Anatolij Onoprijenko: Ukrajinský Terminátor vraždil celé rodiny. Nikdo nebyl v bezpečí

Říkali mu Terminátor. Anatolij Onoprijenko vraždil, aby mohl vyloupit dům svých obětí, nikoho nenechal naživu a stopy po sobě nezanechal, protože dům ještě pro jistotu vypálil. Ukrajinské policii dalo pátrání po sériovém vrahovi, který se nezdráhal zabíjet ani malé děti, opravdu zabrat. Stačilo šest let, aby brutálně sprovodil ze světa na 52 nevinných obětí. Tolik práce neměla policie ani při pátrání po mnohem známějším ukrajinském sériovém vrahovi Čikatilovi.

Onoprijenko

Otec ho odsunul na druhou kolej, to mělo předurčit jeho osud

Anatolij Onoprijenko se narodil 25. července 1959 v obci Lasky v Žytomyrské oblasti. Měl ještě o třináct let staršího bratra a jeho otec byl vyznamenaným válečným hrdinou. Když měl Anatolij čtyři roky, zemřela mu matka a z něj se stal v podstatě sirotek. Otec totiž rodinu opustil, když měl Onoprijenko pouhý jeden rok, navíc po smrti manželky k sobě vzal jen staršího ze synů, a tak musel Anatolij žít střídavě u tety a babičky, nakonec ale skončil v sirotčinci.

Tam panovaly kruté podmínky, mladý chlapec ihned pochopil, že pokud nebude silnější než ostatní, bude trpět. A tak se bil, začal utíkat, mladší šikanoval a přičichl k prvním drobným krádežím. Později při svém zadržení tvrdil, že jeho osud mu předurčil otec, když se rozhodl vzdát se mladšího syna a vzít si k sobě jen jeho bratra. Nikdy se s tím nedokázal vyrovnat.

Živobytí si obstarával trestnou činností

Začalo to krádežemi a skončilo brutálními vraždami. Onoprijenko se nezastavil před ničím, prvními oběťmi se stal pár, který přespával v autě na odpočívadle. Oba zemřeli, auto nakonec Onoprijenko zapálil. To bylo v červnu roku 1989, do svého zadržení v roce 1997 zabil celkem 52 lidí včetně malých dětí. Nejprve ale ”pouze” vykrádal domy se svým komplicem, začal s tím v 80. letech.

Vždy byli oba ozbrojení, ale snažili se, aby nikoho nevzbudili. Při jedné vloupačce se v domě, kde bylo deset lidí, z čehož bylo osm dětí, přece jen někdo šramotem probudil. Lupiči se rozhodli ze strachu všech deset lidí na místě brutálně povraždit. Od té doby už se Onoprijenkovy cesty s jeho komplicem rozešly, začal však vraždit obyvatele vytipovaných domů sám.

Vždy měl systém

Ukrajinský Terminátor si vybíral domy v odlehlé oblasti, když se vkradl dovnitř, jako první zabil muže, protože ti se mohli nejúčinněji bránit. Pak zabil manželku, a nakonec šel i po dětech a to i po těch nejmenších. Nikdo nepřežil, jestliže se objevil nějaký svědek, Onoprijenko se zbavil i jeho. Až všechny zabil, začal dům vykrádat. Hledal šperky, peníze, cennosti, zkrátka cokoliv co mělo nějakou hodnotu. Po domě se pohyboval ještě i několik hodin poté, když všechny povraždil.

Pokud měly oběti na sobě prsteny, neváhal a uřezal jim prsty, když objevil v ústech mrtvol zlaté zuby, vytrhal je. Vraždil střelnými zbraněmi, noži, ale i kladivy nebo sekyrami. Někdy každého člena rodiny zabil jinak, zastřelil kupříkladu otce i syna a matku pak ubil kladivem. Když pak vstoupil do dalšího pokoje, našel tam modlící se dívku, po ní chtěl vědět, kde mají schované šperky, ale dívka mu nic neřekla a hleděla mu do očí. Nakonec ji ubil a rozrazil jí lebku, ale na její odvahu a sílu si pamatoval ještě dlouho. Domy po svém řádění obvykle zapálil a z místa činu zmizel.

Policie byla bezradná, lidé měli strach

Stejně jako tomu bylo v případě mediálně známějšího ukrajinského sériového vraha Andreje Čikatila, ani tentokrát nebyla policie moc úspěšná, v Sovětském svazu přece neexistovali sérioví vrazi, vyloučeno. Navíc nebyly důkazy, policie si dlouho myslela, že případy spolu nemají nic společného. Lidé ale měli strach, nikdo nebyl v bezpečí, ani doma v noci ve vlastní posteli. Až po rozpadu Sovětského svazu a se stále větším nárůstem případů policisté po vrahovi více pátrali, až v roce 1996 zadrželi údajného pachatele.

Toho brutálně mučili, až muž po několika dnech bití, pálení a týrání elektrickými šoky svým zranění podlehl. I přesto, co prožíval, nepřiznal se, byl totiž nevinný. Skutečného vraha nakonec udal až jeho bratranec. U toho totiž Onoprijenko pobýval, bratranec u něj však našel zbraně a zalekl se. Snažil se ho vyhodit z bytu, a nakonec jej prásknul policii. Tehdy spadla klec, protože při domovní prohlídce byly nalezeny nejen zbraně, ale i věci z vyloupených domů.

Bestie Onoprijenko se zapsal do historie sériových vrahů.

Byly to vnitřní hlasy

Onoprijenko se ke všemu přiznal, tvrdil ale, že mu vše našeptávaly vnitřní hlasy. Také o sobě tvrdil, že je anděl, který chodil do školy k samotnému Satanovi. Tehdejší ukrajinský prezident Leonid Kučma chtěl pro brutálního sériového vraha trest smrti, v době jeho zadržení byla ale Ukrajina členem Rady Evropy a výjimka nebyla udělena.

Onoprijenko tak putoval do vězení, kde 27. srpna roku 2013 zemřel na infarkt.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Samuel Little: Vrahem už od narození. Nejhorší monstrum USA

Luis Garavito: Sériový vrah umučil a znásilnil až 300 dětí. Oběti nikdo nehledal