Přísnější bodový systém, vyšší pokuty a tvrdší správní řízení. Stát mění pravidla pro řidiče

Ministerstvo dopravy přichystalo zásadní změny v bodovém systému. Návrh už je připraven na projednání vládou a obsahuje razantně vyšší pokuty za přestupky i přísnější bodové hodnocení. Posvítí si hlavně na překračování rychlosti nebo mladé řidiče. Přináší také zvýšení maximální povolené rychlosti na dálnici. Co dalšího?

Přísnější bodový systém, vyšší pokuty a tvrdší správní řízení. Stát mění pravidla pro řidiče

Odůvodnění ministerstva dopravy je jako vždy výmluvné. K navrhovaným změnám prý přistupuje s cílem zvýšit bezpečnost silničního provozu, jak jinak. U velké části přestupků tak dochází ke zpřísnění trestů i zvýšení pokut. Nejzávažnější přestupky budou nově za 4 a 6 bodů, blokové pokuty se navýší a razantně stoupnou postihy, které hrozí ve správním řízení. Navíc si hodlá stát posvítit na mladé řidiče, kteří jsou podle průzkumů rizikoví.

Alkohol za volantem se ještě prodraží

Nově budou existovat jen dvě skupiny bodovaných přestupků, jedna za čtyři a druhá za šest bodů. Toto opatření má přinést zjednodušení. Do té druhé bude patřit i alkohol za volantem, takže se počet bodů za tento přestupek snížil, významně ale vyroste s ním spojená pokuta. Blokově na místě se řešit nedá, a ve správním řízení vás vyjde na 7000 – 25 000 Kč. To je slušný posun od současných 2500 – 20 000 Kč, a jedná se dosti tvrdý trest, obzvlášť díky nulové toleranci v Čechách. Ve většině zemí EU je totiž limit 0,5 promile. Nejsme ale sami, úplný zákaz alkoholu v krvi platí u našich sousedů na Slovensku, v Maďarsku a Rumunsku. Za jízdu pod vlivem návykových látek bude potom nově platit pokuta 25 000 – 75 000 Kč.

Za překročení rychlosti hrozí vybodování

Zpřísnění bodového systému si má posvítit také na překračování rychlosti. Vysoké překročení rychlosti, tedy v obci o více než 20 km/h a mimo obec o 30 km/h, bude nově za šest bodů místo dosavadních tří, a bloková pokuta se zdvojnásobí na 5000 Kč. Ve správním řízení naroste dokonce na maximum až 25 000 Kč, což skutečně enormní navýšení.

Policie bude mít dále více možností, jak řešit pokuty blokově na místě, a přestupků, které nebudou muset do správního řízení, přibude. Sazby budou ale pevně dané, což má snížit možnost smlouvání. Nejnižší pokuty půjdou snížit na pětinu spodní sazby, která je 2000 Kč. To znamená, že nic menšího než 400 Kč existovat nebude. Nová bude dále možnost navýšení pokuty na dvojnásobek, pokud byla při spáchání přestupku zaviněna dopravní nehoda. Nejvyšší možná hranice pokuty bude potom 100 000 Kč.

Doba zákazu řízení se také prodlouží. V případě způsobení dopravní nehody, při které došlo k újmě na zdraví, bude zákaz činit 6 až 18 měsíců.

Pro mladé řidiče budou pravidla přísnější

Začínající řidiči to mají čím dál těžší. Nejen, že platí enormně vysoké povinné ručení. První dva roky, kdy se po získání řidičského oprávnění budou pohybovat vozem, by se měli mít obzvlášť na pozoru, protože pro ně bude platit jen šestibodová penalizace. Jinými slovy, pokud spáchají bodovaný přestupek, bude vždycky v kategorii za 6 bodů. Zkrátka dvojí metr, a policie tak dostane do rukou nástroj, který zvyšuje možnost jim zabavit řidičský průkaz.

Po dálnici až 140 km/h

Ministerstvo dopravy chce dále zvýšit maximální rychlost na dálnicích až na 140 km/h. To možná proto, aby se současnou novelou přece jen řidiči dostali nějaký ten dárek a tolik neremcali. Zároveň je ale v návrhu postih za nedodržování vzdálenosti. Při rychlosti 80 km/h dostane řidič „flastr“ 2500 – 10 000 Kč v případě, že nedodržel odstup menší než 30 metrů. Jak chce tohle někdo hlídat a dokazovat, to nám zatím není jasné. Je to stejné jako současná pokuta 1000 Kč v Praze za odhozený nedopalek. Jen vás u toho musí někdo vidět.

Protože jdeme s dobou, novinkou je větší informovanost řidičů o stavu bodů. Pokud vám nějaké přibudou, měli byste dostat textovou zprávu nebo e-mail. Platnost nového zákona se předpokládá od srpna roku 2020.

Tak co na to říkáte?

Autor: Eduard Havel

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Jak připravit auto na prodej? Tyhle tipy vám zaručí, že z něj dostanete maximum! Zvyšte jeho cenu i rychlost, s jakou ho pošlete dál!

Značení pneumatik. Jak se vyznat ve zkratkách, určit jejich stáří, rychlostní limit a další podrobnosti