John Wayne Gacy: Žádný mladý chlapec nebyl před Klaunem zabijákem v bezpečí

Muž, kterého měli všichni rádi a vážili si ho, úspěšný podnikatel a člověk, který v převleku klauna chodil pravidelně těšit děti do nemocnic. Tento „světec“ byl ve skutečnosti sériovým vrahem, který zabíjel a znásilňoval mladé chlapce a jejich těla schovával doma ve sklepě. Při domovní prohlídce se u něj našlo 30 těl obětí! Zdánlivě milý chlapík tak měl doma své vlastní malé pohřebiště.

Gacy

Nešťastné dětství

Jak už to tak u sériových vrahů bývá, ani John Wayne Gacy neprožil zrovna šťastné dětství. Narodil se 17. března v americkém Chicagu jako prostřední dítě. S matkou a svými dvěma sestrami měl vztahy dobré, ale jeho otec byl alkoholik, který bil svou ženu i děti a svému synovi nadával a zesměšňoval jej. John se tak moc svého otce bál, že doma ani neřekl, že je zneužívaný rodinným přítelem.

I úraz hlavy a s tím spojené potíže přiměly jeho otce, aby syna stále považoval za slabocha, který to v životě nikam nedotáhne. Možná i to motivovalo dospívajícího Johna, aby si šel za svým cílem tvrdě. A on šel.

Úspěšná kariéra

Gacy byl v dospělosti poměrně oblíbený chlap. Nejprve často střídal zaměstnání, angažoval se v dobročinnosti, pomáhal hasičům i policistům, v kostele také dělal dobrovolníka a vozil lidi na nedělní bohoslužby. Vše se snažil dělat pro to, aby se zavděčil svému otci, tomu se však nikdy zavděčit nemohl, v jeho očích byl pořád nula. I při pozdějším zatčení a během svých výslechů mluvil John často o svých vztazích s otcem, které ho opravdu vážně poznamenaly na celý život.

Svou první ženu Marlynn Myers si John Wayne Gacy vzal v roce 1964. Manželé spolu žili ve Waterloo v Iowě a zde se stal John manažerem restaurací KFC. Byl výborným zaměstnancem, a dokonce byl za svou práci i oceněn. V roce 1967 se manželům narodil syn a o dva roky později dcera. Již v té době se ale tajně proslýchalo, že má John často intimní styky se svými mladšími kolegy. Gacy byl nakonec roku 1968 obviněn a zadržen za zneužívání mladistvého. Přiznal se a sám se ještě udal, že zneužil další dva mladíky.

Gacy
Jeho poslední slova byla: „Polibte mi prdel.” (foto: instagram)

První odsouzení

Následovalo odsouzení na 10 let, jeho žena se s ním okamžitě rozvedla a ji ani své dvě děti Gacy už nikdy neviděl. Ve vězení Gacy sekal latinu, studoval, vzorně se choval a byl jako vyměněný. Díky dobrému chování byl v roce 1971 podmínečně propuštěn. Po návratu z vězení pak založil v Chicagu úspěšnou firmu.

V roce 1972 se Gacy oženil podruhé, vzal si Carole Hoff, která do vztahu přišla již se dvěma dětmi z předchozího manželství, Gacy je ale přijal a rodina žila poměrně šťastně. Gacyho druhá žena byla velmi chápavá a až nadmíru tolerantní, dokonce věděla o tom, že její muž je bisexuál a v minulosti měl poměr se svými zaměstnanci. V roce 1976 se ale manželství i přesto rozpadlo. Gacyho chování totiž začalo být podezřelé a nevhodné.

Oblíbený klaun

Zatímco v soukromí se mu opravdu nedařilo, v pracovním a společenském životě zářil. S velkou oblibou chodil jako dobrovolník do nemocnic, kde v převleku klauna bavil nemocné děti. Proto si později vysloužil přezdívku Klaun zabiják.

