Volvo se odklání od tradičních vozů! Zaměřuje se na hybridy a elektromobily!

Výrobce osobních automobilů Volvo Cars přesouvá zájem od vozů s konvenčním spalovacím motorem k elektrickým a hybridním vozům. Všechny nové modely uvedené na trh od roku 2019 budou plně elektrické nebo hybridní.

Volvo se tímto oznámením oficiálně stává první z velkých tradičních automobilek, která určila konkrétní datum, od kterého plánuje ukončit výrobu aut pouze se spalovacím motorem. Je pravda, že už existují i výrobci čistě elektrických aut, jako americká Tesla Motors. Hybridy a elektromobily jsou zkrátka vzrůstajícím trendem.

Konec tankování?

Volvo bude stále vyrábět spalovací motory pro svoje vozy, ale jen pro ty modely, které budou uvedeny na trh před tímto datem. Ve všech modelových řadách ale začne nabízet elektrické nebo hybridní vozy. Od roku 2019 do roku 2021 potom plánuje Volvo představit pět zbrusu nových vozů, které budou čistě elektrické.

Generální ředitel společnosti Volvo Cars Hakan Samuelsson uvedl, že toto oznámení znamená konec aut poháněných jen spalovacím motorem. Uf! Milovníci klasických vozů pláčou!

Volvo Cars v roce 1999 odkoupil americký výrobce automobilů Ford Motor Company. V roce 2010 se potom Ford dohodl na prodeji Volva s čínskou automobilkou Geely. Od té doby začalo Volvo silně investovat do nových modelů a továren. Automobilka si tak vybudovala pevnou pozici na trhu prémiových vozů, kterému dominují větší konkurenti, jako německý Mercedes-Benz nebo BMW.

Čínské hračky

Strategií firmy je pokrok v oblasti nových technologií, které umožňují vyšší výkon elektrických vozů. Také se soustředí na vývoj autonomního řízení. Navíc firma přemění svoji odnož Polestar na samostatnou značku. Ta se zaměří čistě na elektrické vozy s vysokým výkonem a měla by být konkurentem vozům Tesla.

V zaměření Volva na elektrické vozy má evidentně prsty jeho čínský majitel. Čína je v současné době jedničkou v oblasti prodeje elektromobilů. Loňský rok se tam prodalo téměř 265 tisíc čistě elektrických aut, zatímco v celé Evropě to bylo 110 tisíc. Volvo má v Číně už tři továrny a například nový model S90 se vyrábí pouze tam, a to i pro evropský a americký trh.

Hybridy se derou na trh

Celosvětově je trh s elektrickými vozy stále malý, výroba se ale zvyšuje. Prodej elektrických a hybridních vozů s nabíjením baterie ze zásuvky pomalu stoupá. Je to dané i tím, že některé menší modely už dnes koupíte jen s hybridním pohonem.

Automobilový svět právě dorazil na veliké rozcestí. Vývoj se žene dopředu… ale aspoň to točení volantem a šlapání na plyn nám ještě nechte!

Autor: Eduard Havel

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Diesel: proč se nám EU snaží vnutit zákaz naftových motorů?

10 NEJ filmových aut všech dob