Days Gone a Fade to Silence. Herní novinky vás naučí, jak přežít po globální apokalypse

Aktuálně vychází zajímavé herní tituly se survival tématikou. Pochodující nemrtví nejsou jediný problém, který budete řešit v Days Gone jako bývalý člen motorkářského gangu. V mrazivém Fade to Silence vás bude navíc trápit i počasí, hlad a nedostatek surovin. Dočkáme se adrenalinového herního zážitku?

Days Gone a Fade to Silence

Zombie apokalypsa v Days Gone

Days Gone je exkluzivní titul přímo pro PlayStation 4. Jedná se o survival adventuru, kde se převtělíme do kůže bývalého člena motorkářského gangu. Tím je Deacon St. John, který pátrá po své manželce, se kterou se odloučili po děsivých událostech, na pozadí kterých se celý děj odehrává. Zombie apokalypsa je téma, které se pomalu stává vyčerpaným, ale s Days Gone se mezi nemrtvé vydáte rádi. Zombie jsou zde nazýváni freakers, a v podstatě se neliší od vyobrazení klasických oživlých mrtvol. Likvidujete samozřejmě i lidi – zpustlá krajina je totiž plná banditů a gaunerů, kteří vám nic nedarují zadarmo. Občas narazíte i na zmutovaná monstra, která se vyvinula z lesních zvířat, a na ty už jedna mezi oči nestačí.

Tichá likvidace nebo přímý postup?

Hra se odehrává v Oregonu, a ten je po apokalypse zpustlý a prázdný. Světem fičíte na motorce nebo se pohybujete pěšky. Občas narazíte na náhodné skupinky freakerů, a s jejich likvidací nemá náš hlavní charakter problém, protože kromě členství v motorkářském gangu byl i na misích v Afgánistánu jako voják. Celkový pocit ze hry připomíná mix Far Cry: New Dawn (2019) a Mad Max (2015). Postapokalyptická krajina, vzhled i pohyb Deacona, vylepšování vašeho stroje v táborech a postupné utrácení odemčených bodů do několika skillů. Hra ale klade větší důraz na tichou likvidaci, což je něco, v čem se budou mnozí hráči vyžívat. Prakticky každou osadu banditů lze „vyčistit“ potichu a bez zbytečné střelby a pozornosti. Takhle se můžete postarat i o freakery, ale když o vás ví, hrnou se přímo k vám a pak je musíte ustřílet hlava nehlava. Důležitou součástí vašeho pohybu je motorka. Tu si postupně vylepšujete a pohyb na ní skrz krajinu vás bude bavit. Mašina je i podmínkou pro spoustu misí, kdy musíte ujíždějící cíl dojet právě na dvou kolech.

Lesy, kam se podíváš

Hlavní příběhové i vedlejší mise vás nepřekvapí. Tady někoho zachránit, támhle něco najít a přinést, dojít a někoho zabít nebo naopak nezabít. Všechny úkoly získáváte v kempech, kde za jejich splnění získáváte kredity. Ty lze utratit v obchodě, ale zajímavostí je fakt, že jsou kredity nepřenosné. V jedné osadě tak můžete mít pěkně vyděláno, zatímco v jiné máte jen drobné. Uvidíme, jak se očekávanému titulu od Sony povede. Days Gone vychází 26. dubna 2019.

zdroj: youtube

Fade to Silence vás dovede na pokraj mrazivé smrti

Další akční survival titul má na svědomí THQ Nordic. Fade to Silence si budete moci zahrát na PS4, XBox One i PC a přenese vás do mrazivých pustin, které působí ještě depresivněji než zpustlý Oregon v Days Gone. I zde došlo k apokalypse, která dovedla lidskou rasu na pokraj vyhubení. Může za to démon, který pokryl planetu sněhem. Tak trochu jako doba ledová, do které se zahalil celý svět. Důraz na samotné přežití zde bude to hlavní – ve Fade to Silence se totiž musíte starat o svůj hlad a lovit zvěř kvůli potravě. Ale nejen pro vás. Náplní je budování vlastního kempu, a jejich členy musíte nakrmit. Stejně tak vyhledáváte suroviny, nezbytné pro rozvoj.

Bojujete s démony i přírodou

Hlavní hrdina Ash je bude získávat z nebezpečné krajiny, plné démonických monster a bestií, které stvořila podivná nákaza. Mnohé z nich připomínají kultovní horor Věc (1982). Materiálů je málo a jako by to nestačilo, je proti vám i počasí. Mráz, sněhové vánice i tornáda, to není zrovna vhodná destinace na dovolenou. Sníh na zemi vám ale zase umožní odhalit skryté nebezpečí, když spatříte stopy, vedoucí do doupěte nějakého netvora. Můžete se po nich vydat a ulovit ho, nebo ho raději ignorovat a obloukem se mu vyhnout – prostě survival se vším všudy. Samozřejmě nemusíte volit přímou cestu. Jste lovec, našlapujete tiše a svojí kořist nebo nepřítele dokážete překvapit. Tichá likvidace prostě nesmí chybět.

Už zase sněží

V ledové krajině je to samý sníh a skála a také je možné narazit na pozůstatky strojů, jako jsou lodě nebo letadla. V téhle hře se ale nesvezete, není už co řídit. Tedy pokud nepočítáme sáně, tažené psy. Umrznutí, smrt hladem nebo ze spárů démonických netvorů, nedostatek zdrojů a nehostinná krajina vypadají, že vám nenechají nic zadarmo, a my doufáme, že taková bude i samotná hra. Opravdový boj o přežití. Rozhodně se podívejte na trailer. Fade to Silence vychází 30. dubna 2019.

zdroj: youtube

Autor: Eduard Havel

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Preppeři se chystají na globální kolaps a světovou katastrofu. Jsou to blázni nebo vizionáři a počátek budoucnosti lidstva?

Nejdivnější videohry všech dob! Budujte impérium veřejných záchodků nebo osvoboďte unesené děti jako Michael Jackson!