Děti chodil do nemocnic bavit, ale doma jim ubližoval

V Chicagu se sice ztráceli mladíci, ale nikdo po nich nepátral, takže nikdo ani žádného sériového vraha nehledal, a už vůbec by jej nikdo ani nehledal v tak pracovitém a zbožném muži, který se věnuje charitě. Několik ztracených mladíků pracovalo i u Gacyho ve firmě, ale policie neměla důvod k podezření, že by za tím mohl stát on sám.

Gacy
Gacy měl dvě tváře – hodnou a zlou. (foto: instagram)

Vražedné běsnění

2. ledna 1972 vraždil Gacy poprvé, na zastávce si vyhlédnul mladíka, kterého pozval k sobě domů. Tam společně něco vypili a pak měli sex. Spát šli každý zvlášť, ale Tim McCoy se prý pokusil Gacyho napadnout a ten se bránil (po svém zatčení se John ke všem vraždám přiznal, před přelíčením ale doznání odvolal a všechna úmrtí označil za sebeobranu nebo nešťastnou náhodu.)

Při potyčce Gacy mladíka zabil a později přiznal, že jeho smrt jej vzrušila. Těla se zbavil tak, že ho zakopal ve svém sklepě v podlaze, a tak se rozjela vraždící mašinérie. To s ním v domě ještě žila manželka, která o ničem neměla ponětí a když se s ním v březnu 1976 rozvedla, jeho běsnění se rozjelo v plné síle.

Do roku 1978 zabil, znásilnil a umučil ve svém domě 33 mladých mužů, ty si převážně vybíral náhodně, vždy jim slíbil společnost, nakonec je ale svázal nebo omráčil chloroformem. Každý z mladíků před svou smrtí prošel peklem, Gacy je znásilňoval a následně mučil. Mučení bylo bolestivé, své oběti pálil cigaretami, topil je ve vaně a také je znásilňoval za pomoci různých předmětů. Když skončil, oběti uškrtil a téměř všechny pohřbil ve svém sklepě.

Hrůzné odhalení

13. prosince 1978 oznámili na policii zoufalí rodiče zmizení svého syna Roberta Piesta. Patnáctiletý chlapec byl naposledy viděný v lékárně, kam chodil na brigádu. Kolegyni před svým zmizením řekl, že si jde s někým promluvit ven o nabídce práce. Jenže od té doby už ho nikdy nikdo neviděl. Gacy policii popřel, že by s Piestem kdy mluvil, ale přesto právě jeho zmizení nakonec vedlo k odhalení Klauna zabijáka.

Policie se nedala odbít, zjistila si jeho trestní minulost a nařídila domovní prohlídku. Při té našli u Gacyho doma celou řadu podezřelých předmětů a osobních věcí obětí včetně stvrzenky z lékárny, kde Robert Piest pracoval. Následovalo hrůzné odhalení ve sklepních prostorách domu, kde policie vykopala dohromady 30 lidských těl v různých stádiích rozkladu (některé z obětí se dodnes nepodařilo identifikovat). John se už nijak nevzpouzel a později naznačil, že obětí by mohlo být klidně i více. Sám už o přesné cifře ztratil pojem.

Rozhovory s vrahem: Výpověď Johna Waynea Gacyho (2022)

Trest smrti

John Wayne Gacy sám sebe nikdy neviděl jako viníka. Dokonce vtipkoval, že se provinil jen provozováním hřbitova bez licence. Tentokrát už ale nikoho neoblafnul a dostal trest smrti. Smrtící injekce mu byla dána 10. května 1994 (shodou okolností v den, kdy byl ve vězení pokřtěný sériový vrah Jeffrey Dahmer). Při čekání na svou smrt se ve vězení naučil malovat a nejčastěji maloval klauny, často se vžíval do svého hodného a zlého alter ega, klaunů Poga a Patchese, tyto obrazy byly následně vydražené v aukci.

A zajímá vás, jaká byla jeho poslední slova? Stejně tak chladná, jako byl on sám. Při vyzvání, aby pronesl poslední větu, s klidem řekl: „Polibte mi prdel.”

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Jeffrey Dahmer: Hrůza a dílo Kanibala z Milwaukee

Filmové novinky v kinech. Sériový vrah Ted Bundy, modrý Will Smith a horor Syn temnoty jako zvrácený Superman