Andrej Čikatilo: Rostovský řezník zmrzačil a znásilnil 56 obětí. Popravili ho na Valentýna

Andrej Čikatilo je nechvalně proslulým sovětským vrahem a kanibalem. Přezdívalo se mu rostovský řezník či rostovský kanibal, a to podle toho, že většinu svých obětí zabil a zmrzačil právě v Rostovské oblasti Ruské federace. Byl nebývale krutý a záměrně si vybíral slabé oběti, nad kterými mohl mít absolutní převahu. Jeho řádění mohlo být ukončeno mnohem dříve, kdyby Sovětský svaz nebyl tolik slepý.

Čikatilo

Z učitele zvráceným vrahem

Andrej Romanovič Čikatilo se narodil 16. října 1936 na Ukrajině. Jeho dětství bylo poznamenané válkou a německou okupací Ukrajiny. S matkou se museli skrývat, když pak byl jejich dům vypálen. Údajně byl často bit, protože se v noci pomočoval, a jeho bratr se měl stát obětí kanibalismu v době, kdy Ukrajinu postihl hladomor. Zda je to skutečně pravda, se ale neví. V dospívání byl Čikatilo sám, v kolektivu nebyl dobře přijímán, on sám se nenáviděl, ale ve škole měl vynikající výsledky a toužil studovat práva v Moskvě.

To mu však nevyšlo, a tak se začal živit jako opravář telefonů. Při potyčce s kamarádem ejakuloval, jinak měl problémy s erekcí. I přesto se ale oženil a se svou ženou měl dvě děti. V roce 1971 dokončil dálkové studium ruské literatury, a poté do roku 1978 pracoval jako učitel. Právě v roce 1978 musel s povoláním učitele skončit, protože sexuálně obtěžoval své studenty. Se ženou se přestěhovali do města Šachta u Rostovské oblasti a začal pracovat jako úředník v továrně. Ve stejném roce Čikatilo spáchal svou první vraždu.

Erekce dosáhl, jen když vraždil

První a zároveň i jeho nejmladší obětí se stala teprve devítiletá holčička. Čikatilo měl starou chatku, kterou využíval jako trucovnu, když se pohádal se ženou. Právě tam holčičku nalákal a pokusil se ji znásilnit. Nebyl toho však schopen kvůli svému problému s erekcí. Když se rozčílil, dívenku vzteky ubodal, a právě tehdy zjistil, že násilí na bezbranné dívce ho dokázalo sexuálně uspokojit, dosáhl erekce a ulevil si.

Dívenka se našla pohozená v řece a případ se řešil, policie dokonce přišla až do chatky Čikatila, kde se našly stopy krve. Ovšem jelikož měl rodinu, dobrou práci a stranickou příslušnost, do profilu vraha tehdy Sovětskému svazu úplně nepasoval. Policie tak hledala dál, ale chytla nevinného. Toho mučili a on se kvůli tomu pod nátlakem přiznal, že dívenku zavraždil. Nevinného muže odsoudili trestem smrti a Čikatilo si mohl oddechnout.

Zaměřoval se zprvu hlavně na prostitutky

Nějakou dobu byl Čikatilo v klidu a vedl normální život až do roku 1981, kdy se snažil o sex s mladou sedmnáctiletou prostitukou. Jelikož ale opět nebyl schopný erekce, dostalo se mu od prostitutky jen výsměchu, což neunesl. Dívku ubodal a pokousal, opět jej to vzrušilo a dosáhl svého uspokojení. Od té doby, až do svého zatčení v roce 1990, zabil dohromady 53 lidí, podle jeho slov jich bylo dokonce 56, ale to se nikdy úplně neprokázalo.

Andrej Čikatilo se ze začátku zaměřoval právě na mladé prostitutky, později si ale vybíral i jiné oběti, dokonce i muže. Vždy šlo ale o bezbranné oběti, už předem věděl, že nad nimi bude mít převahu, a to ho uspokojovalo.

Byl skutečně kanibalem?

Své oběti obvykle ubodal a jejich těla pak znetvořil. Některým vypíchnul oči, vykousl jazyk, ženám ukusoval bradavky a mužům uřezal penis. Když těla mrzačil, ejakuloval. Obětem také vyřezával orgány z těla, řezal jim prsty nebo uši, okusoval nehty. Dlouho se mělo za to, že byl kanibal a části těl svých obětí jedl. Sám Čikatilo se ale přiznal, že lidské orgány nejedl, ale jen do nich kousal. Vylíčil například i to, že nejraději měl ženskou dělohu, která mu přišla měkká a pružná, takže do ní rád bořil zuby.

Čikatilo
Čikatilo se u soudu choval jako smyslů zbavený. (foto: instagram)

Rusové byli blízko, ale…

Sovětský svaz měl v té době za to, že nic podobného nemůže dělat jeden člověk. Tomu prostě nikdo nechtěl uvěřit. Takže se případ tutlal, a i když oběti přibývaly a jejich zmrzačená těla se stále objevovala, nikdo si nedělal práci s pátráním. Jenže zmizených lidí bylo čím dál víc, lidé si tak jen mezi sebou šuškali o možnosti, že v okolí jezdí černé auto a unáší lidi pro obchod s orgány.

V roce 1984 byl dokonce Čikatilo zadržen, protože si hlídka všimla toho, jak se na nádraží snaží oslovovat ženy. I když u něj dokonce našli provaz, vazelínu a několik nožů, po odebrání vzorků krve mu nemohli nic dosvědčit. Vzorky se neshodovaly s těmi, které se našly u objetí. Šlo o vzácnou věc, jenže to tehdejší sovětské laboratoře a jimi používané techniky neuměly rozeznat.

Šílený soudní proces

Čikatilo řádil a zabíjel ještě dalších šest let, než byl konečně dopaden. I když nejprve vše popíral, nakonec se přiznal. Pomohl k tomu psychiatrický profil. Pak vyšetřovatelům dopodrobna popisoval, co všechno svým obětem dělal a prozradil, kam těla ukryl. V roce 1992 se rozběhl dlouho očekávaný soudní proces, který se neobešel bez problémů.

Čikatilo musel být po celou dobu uzavřen v kleci v soudní síni, protože se procesu mohli účastnit příbuzní obětí a očekávaly se potyčky. I když při vyšetřování spolupracoval, během soudního procesu se před všemi obnažoval, ukazoval své přirození, pokřikoval a snažil se ze sebe dělat blázna, který trpěl v dětství hladem a posměchem kvůli své impotenci.

Rostovský řezník u soudu.

Nebylo mu to však nic platné, když konečně padl verdikt, soudní síní se nesly ovace a jásot. Andrej Čikatilo, jeden z nejhrůznějších a nejperverznějších vrahů v historii, byl 14. února roku 1994 popraven kulkou, která ho zasáhla do pravého spánku.

Jeho žena se s dětmi musela odstěhovat a změnit si jméno. Tvrdila, že vůbec o ničem neměla ponětí, ale Čikatilův syn se několikrát nechal slyšet, že jeho otec byl určitě nevinný.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

John Wayne Gacy: Žádný mladý chlapec nebyl před Klaunem zabijákem v bezpečí

Ted Bundy: Inteligentní a pohledný zabiják, který posmrtně znásilňoval mladé ženy