Deset nejlepších her na PlayStation všech dob. Čeští hráči rozhodli hlasováním v anketě

Herní trh je obrovský, o čemž svědčí miliony prodaných kusů her všude ve světě. K dispozici jsou stovky titulů, ale některé si v srdcích hráčů najdou zvláštní místo. Takové herní klenoty jsou pak i přes své narůstající stáří často vyhledávaným kouskem, případně na ně pařani vzpomínají s nostalgií i slzou v oku. Které známé tituly vybrali hráči jako ty úplně nejlepší pro konzoli Sony PlayStation?

Nejlepší hry na PlayStation

Do ankety s názvem Volba hráčů se zapojilo celkem 8 557 lidí, aktivních hráčů, kteří rozdělili svoje hlasy mezi deset nejlepších her všech dob, ale pozor, pouze na PlayStation. Běžně hry vychází pro všechny hlavní platformy, tedy PS, X-Box i PC, ale Sony vydává přirozeně i tituly vyvíjené přímo pro svůj PlayStation. Kdyby hlasovali například počítačoví hráči, výsledek by byl úplně jiný. Které hry si majitelé PS cení nejvíc?

1. The Last of Us

Na prvním místě je akční survival hra z roku 2013. Vyvíjena byla tedy ještě pro PlayStation 3, a na svědomí ji mají americké vývojářské studio Naughty Dog. Postapokalyptická blízká budoucnost nabídne zdecimované území Spojených států, kde bylo lidstvo vyhubeno parazitickou nákazou. Zbylí přeživší bojují o život jak se dá, a hráč vede jednu nesourodou dvojici, kterou tvoří mladá dívka Ellie a bývalý vojenský velitel Joel. Ellie má přitom oproti fyzicky zdatnějšímu Joelovi jednu velikou výhodu – je proti nákaze imunní. Hra nabízí kromě prvků přežití také stealth taktiku, protože před nepřáteli je nutné se skrývat a likvidovat je potichu. To vše z pohledu třetí osoby. Hra se dočkala pokračování, které je v poslední fázi vývoje. Datum vydání není známé, ale mělo by to být ještě v tomto roce.

Nejlepší hry na PlayStation

zdroj: playstation

2. God of War

Jestli je nějaká hra, kterou PCčkáři závidí konzolovým hráčům, pak je to God of War. Druhé místo a hned druhý titul vyvíjený přímo exkluzivně pro PlayStation. Každý dnes ví, kdo je Kratos – nezničitelný polonahý válečník ze Sparty. První díl byl vydán v roce 2005 na PS2, a v roce 2018 vyšlo zatím poslední pokračování. Na počátku Kratos slouží deset let svému pánu, kterým je bůh války Árés. Poté, co je zmanipulován a nešťastně zabije vlastní ženu i dceru, vydává se na krvavou cestu pomsty. Závěrem prvního dílu Kratos zvítězí a Área zabije. Stává se tak z něj nový Bůh války. Se svými ikonickými čepelemi na řetězech kolem sebe Kratos dokáže rozpoutat opravdové peklo, a v nejnovější hře, která vystřídala antiku za severskou mytologii, má k ruce stárnoucí válečník i svého syna.

Nejlepší hry na PlayStation

zdroj: playstation

3. Zaklínač 3: Divoký hon

Tento titul snad není třeba nikomu představovat a je dobře známý i hráčům na PC. Předlohou hernímu Zaklínači byla stejnojmenná sága, kterou má na svědomí polský spisovatel Andrzej Sapkowski. Tento fantasy fenomén dobyl svět, a to i ten herní. RPG s otevřeným světem přináší ve třetím dílu to nejlepší, co si může milovník tohoto žánru přát. Herní mapa je obrovská a nabízí toho k prozkoumání spoustu. Hráči stráví moře času plněním vedlejších misí, hloubáním nad stromem dovedností, mícháním lektvarů i kupováním zbrojí. V hlavní roli není samozřejmě nikdo jiný než Geralt, který je nejen zkušeným bojovníkem, ale dokáže i obstojně sesílat jednoduchá kouzla. Věrnými druhy jsou jeho dva meče – ocelový pro boj s lidmi a zvěří, a stříbrný od svého řádu pro boj s bestiemi a monstry. Hra z roku 2015 je pořád žhavé zboží a jejímu umístění se nikdo nediví.

Nejlepší hry na PlayStation

zdroj: playstation

4. Uncharted 4: A Thief’s End

Další exkluzivita pro PlayStation patří k nejúspěšnějším hrám už od prvního dílu, který vyšel v roce 2007. Čtvrtý díl z roku 2017 je pak posledním, ale zároveň nejlepším příspěvkem. Příběh plný nezapomenutelných momentů prožíváme s hlavním hrdinou, kterým je Nathan Drake. Akční adventura představí dobrodruha v krásných přírodních lokacích, kam se vrací z odpočinku, protože už své řemeslo pověsil na hřebík. Situace si to ale žádá, a tak se Nathan vrhá po hlavě do dalších nebezpečných situací. Přestřelky jsou stejně důležité, jako prozkoumávání lokací, ať už pěšky nebo ve vozidle. Hra ale vyniká zajímavým příběhem, plným nečekaných zvratů.

