Kajínek na svobodě. Co ho čeká a nemine?

Je to už 19 let, co byl Jiří Kajínek odsouzen na doživotí za dvojnásobnou nájemnou vraždu. Kauza tehdy, kauza teď. Však taky Jirka jako první člověk dokázal utéct z Mírova. Teď mu prezident Miloš Zeman slíbil milost. Co Kajínka čeká v případě, že to skutečně dopadne?

S omilostněnými vězni je to jako v ruské ruletě. Nikdy nevíte, co a kdy padne.  Když v roce 2000 dostal Zdeněk Růžička milost od Václava Havla, pochopitelně jásal jako na prvního máje. Vyhnul se totiž trestu za dvojnásobnou vraždu. Dlouho však na svobodě nepobyl.

Odsoudili ho znovu – za vydírání rusky hovořící prostitutky a kuplíře. Chlapec dostal tři roky s podmíněným odkladem na pět let. A to je přesně to, z čeho právě teď roste nejeden občan Česka, a to včetně senátu. Kajínek na svobodě? Co to pro všechny znamená?

„Tys seděl?“

„Vrahem, který v květnu 1993 zastřelil podnikatele Štefana Jandu a jeho bodyguarda Juliána Pokoše, byl Jiří Kajínek.“ Tohle tvrdili dva svědci, kteří se kdysi vyjádřili do médií. Podle některých odborníků by se právě oni možná mohli obávat o svoje bezpečí. Že by si Jirka tahle naběhnul? Ten pravděpodobně bude mít starosti sám se sebou! Začleňování bývalých vězňů do společnosti není nic lehkého.

Bojují s předsudky, a to se týká právě i případu nejznámějšího vězně Kajínka, s nímž sice leckdo sympatizuje, ale to neznamená, že mu dá práci. Koneckonců, malá šance na zaměstnání obecně dost přispívá recidivě a nekalostem, stejně jako dluhy.

Podle statistik Ministerstva spravedlnosti za poslední roky dramaticky vzrostl počet opakovaně odsouzených. Recidivistou se tak stává prakticky každý druhý vězeň. Život na svobodě není fotbal. Víte, co se stanem s bývalým odsouzencem, který se zaregistruje na pracáku? Nic. Zkejsne tam na hodně dlouhou dobu, protože o čerstvě propuštěné nikdo nemá zájem.

Jaké má česká legenda finanční rezervy?

Co se týče Jirky, tak ten má výhodu i nevýhodu v mediální pozornosti. Je to chodící legenda, která pokud zase nevyužije vlastní slávy a opět nevytříská nějakou tu korunu z vlastní biografie, nebude mít časem ani na chleba. Že má určitě nastřádáno? Tak jasně.

Ročenka Vězeňské služby jasně dokládá, že pracující vězeň si měsíčně přijde na celých 3 800 korun. To za prvé. Za druhé, Jirka se začátkem měsíce května pro TN.cz vyjádřil, že za mřížemi nepracuje ze zdravotních důvodů.

Jsem Kajínek. Jirka Kajínek

Pokud by v tomto duchu pokračoval i na svobodě, možnost pracovního zasazení se zužuje asi tak na skladové práce, práce v kuchyni, úklid kanceláří, správcování tenisových kurtů, etiketování, balení a expedici. I přesto Jirka nemá ten zadek úplně holý, což ho činí velmi neobvyklým vězněm – jako by to kdy bylo jinak.

Dostal totiž honoráře za film Kajínek režiséra Petra Jákla. A ty se podle odhadu pohybují okolo milionu a výš. Vyšla mu i knížka Můj život bez mříží od nakladatelství Fragment. Suma sumárum, když bude chytrý, využije svoje finanční zásoby, jež se jen tak letmo odhadem dají spočítat na dva míče, pro nový start. Počítá ale s propastným rozdílem života „uvnitř“ a „venku“, který přece jen čítá těch 19 let?

Aby to nedopadlo jako u Američana Otise Johnsona, kterého justice propustila z vězení po 44 letech. Otis byl doslova šokován chytrými telefony a nezvládal ani obyčejnou návštěvu obchodu. Uvidíme, jestli se Jirka v tomhle směru pochlapí o něco lépe.

A kde chcete Kajínka vidět vy? Za mřízemi, nebo naopak na svobodě?

Autor: Merlin

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Vládní krize aneb kdo je tu vlastně opravdový chlap?

Dwayne Johnson vs. Vin Diesel: proč je mezi nimi nevraživost?