Za superhrdiny nemusíte do kina, chodí mezi námi

Superman, Batman, Iroman a spousta dalších těhle –manů z řad superhrdinů je tajným snem mnoha kluků. Mít kostým a nadpřirozené schopnosti, chránit město a potírat zločin, to by bylo něco. Pak z toho člověk vyroste a začne chtít být ředitelem banky nebo bůh ví čím. Jsou ale lidé, kteří z těchto snů nevyrostli, ba naopak je realizují.

V Praze to byl svého času SuperVáclav, chlápek, co měl bizarní helmu ala Gagarin, rudý oblek a sluneční brýle. Proslavil se tím, že rozmazal psí výkaly po pánovi psa, který je jaksi zapomněl uklidit. Také vylil kýbl vody na kuřáka, který hulil na zastávce plné lidí. Byl z toho velký poprask, lidé doufali, že se do Prahy vrací, když ne pořádek, aspoň drsná recese. Jenže věc byla trochu prozaičtější. SuperVáclav byl totiž reklamní tah internetového providera Active24, který se rozhodl pro poněkud netradiční virální kampaň. Ta mu vyšla celkem dobře, i když o tom, že SuperVáclav je hlavně superreklama se spekulovalo prakticky od počátku. Ale SuperVáclav uspěl, upozornil na sebe a pak v tichosti zmizel.

Watchman hlídá klid a pořádek

Na dalšího superhrdinu zatím Česká republika marně čeká. Zato jinde po světě čekat nemusí. Třeba v Milwaukee v USA mají superhrdinu Watchmana. V rudé masce a v černém plášti bloumá po setmění ulicemi města. Tohle není žádný virální šašek, tenhle sto devadesát centimetrů vysoký pořízek hledá zločince a snaží se zabránit běžné pouliční kriminalitě. Vyzbrojen je, samozřejmě kromě svých nadlidských schopností, pepřákem, baterkou a telefonem. Takže v případě potřeby všechny ty nejrůznější lumpy posprejuje a pak na ně zavolá policii. Zasáhl například na párty, kde skupina opilých kluků obtěžovala mladší, asi patnáctiletou slečnu. Když se kolem ní shlukli na ulici, nejspíš aby s ní diskutovali o Shakespearovských sonetech, zjevil se mezi nimi maskovaný muž. Týpci se ve zmatku rozprchli a dívčina byla zachráněna.

The Shield chrání Beaverton

Prakticky stejně si v oregonském Beavertonu počíná další superhrdina The Shield neboli Štít. Dělá prakticky to samé, co Watchman a lidem se prý jejich nový strážce pořádku líbí. Policie si zatím není úplně jistá, protože se obává, aby se supehero do něčeho nezapletl, ale zatím prý je domluva taková, že padouchy bude jen fotit, případně poskytne nezbytnou pomoc a vše ostatní nechá na policejním sboru. No jo, ale jak tohle můžete chtít po Shieldovi? A tak už prý kolují zvěsti, že párkrát nachytal zloděje aut a nedopadlo to s nimi dobře. Na rozdíl od Watchmana má totiž ve výzbroji i obušek a omračovací pistoli. Jak sám tvrdí, jeho služeb je stále potřeba. Zlo totiž nikdy nespí, a to ani v Beavertonu.

Kočka Prawler chrání zvířata a bezdomovce

New York se pyšní vůbec první superhrdinkou zvanou Prawler. Pohledná managerka přes den vystupuje pod svým skutečným jménem Nicole Abramovici, v noci je do latexu a kočičí masky oděná Prawler. Její specialitou ale není boj se zločinem, ale stará se o bezdomovce a opuštěná zvířata v Brooklynských uličkách.

Traffic Droid řeší dopravní přestupky

V Londýně mají zase Traffic Droida. Tenhle černoch jménem Lewis Dediare jezdí na kole londýnskými ulicemi a mapuje dopravní přestupky. Natáčí jízdu na červenou, agresivní jízdu a další prohřešky. Záměrně jezdí uprostřed cesty a gestikuluje rukama v podivném robotickém tanci, takže donutí většinu řidičů zpomalit. Někteří se dokonce obávají, že je to policista. Bohužel Traffic Droid nemá žádný super oblek, jen běžnou cyklistickou výbavu a zářivě červenou bundu. Jeho působení ale podle londýnských policistů rozhodně přispívá k tomu, že je jízda po silnicích bezpečnější, a to zejména pro cyklisty.

Úplněk uklízí tokijské ulice

Posledním do party je Tokijský Mangetsu Man, což znamená v překladu Pan Úplněk. Přesně tak i vypadá, s ohromnou žlutou hlavou ve fialovém oblečku s pláštíkem. Vypadá trochu posmutněle, na rozdíl od ostatních skoro až křehce. On také nechce s nikým bojovat, tedy ne s lidmi. Jeho nepřítelem jsou odpadky a nepořádek. Jeho zbraněmi jsou koště a lopatka. Smutně bloumá ulicemi města a uklízí. Ze všech popsaných hrdinů dělá možná tento nejzáslužnější práci. Honit padouchy nebo filmovat řidiče je fajn, ale dělat zadarmo úklid města? Na to člověk opravdu musí být superhrdina.

Takže pokud vás tihle borci (a dáma) inspirovali, spíchněte si nějaký ten kostýmek, nasaďte masky a vyrazte do ulic. Jistě i v tom vašem městě je toho hodně, co by se dalo udělat. A lidé vám budou vděční.

Autor: Snaut

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Nejabsurdnější televizní reportáže. Co naši kolegové převratného objevili?

Nad ruletou se dá vyhrát, ale ne vyhrávat, matematika vás vždycky potopí