Jak připravit auto na prodej? Tyhle tipy vám zaručí, že z něj dostanete maximum! Zvyšte jeho cenu i rychlost, s jakou ho pošlete dál!

Chystáte se prodat svoje auto? Logicky se budete snažit za něj dostat co nejvíc. Samozřejmě rozhoduje především stáří vozu, značka a model, najeté kilometry, a samozřejmě celkový technický stav. Je ale hned několik věcí, které mohou cenu i razantně zvýšit, pokud jim věnujete trochu pozornosti. Které to jsou?

Prodáváte auto a chcete za něj dostat co nejvíc. Jak tomu pomoci? Stačí auto na prodej pořádně připravit!

Jasně, neudělá se to samo. Budete si muset možná i trochu máknout, ale výsledek bude rozhodně stát za to. Nejen na fotkách, až budete chtít auto pověsit na internet, ale i při prohlídce potenciálním kupcem. Proto se vaše úsilí vyplatí, a to i za cenu, že vás bude stát kromě fyzické práce i nějakou tu korunu navíc. Připravit auto na prodej je zkrátka něco, co se vám pěkně vrátí.

Dejte si na hromadu všechny dokumenty k autu

Tohle je asi to první, co byste měli udělat. Čím víc technické dokumentace dáte dohromady, tím lépe. Je potřeba mít všechno v jedněch deskách, a ne při prohlídce případnému zájemci říkat, že ten nebo onen papír také někde máte a kdyžtak najdete. Doklady k autu, servisní faktury, účty za výměnu toho a tamtoho, všechno přijde vhod. Pokud je třeba upravená řídící jednotka chipem, vyplatí se mít zálohu původního softwaru. Měníte pravidelně olej po xxx kilometrech? Opět je lepší mít čím to prokázat. To samé platí pro protokoly z STK.

První pohled zvenku

Ukazovat auto zájemcům umyté je samozřejmostí. Pokud chcete být ale opravdu důslední, obyčejná myčka nestačí. Zastavte s autem na nějakém place nebo u vás na dvorku a pusťte se do něj ručně. Investice do vhodné autokosmetiky se vyplatí a výsledný efekt bude dokonalý. Jistě, může to zabrat i pár hodin. Pokud se vám nechce tlačit, můžete nechat auto vyleštit i za peníze. V tuhle chvíli je také dobré zvážit opravu nebo zamaskování lehkých oděrek, které jste celé měsíce odkládali. Jsou věci, které neskryjete, ale drobný škrábanec na nárazníku můžete eliminovat, a úsilí za to stojí. Ihned po umytí auto nafoťte.

Kola hrají velkou roli!

Péči byste měli věnovat i elektronům, které byste měli pěkně vydrbat. I po běžném umytí bývají kola špinavá od prachu z brzd, a vydrbat je pečlivě znamená je sundat. Jen tak se dostanete dovnitř a celkový dojem tak zvednete o další kus nahoru.

Zapečený brzdový prach i polétavou rez odstraníte jednoduše přípravkem Iron Out.

Interiér nestačí jen vyluxovat

Na interiéru si dejte obzvlášť záležet. Potrhané nebo špinavé sedačky hodně odrazují, stejně jako zápach kouře. Pověsit na zpětné zrcátko stromeček zkrátka nepomůže, možná spíš naopak. Jde o to, že potřebujete z auta odstranit pocit zájemce, že sedá k někomu za volant. Musí mít pocit, že sedá na čistou sedačku, která není teplá a prosezená od vaší zadnice. Pokud máte na textilních potazích fleky, tady si budete muset máknout. Nestačí jen vyluxovat spáry všude kolem a přejet sedačky nástavcem s kartáčem. Budete je muset umýt na mokro. Kožené sedačky potom vyčistěte krémem. Na obojí se prodávají vhodné přípravky.

