překlad RPG, tedy role-playing game je ostatně „hra na hrdiny“), v reálném světě nikdy žádných změn nedosáhneme!

Tip na závěr: nezapomeňte svou postavu neustále krmit, trénovat, šatit a pečovat o její vzhled! V opačném případě totiž nebude příliš silná a odolná a pro ostatní hráče, zejména opačného pohlaví, ani přijatelná pro případnou interakci. A také si uvědomte, že váš inventář rozhodně není nekonečný…

Autor: Petr81

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Redakční výběr 8 nejlepších RPG na PC, mrkej!

Hry mohou být klíčem k zaměstnání snů. Kde a jak trénovat, abyste si dobře vydělali?