10 NEJ filmových aut všech dob

Určitě si vzpomenete na další známá auta z filmů, těchto deset je ale výjimečných. Jednu věc mají společnou, nikdo v nich nejezdí podle pravidel BESIPu.

KITT

řidič: Michael Knight

Superauto z veleslavného seriálu Knight Rider je možná nejslavnějším vozem, jaký kdy jezdil na televizních obrazovkách. David Hasselhoff s jeho pomocí stíhal zločince ještě předtím, než navlékl červené plavky, a my všichni čekali, až konečně zmáčkne tlačítko TURBO BOOST. Kdo by nechtěl auto, se kterým si můžete promluvit prakticky o čemkoli? KITT je zkrátka ten nejlepší parťák.

1973 Ford Falcon XB GT Interceptor

řidič: Max Rockatansky

Mel Gibson se jako kultovní Šílený Max řítí světem bez pravidel v poslední stíhací V8, která vypadá a zní prostě božsky. Filmy vznikaly v Austrálii, a tak byly použity muscle káry z tamního trhu. V pokračování z roku 2015 do Interceptoru na chvíli usedne i Tom Hardy. Základní výbavu tvoří barely s benzínem, které jistí nálož, a věrný pes.

Aston Martin DB5

řidič: James Bond

Známé tvary britského skvostu, který založil tradici vozů agenta 007, není třeba představovat. Bond sice opakovaně řídil Lotus nebo BMW, Aston Martin je s ním ale spojený už navždycky. Jezdili v něm Sean Connery, Pierce Brosnan i Daniel Craig. Hlavně nekecejte řidiči do řízení, nebo vás vystřelí katapultovacím sedadlem.

Tumbler

řidič: Batman

V trilogii Temného rytíře dostal Batman zcela nový vůz, prototyp armádního stroje, určeného ke skokům přes vodní toky. Tumbler je jako kombinace Lamborghini a tanku, projede čímkoliv a nějaká díra na silnici ho netrápí. Parkování v centru bude ale problém.

1969 Dodge Charger

řidič: Dominic Toretto nebo Blade 

Podle nás je to ten nejkrásnější american muscle, jaký byl kdy vyroben. V sedmdesátkách doslova lítal v seriálu Dukes of Hazzard, kde se proslavil v oranžové barvě jako General Lee. Vrcholným motorem byl V8 425 Hemi s obsahem sedm litrů! Ne nadarmo si tenhle trhač dlažebních kostek vybral i zabiják upírů Blade. Později do upraveného Chargeru usedl „neherec“ Vin Diesel v Rychle a zběsile, a vypadá to, že ho v něm budeme vídat pořád dál. Projel ho i Nicolas Cage v akčním béčku Drive Angry.

 

GMC Vandura

řidič: Bosco „B.A.“ Barracus

Kultovní A-Team jezdil v podstatě sériovou dodávkou, ale černá barva, spojler a mříž vpředu z ní dělají skvost, který seriál proslavil takovým způsobem, že se její prodeje několikanásobně zvedly. Věčně zamračený B.A. v podání Mr.T na svého miláčka nedal dopustit, a je třeba si říct, že Vandura je asi stokrát víc cool, než Ford Transit. Vyráběla se od roku 1964 do roku 1996!

DeLorean DMC-12

řidič: Dr. Emmett L. Brown

Návrat do budoucnosti byl ve své době kultem, a stejně tak populární DeLorean, který visel na plakátu na nejedné zdi. Jak všichni víme, auto ve filmech slouží hlavně k cestování časem. Skutečných DMC-12 bylo vyrobeno 8 583 kusů. Charakteristickým rysem vozu je laminátová karoserie, potažená vrstvou nerezové oceli, kvůli které bylo auto příliš těžké.

The Beast

řidič: Frankenstein

V původní Rally Smrti (Death Race 2000) z roku 1975 řídí hlavní antihrdina Frankenstein upravený Chevrolet Corvette. Tenhle ozubený postrach na kolech převálcuje každého drzého chodce, který se na přechodu schválně dívá do telefonu a klidně vám vstoupí do cesty. V jednom z aut ve filmu se řítí i Sylvester Stallone. To bylo ještě před Rockym.

Eleanor

řidič: Randall „Memphis“ Raines

Vlastník a řidič není jedno a totéž, protože Memphis v podání Nicolase Cage auto ukradne. V původním filmu 60 sekund je Eleanor žlutý Mustang z roku 1971, slavnější remake nechal zazářit upravený 1967 Ford Mustang Shelby GT500 Super Snake. Eleanor si můžete koupit přesně takovou, jako ve filmu, na eBay jsou od jednoho do čtyř milionů korun.

 

Chevrolet Camaro

řidič: transformer Bumblebee

Žluté Chevy Camaro je ve skutečnosti Autobot z vesmíru, osmimetrové monstrum, které se navzdory zákonům fyziky o přetrvání hmoty složí do velikosti osobního vozu. V každém pokračování filmu zahrál nový model, nám se ale stejně nejvíc líbí klasické sedmdesátkové Camaro z prvního dílu Transformers. Bumblebee má vlastní hlavu, ale když se někde vylejete, přijede pro vás a hodí zpátky domů, takže nemusíte volat taxi.

A které se líbí vám?

Autor: Eduard Havel

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

6 důvodů, proč si koupit zadokolku

Jak se vyvíjí technologie CGI postav ve filmech. Kde můžeme spatřit největší perly této novinky?