Hry mohou být klíčem k zaměstnání snů. Kde a jak trénovat, abyste si dobře vydělali?

Máte rádi počítačové hry, ale hraní se snažíte omezovat, protože „to vám na chleba nevydělá“? A co když vydělat můžou…

Student z Ázerbajdžánu Vugar Huseynzade byl, stejně jako mnozí z nás, docela závislák. Pařil hlavně Football managera (začal už s Football Managerem 2002) a za ty roky před monitorem získal znalosti o přestupovém trhu, jež by mu mohl závidět kdejaký vrcholový trenér/skaut. A tak upoutal management klubu FC Baku. V roce 2012 dostal šanci na pozici skauta a tu chytil za pačesy. V klubu pracuje dodnes.

Pilovat můžete trpělivost i schopnost řešení problémů

Samozřejmě, chcete-li zlepšit určité konkrétní schopnosti, musíte využívat k tomu adekvátní tituly. Pro názornost uvádíme tři příklady oblastí včetně her, které by je podle odborníků měly pomáhat zlepšovat:

  1. Různé MMORPG (World of Warcraft, Everquest, Ragnarok online) a starší arkádové tituly (např. Tetris či Invaders) – Všechny tyto gamesy zahrnují repetitivní činnost, díky níž se určitým způsobem posouváte dále. U arkád je to jasné, splníte level a jdete dál – tam je víc nepřátel, vše probíhá rychleji apod. U her na hrdiny tyto repetitivní činnosti spočívají v „grindingu“, který sám o sobě nemusí hráčům přinášet nějaké potěšení, ve finále však vede k tomu, že jsou odměněni. Pro představu o grindingu – může jít třeba o vybíjení slabých monster za účelem povýšení postavy na další level. Do praxe to lze přenést například v prostředí korporace a vztáhnout na profesní kariéru. Pár let zkrátka šoupejte nohama a dočkáte se povýšení. To je takový grinding v reálném světě.
  2. Strategické hry, RTS i tahovky (Starcraft, DOTA či Civilization) i casual tituly typu Angry Birds nebo Plants vs. Zombies – Zmiňované hry by vám měli pomoci se zlepšováním a stimulací strategického myšlení a plánování. Díky nim si snáze navyknete předvídat a přemýšlet několik kroků dopředu. Tuto schopnost ostatně skvěle procvičí i letitá herní klasika – šachy.
  3. Brain Age, Flash Focus a další hříčky zaměřené na trénování mozku – Pravidelným hraním podobných titulů byste si podle odborníků měli zajistit optimální mentální stav a zvýšit své kreativní schopnosti. Brain Age jsme jednu dobu hráli poměrně hodně a musíme uznat, že jsme se díky tomu místy skutečně cítili jako Albert Einstein.

Co myslíte? Je díky hrám opravdu možno zlepšovat se v různých aspektech života nebo jde o naprosté nesmysly? Napište nám do diskuze pod článkem!

Autor: red

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Nejlepší mobilní hry roku 2016 – které byste určitě měli zapařit?

V srpnu vyjde Middle-earth: Shadow of War