Preppeři se chystají na globální kolaps a světovou katastrofu. Jsou to blázni nebo vizionáři a počátek budoucnosti lidstva?

Preppeři se zajímají o přežití v extrémních podmínkách a aktivně se připravují na stav nouze, zahrnující rozklad společnosti. Chystají se na případný kolaps, který nastane, když se zhroutí ekonomika, vypadne přísun energií nebo vypukne válka. Jsou tihle lidé paranoidní nebo si uvědomují vážnost situace více než ostatní?

Preppeři se zajímají o přežití v extrémních podmínkách a aktivně se připravují na stav nouze, zahrnující rozklad společnosti.

Možná jste to slovo slyšeli, možná se s ním setkáváte poprvé. Preppeři se nazývají podle anglického slova prepare, tedy připravit. Tihle lidé jsou i mezi námi v České republice. Jsou jako vy, chodí do práce nebo mají rodiny, ale do jejich volného času patří hlavně zájem o tzv. survival neboli survival skills, tedy techniky přežití. Někdo by si možná mohl myslet, že jsou to šílenci, protože co by se nám v našem civilizovaném světě mohlo stát? Tihle lidé ale nejsou pomatenci, kteří očekávají invazi mimozemšťanů apod. Mohlo by se zdát, že nám v srdci Evropy nic nehrozí, to ale není zdaleka pravda. Všechen technický pokrok, přísun energie, zásobené obchody a fungující měnový systém se může sesypat jako hromádka z karet, a může se to stát rychleji, něž jsme si schopni připustit.

Podzemní kryt se vždycky hodí

Při přípravě na soudný den nejspíš každého napadne zalézt si někam do bunkru. Ne každý má ale prostředky a místo, kde by ho mohl udělat. Už to je ale částečný omyl – preppeři, kteří mají k dispozici podzemní úkryt, ho mají samozřejmě plný zásob, které se nekazí, včetně konzerv, vody a obecně vším s dlouhou trvanlivostí. Pokud by ale nastal nějaký globální kolaps, bude spíš nutné se přesouvat, ne trčet někde schovaný. A právě to je hlavním cílem všech technik přežití – vydržet naživu kdekoliv. Umět si opatřit potravu, rozdělat oheň, umět určit ve volné krajině směr. Preppeři tak mají připravený praktický batoh s nejnutnějším vybavením. Základem je nůž, klasická baterka, lékárnička, mapy, sirky, ale také filtry na vodu, spacák, a samozřejmě také jídlo.

Štěstí přeje připraveným

Prepperství má samozřejmě více podob. Tihle lidé se nacházejí všude po světě, přestože se sdružují do komunit, každý přistupuje k problému jinak. Někteří lidé tak mají farmy, kde pěstují zeleninu a chovají zvířata. Jiní se připravují na energetickou nezávislost, a další dokonce navštěvují střelnici, kde se cvičí na scénář, který vyžaduje sebeobranu se zbraní v ruce. Zároveň se samozřejmě připravují na různé scénáře – nikdo totiž neví, co přesně by se mohlo stát, a každá situace vyžaduje trochu jiný přístup. Obzvláště ve Spojených státech mají preppeři silné zastoupení, a mnoho lidí tam bere survival tématiku velmi vážně.

Prepper má vždy připravený batoh s tím nejnutnějším pro přežití

zdroj: 123RF.com

Na luxus jsme zvyklí

Zdá se, že žijeme obklopeni dostatkem, ale v případě, že by jen jediný kamínek mozaiky vypadl, čeká nás tvrdý náraz do zdi. Jsme zvyklí na elektrickou síť i plyn, považujeme za samozřejmé, že se doma topí, automaticky rozsvěcíme, zapínáme televizi a jsme pořád připojení k internetu. Obchody jsou denně zásobené jídlem a čerpací stanice palivem. Jídlo se nekazí v lednici a připravit si ho můžeme na sporáku, v troubě nebo mikrovlnce. Všechno na dosah a přímo pod nosem. Když ale cokoli z toho selže, budeme jako splašená telata na louce. Jsme na své pohodlí tak zvyklí, že se bez něho neumíme obejít.

Historie se vždy opakuje

Preppeři si tohle všechno uvědomují, a chtějí tomu předejít. Protože situace v Evropě nebo ve světě se může destabilizovat během chvíle. Případná katastrofa by se určitě nestala ze dne na den, vždy to trvá déle a ke kolapsu vedou nějaké indicie, ale ani to není pravidlem. Výbuch jaderné elektrárny? Ten nikdo čekat nemůže. Pravděpodobnost je malá. Ale nastat může mnohem pozvolnější pád – nevyváženost ekonomiky a její zhroucení může způsobit, že ve vašem obchodě za domem žádné zboží nebude. Čerpací stanice i obchody zavřou, a nikdo nebude umět říct, na jak dlouho. Takovým situacím už lidé čelili, a myslet si, že se nebudou opakovat, je nejspíš naivní.

Nevěříme, dokud se to doopravdy nestane

Když nedávno v Řecku ze dne na den zavřeli všechny banky v zemi, lidé se nestačili divit. Pokud jste den předtím utratili poslední hotovost a chtěli si další den vybrat nebo platit kartou, byli jste namydlení. Všichni se divili a protestovali. Jak to? Jak to můžete udělat? V období krize je ale možné cokoli, a tohle je příklad za všechny. Stát nechal zmrazit vaše peníze, peníze všech, a situace trvala několik dní. A přitom se prakticky nedělo nic extrémního. Právě tento příklad nám ukazuje, na jak tenké skořápce fungující společnosti vlastně stojíme. Stát může vyhlásit stanné právo a zavřít všechny obchody. Pokud se uzavře plynovod, jsme za pár dní úplně na suchu a doma máte zimu jako venku. S ropou je to stejné. Jak dojedete do práce?

Přežít za každou cenu

V případě takového kolapsu si pak nikdo neumí představit, co se bude dít. Obzvlášť, pokud by krize trvala měsíce a déle. Propouštěním zaměstnanců, zvýšením kriminality a nedostupností potravin a veškerého sortimentu to jen začíná. Masivní zdražení vody, paliv a dalších nezbytných surovin, a pokud půjdeme ještě dál, přichází rabování, nepokoje, nedostupnost lékařské péče i bezpečnostních složek. Zkrátka konečná. A přesně na to se preppeři připravují. Protože všechny živočišné druhy na Zemi mají jeden jediný hlavní cíl – přežít a mít potomky. Jen lidé, obklopeni přepychem, na svůj hlavní instinkt zapomínají. Co vy na to?

Autor: Eduard Havel

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Apokalypsa? Je nevyhnutelná! Co přijde potom? Za jak dlouho zmizí silnice, beton a další stopy lidské civilizace?

Automobilky musí do roku 2030 snížit emise CO2 o 37,5 %. Proč Evropská unie protlačuje tak nevhodné řešení, jakým jsou elektromobily?