Jak jednoduchá je krádež auta a které se dá ukrást nejsnadněji? Přečtěte si názor člena skupiny „autíčkářů“ a možná budete překvapeni!

Přijít o auto není nic příjemného, ale přes všechny systémy nejsou automobily zdaleka nedobytné. Přečtěte si, jak snadná je krádež auta. Člen profesionální skupiny, která se zaměřuje na krádeže aut, vám řekne, jak se kradou auta s různými zabezpečovacími systémy.

Jak se kradou auta s různými zabezpečovacími systémy?

Auto s alarmem

Když je v autě nainstalovaný alarm, nic to pro nás neznamená. Stačí si pouze načíst frekvenci daného klíče a alarm dokážeme velmi snadno vypnout. To využíváme téměř každodenně.“

Auto s klasickým zabezpečením od výrobce

Překonání klasického zabezpečení od výrobce není problém. Vždy jsme vybaveni skenery, čtečkami a diagnostickými přístroji. Bez nich k autu ani nechodíme.“

Auto s mechanickým zabezpečením

I k překonání různých mechanických zabezpečení, jako je zamčený volant nebo zamčená řídicí páka, stačí jednoduché vybavení. Mechanické zabezpečení se však v dnešní době nevyskytuje tak často jako v minulosti.“

Auto se startem bez klíče

Auta s bezklíčovým startem většinou nemají z výroby žádnou speciální úroveň zabezpečení. Výrobci se totiž spolehli na to, že pokud klíč není v přímém dosahu vozidla, nebude s vozidlem komunikovat. Při krádeži takového vozu si stačí vzít zesilovač signálu. Jeho nastartování je pak v porovnání s jinými systémy až dětsky snadné.

Existuje tedy nějaké auto, které se nedá ukrást?

Když vidím, že na autě je nalepena nálepka s logem VAM, ani se jej nesnažím otevřít. Kdysi jsme to zkoušeli, dostali jsme se sice dovnitř, ale nikdy se nám jej nepodařilo nastartovat během několika minut. Přitahuje to zbytečně pozornost.

Jak je to možné?

Systém VAM nevyužívá bezdrátový přenos, k nastartování potřebujete elektromechanický hardwarový klíč. Nedá se tedy ovlivnit rušičkami. Auto s takovým systémem nelze nastartovat bez malé kazety, kterou musíte před samotným startem vložit do vozidla.

Proč systém VAM funguje

Elektromechanický zabezpečovací systém VAM využívá základy kombinatoriky a unikátnosti. Protože v každém autě jsou zabezpečeny jiné části a na jiných místech, auto s nainstalovaným systémem VAM odolá všem pokusům o krádež vozidla. Nebude tedy možné ani vyměnit spínací skříňku, řídicí jednotku motoru, palubní desku nebo použít duplikát klíče.