NAIAS 2019 je za dveřmi! Autosalon v Detroitu čekají změny. Ten letošní začne už 14. ledna 2019. Jaké novinky představí?

North American International Auto Show, zkráceně NAIAS. To je pověstný autosalon, konající se každoročně v Detroitu. Časy se ale mění, a s nimi i celá akce. Co bude letos k vidění?

NAIAS 2019 autosalon v Detroitu

Autosalon v Detroitu má velikou tradici. Přestože se z místa konání stalo postupem času město duchů, pořádá se tu tahle show rok za rokem, a to vždy začátkem sezóny, aby měla tu prestiž být první. To se ale teď změní. Letos se bude detroitský autosalon odehrávat v zimním období naposledy. Pořadatelé se rozhodli celou akci přesunout na červen, a hlavními důvody je samozřejmě počasí. V tomto období panuje zima, a také bývá vlhko. Některé automobilky tak mají nechuť se účastnit, protože tyto faktory ovlivňují celou přepravu a organizaci. Navíc to nedělá dobře ani návštěvníkům.

Jaké novinky se představí letos?

Na co se mohou návštěvníci těšit? Zřejmě nejvíce diskutovaným odhalením bude premiéra nové generace modelu Toyota Supra. Japonská značka s nástupcem dlouho čekala, ale letos v lednu spatří toto slavné kupé zraky veřejnosti.

NAIAS 2019 Autosalon v Detroitu

zdroj: facebook

Tradičním vystavovatelem je potom Ford. Ten představí vrcholný model nového Mustangu, kterým je samozřejmě Shelby GT500. Legendární muscle car si vždy chvíli počká, než dorazí Shelby, a ten opět nabídne osmiválcový motor, přeplňovaný kompresorem. Jeho výkon bude 720 koní, takže směle konkuruje těm nejvýkonnějším supersportům.

NAIAS 2019 autosalon v Detroitu

zdroj: facebook

Amerika miluje SUV a pick-upy

Ford samozřejmě neopomene segment SUV, který zastoupí v první řadě novinka, kterou je Ford Explorer. Šestá generace je klasický soupeř konkurenčního modelu Jeep Grand Cherokee, a tyto vozy jsou pro americký trh zásadní, protože američané zkrátka milují velá auto a terénní pick-upy, které zde mají tradici. Netradičně se ovšem Explorer představí s hybridním pohonem. I ve Spojených státech si musí zvykat na nový postoj k automobilismu.

NAIAS 2019 autosalon v Detroitu

zdroj: facebook

S novým modelem se představí i evropská značka. Volkswagen Passat se tu však objeví v provedení pro severoamerický trh. Evropský model se bude lišit, a jeho odhalení proběhne až později během roku 2019.

Něco pro ty nejnáročnější

Vrcholem luxusu je pak nový Lincoln Continental Coach. Tato obří limuzína nabídne maximální přepych, a americký výrobce s jejím uvedením oslavuje 80 let od založení značky. Stejný bude i počet vyrobených kusů, které jsou plánovány na letošní rok.

NAIAS 2019 autosalon v Detroitu

zdroj: facebook

Soumrak tradičních autosalonů?

V posledních letech se autosalon v Detroitu potýkal s klesajícím zájmem vystavovatelů, protože automobilky v dnešní době zvolna ztrácejí chuť o tradiční předvádění vozů na podobných akcích, které stojí nemalé peníze. Způsob propagace se zkrátka významně změnil, a tak ale spousta výrobců vozidel zvolí prezentaci před zraky diváků na autosalonech, i když třeba v menším rozsahu, než před lety. Bývalá mekka automobilového průmyslu se zkrátka už netěší takové slávě. Například německý trojlístek BMW, Audi a Mercedes se z letošního ročníku odhlásily. Třeba je změna termínu konání přiláká zpět.

Autor: Eduard Havel

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Podrobný návod, jak zaplatit na povinném ručení co nejméně! Jak je to s bonusy a o kolik přij

Náš autotest: BMW X2 je těžko zařaditelné! Předčil X1. V čem? Podle nás je to téměř dokonalé auto