Vyčistěte i motorový prostor

Zvednout kapotu bude chtít asi každý. I laik, který při pohledu do motorového prostoru nic nepozná. Je to jedno, protože se stejně projede, ale tenhle pohled je stejně důležitý, jako všechno ostatní. Motor a vše kolem je prostě špinavé a slušně zaprášené. Popadněte hadr a nános na mokro odstraňte, a pak všechno ještě pěkně vyleštěte.  Tohle zas tolik práce nedá, a až uděláte od auta pár kroků zpátky, sami budete překvapeni, jak dobře to vypadá. V tuhle chvíli udělejte fotku i zde.

Dejte do kupy příslušenství i povinnou výbavu

Ani tohle není zbytečnost. Pokud je v autě všechno to, co tam patří, svědčí to o vás jako o majiteli o určité pečlivosti. Zanecháte dojem, že se o auto dobře staráte – což byste beztak dělat měli! Určitě vypadá lépe, když vůz obsahuje nerozbalenou lékárničku i trojúhelník, ale podstatné jsou prvky, které patří přímo k autu. Zvednout dno kufru a zjistit, že je pod rezervou jen prázdné místo po heveru, který sem přímo pasuje, prostě dojem neudělá. Stejně tak pokud je k autu třeba nějaké původní nářadí, vyplatí se ho celé zkompletovat a chybějící doplnit. Je to jako kupovat použitý telefon – ano, je sice úplně jako nový a se zárukou, ale ten odřený růžek vpravo nahoře odradí spoustu kupujících.

A co ohmatané prvky v interiéru?

Tohle patří pro ty, kteří chtějí zajít dokonce až takhle daleko. I to se ale vyplatí. Máte ohmatanou hlavu řadící páky? Kůže je na celé pravé straně pryč? Objednejte od někoho na netu hlavu novou. Bude stát pár stovek, ale výsledný efekt bude naprostá bomba, pokud jde o srovnání před a po. Stejné je to třeba s chybějícím knoflíkem pro hlasitost rádia nebo ulomenou mřížkou výdechu vzduchu. Tyhle detaily zkrátka udělají hodně. Kdo chce zajít ještě dál, může vyměnit i celý volant, pokud je zejména nahoře omšelý a ohmataný.

Pohrajte si s fotkami a zamyslete se nad inzerátem

Fotky, fotky a zase fotky. Čím více jich uděláte, tím lepší. Vyplatí se auto postavit někam, kde nebude pohled na něj nic v okolí rušit. Nevyvěšujte inzerát s fotkami na parkovišti před obchodem, až pojedete pro rohlíky. Postavte auto někde úplně mimo, a nafoťte ho z různých úhlů. Máte ho vydrbané a jen se leskne, tak cvakejte, ať si pak doma vyberete ty top fotky, které ukážete na webu. Stejně tak nefoťte auto v zimě nebo v zakaboněném počasí, nic tady totiž nevynikne. Trocha toho slunce je ideální. Cvakněte interiér, motorový prostor i detail kola. Vyplatí se vyfotit i případný defekt, který auto někde má. Zbytečně upozorňovat na drobné nedostatky nemusíte, ale pokud je tu něco, o čem by měl případný zájemce vědět, připravte ho na to dopředu. Nic neskrývejte, protože až na to přijde na místě, nálada na případný odkup se může hodně změnit. Stejně tak si vyhrajte s textem inzerátu, a zkontrolujte si pravopis. Není to zbytečné, tohle prostě nevypadá dobře.

Pokud si dáte práci a zvládnete všechny body, budete sami překvapeni, jak může váš starý mazel vypadat. Platí to ale i pro pár let zajeté vozy – v obou případech můžete šroubovat cenu nahoru. Pamatujte, že hlavní je stejně jízda. To je to, k čemu auto slouží, takže tady by nedostatek být neměl. Nechte zájemce o auto pěkně se projet, tohle je pak rozhodující. Vyčištěním auta komplet toho ale můžete hodně změnit!

Autor: Eduard Havel

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Zažloutlé světlomety! Také díky nim vypadá vaše auto ještě o pár let starší? Vybruste je k dokonalosti tak, že budou jako nové!

Podrobný návod, jak zaplatit na povinném ručení co nejméně! Jak je to s bonusy a o kolik přijdete, když způsobíte nehodu?