Nejlepší hry na PlayStation

zdroj: playstation

5. Horizont Zero Dawn

Opět titul přímo pro PlayStation, který vyniká už svým nápadem a netradičním pojetím. Horizont Zero Dawn se totiž odehrává v pravěku, který je ale naší budoucností. Ano, v postapokalyptickém světe jsou lidská města zarostlá vegetací, a vládu nad planetou převzaly stroje. Lidé žijí v kmenech a uctívají bohyni Matku nebo všemocné Slunce. A v tomto světě se narodila hlavní hrdinka, mladá lovkyně Aloy, která ví, jak zacházet s lukem a přežít v divočině. Propracovaná rozsáhlá krajina, kvalitní vedlejší mise i boj s obrovskými stroji – futuristická pravěká divočina je opravdu působivá.

Nejlepší hry na PlayStation

zdroj: playstation

6. GTA 5

No ovšem, jak by tu mohlo chybět Grand Theft Auto V. Titul vyšel v roce 2013 pro X-Box i PS4, a orok pozěji i pro majitele PC. Rockstar Games vydali svůj dosud nejúspěšnější kousek, a hry se dosud prodalo přes 110 milionů kopií pro všechny platformy. To z ní dělá nejvýdělečnější hru všech dob, jejíž výdělky daleko přesahují tržby hollywoodských snímků. Veteráni pamatují první počítačové GTA z roku 1997, a ve své době slavné a milované GTA: Vice City z roku 2002. Pátý díl hlavní série nabízí otevřený svět města Los Santos i přilehlého okolí, a hned tři hlavní hrdiny, mezi kterými je možné přepínat. Hru drží v zájmu hráčů i povedený online multiplayer, který nabízí plnění misí s ostatními. Slávu GTA V budou Rockstar Games přebíjet obtížně.

Nejlepší hry na PlayStation

zdroj: playstation

7. Crash Bandicoot

Crash Bandicoot je akční plošinovka, takzvaná hopsačka, podobně jako třeba světoznámý instalatér Mario nebo ježek Sonic. Crash je vačnatec, který se objevil postupně ve třech dílech vlastní série. Aktuálně stále prodávaný je remaster všech dílů, který vyšel v roce 2017 pro PlayStation a v roce 2018 pro další platformy, a nese název Crash Bandicoot N. Sane Trilogy. Hersní bestseller je určen rozmanitému věkovému průměru hráčů, což jeho prodejní čísla rapidně zvyšuje.

Nejlepší hry na PlayStation

zdroj: playstation

8. Detroit: Become Human

Hra od studia Quantic Dreams je adventura z roku 2018 přímo pro PlayStation. Tento rok vyjde i na PC. Kampaň vás přenese do roku 2038 do města Detroit. V roli tří humanodiních androidů rozhodujete o budoucnosti města, když se někteří roboti vzbouří a povstanou proti lidem. Právě na vašich bedrech pak leží další osud všech. Každý z vámi ovládaných androidů slouží lidem jinak, a jejich osudy se změní v napínavém příběhu, který píše sám hráč – alternativních konců mají mise hned několik.

Nejlepší hry na PlayStation

zdroj: playstation

9. Bloodborne

Exkluzivita pro PS z roku 2015 od japonských FromSoftware je akční RPG z pohledu třetí osoby, která vás provede stylizovaným viktoriánským obdobím. Lokace vypadají jako historické centrum Prahy nebo temný Londýn z dob Jacka Rozparovače, a herní systém má spoustu společných prvků se slavným titulem Dark Souls. Jako lovec nestvůr se vydáváte ven v noci a likvidujete monstra v tísnivé atmosféře opuštěných ulic a prázdných domů. Sebemenší chyba v souboji je vykoupena krví a hrozí vám smrt, a k dispozici máte veliké množství zbraní, a to i palných. Nádech hororu se tu povedlo zachytit dokonale. Hlavním cílem je pak rozluštit zdroj nákazy, která mění lidi v bestie.

Nejlepší hry na PlayStation

zdroj: playstation

10. Metal Gear Solid

Na desáté příčce se umístil nostalgický kousek. Metal Gear Solid je série několika pokračování, ale hráči protlačili do top 10 její kultovní první díl. Ten vyšel v roce 1998 na první PlayStation, i když už dříve vznikla stejnojmenná hra společnosti Konami pro konzoli MSX2, a to už v roce 1987. Tahle hra je pro pařanské veterány srdcovka, a přestože byla pokračování vydařená, už prostě nedosáhla takového ohlasu, jako ve své době první díl. Hra definovala žánr stealth, a stala se prvním počinem, kde jste si mohli skutečně prožít tiché plížení a lámání vazů nepřátel, to vše rukou známého ústředního hrdiny, kterým je samozřejmě Solid Snake. Nikdo asi nebude protestovat, že je tato hra zmiňována jako vůbec nejlepší na první PlayStation.

Nejlepší hry na PlayStation

zdroj: playstation

Autor: Eduard Havel

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Warhammer: Chaosbane je akční RPG, jak ho máme rádi. Legendární Diablo dostalo další klon

Jako Šílený Max. Rage 2 nabídne zběsilou akci ve světě po apokalypse