Podrobný návod, jak zaplatit na povinném ručení co nejméně! Jak je to s bonusy a o kolik přijdete, když způsobíte nehodu?

V zásadě je to jednoduché. Pokud jezdíte roky bez nehody, můžete počítat s tím, že se vám platba za povinné ručení zmenšuje. Pokud ale zhřešíte a bouráte, částka za povinné ručení se výrazně navyšuje. Jak to funguje a jak ušetřit?

Povinné ručení a jeho pravidla

Jak fungují bonusy řidičů?

Bonus je výhoda, kterou pojišťovna poskytuje svému zákazníkovi za každých 12 měsíců bez zavinění dopravní nehody, tedy jeden rok. Tento bonus bývá většinou 5 %, i když to není pravidlem. Bonusy se postupně sčítají, takže po několik letech může být částka za vaše povinné ručení nižší o desítky procent. Nejvyšší možný bonus pak bývá dokonce 60 %, ale vše opět závisí na každé pojišťovně, tato pravidla nejsou předepsaná. V praxi to znamená 12 let bez nehody, což je opravdu dlouhá doba.

Cesta dolů je mnohem rychlejší

Opakem bonusu je takzvaný malus. To je sankce, kterou obdržíte za to, že způsobíte dopravní nehodu. Za tuto pojistnou událost vám pojišťovna sníží váš bonus o 24 až 36 měsíců z celkové doby vašeho pojištění. Trochu kruté, na to, že tři roky jezdíte, a pak jste zase na začátku. Díky tomuto postihu se můžete dostat dokonce do záporných čísel, a povinné ručení zdražuje dál.

Sazba za povinné ručení se váže na vás

Sleva na povinném ručení díky bonusům se váže na vaši osobu, tedy na řidiče. Je jedno, jakým autem jezdíte. Když ho vyměníte a opatříte si jiné, výše povinného ručení se příliš nemění. Samozřejmě mají na sazbu vliv čísla jako objem motoru nebo stáří auta, ale primárně je částka určována podle délky vašeho pojištění.

Všechny bonusy jsou přenosné

Pokud z nějakého důvodu měníte pojišťovnu, u které máte zřízené povinné ručení, nemusíte mít obavu, že by nová pojišťovna nezapočítala váš bonus. Kolik přesně to je, můžete snadno zjistit a vše si vyzkoušet v nějakém online kalkulátoru. Pravděpodobně vám potom okamžitě zavolá operátor, který se bude snažit vám navrhnout nejlepší řešení pro vás.

Výpověď pojišťovně musíte podat včas!

Nezapomeňte, že pokud chcete vypovědět sjednané povinné ručení, musíte to udělat maximálně šest týdnů před jejím koncem. Pokud tedy platíte pololetně, a termín se blíží 30. března, nejzazší termín je 16. února. Do té doby musíte osobně nebo písemně doručit výpověď ze smlouvy přímo pojišťovně. Pokud si nepamatujete, kdy máte datum sjednání smlouvy, zavolejte na nějakou pobočku, nebo se podívejte do vaší zelené karty.

Povinné ručení je ze zákona dané

Povinné ručení, jak už název napovídá, prostě nelze obejít. Pokud provozujete motorové vozidlo, musíte ho mít pojištěné. V případě škody hradí částku pojišťovna, když samozřejmě víme, že jen takhle jednoduché to není. Pokud ale povinné ručení nemáte, dostáváte se do opravdu nepříjemné situace. Pokud vás načapají policisté při silniční kontrole, pokuta může být od 1500 do 3000 Kč. Za nepojištěné měsíce vám pak může dorazit pokuta až do výše 40.000 Kč. Pokud způsobíte ve vozidle bez pojištění nehodu, mohou být náklady do stovek tisíc, ale i milionů, a vše jde z vaší kapsy. Tohle raději nedělejte.

A co havarijní pojištění?

K povinnému ručení se váže i havarijní pojištění, které není povinné, ale vyplatí se ho mít. Jestli se to vyplatí i po finanční stránce, je věc druhá. Máte nalízovanou novou Škodu Octavii? Se splátkami máte v ceně povinné ručení i havarijko. Vlastníte patnáct let starou Octavii? Havarijní pojištění bude tak drahé, že se vám ani nevyplatí, vzhledem k ceně vozu.

Autor: Eduard Havel

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Řidiči pozor! Povinné ručení bude v roce 2019 opět zdražovat, někdy o celé desítky procent! Koho se dotkne a co za růstem cen stojí?

Nové auto versus rok staré auto. Vyplatí se vybírat loňský model? V čem je výhoda značkové ojetiny?