Filmové novinky v kinech. Sériový vrah Ted Bundy, modrý Will Smith a horor Syn temnoty jako zvrácený Superman

Zac Efron jako sériový vrah Ted Bundy ve filmu Zlo s lidskou tváří, Will Smith jako džin ve hrané podobě Disneyho klasiky Aladin a horor Syn temnoty, kde nám malý návštěvník z jiné planety ukáže, jaké by to bylo, kdyby Superman nesnášel všechny ostatní.

Zlo s lidskou tváří, Aladin, Syn temnoty

Viděli jste tu milou tvář? Určitě je nevinný

Jméno Ted Bundy jste už možná slyšeli. Americký sériový vrah, celým jménem Theodore Robert Bundy,  řádil v letech 1973 – 1978 na Floridě. Tento vystudovaný psycholog byl ve skutečnosti sadista, který znásilňoval mladé ženy, a to dokonce i posmrtně. Napomáhal mu k tomu jeho příjemný vzhled a charismatické vystupování, díky kterému snadno získával sympatie svých obětí. O jeho skutcích už bylo natočeno hned několik filmů. Ten aktuální míří do kin právě teď. Životopisné kriminální drama nese nezvykle dlouhý název Extremely Wicked, Shokingly Evil and Vile, který sice dostatečně vystihuje povahu hlavního „hrdiny“, ale český překlad by působil šíleně. U nás proto snímek najdete v kinech jako Zlo s lidskou tváří. V hlavní roli Bundyho je tu Zac Efron, který je skutečnému vrahovi opravdu velmi podobný, a údajně podává skvělý výkon.

Je třeba se ale připravit na jediné – kdo čeká vražedné řádění, bude zklamán. Snímek sleduje celý proces s vrahem a jeho vztah s přítelkyní Liz Kendall (Lily Collins), která celé roky netušila, že žije vedle monstra. V roli soudce se objeví John Malkovich, a mihne se tu i James Hetfield z Metallicy nebo Jim Parsons z Teorie velkého třesku. Zlo s lidskou tváří je v kinech od 23. května 2019.

Dočkáme se rapujícího džina?

Disney razí cestu hraných pohádek. Doba si to možná žádá, a tak zábavní gigant předělává jeden svůj klasický příběh za druhým. Popelka i Kniha Džunglí už to mají za sebou, pak přišla kasovní bomba Kráska a zvíře, a následoval ušatý slon Dumbo. Chystá se i Lví král, přijde i Kryštůfek Robin a Pinocchio, ale teď se do kin dostává Aladin. Kolem prvních ukázek se strhla diskuze, a kritika se snášela hlavně na filmovou podobu džina, kterého hraje Will Smith. Jeho podoba bude pravděpodobně ve finální verzi filmu doladěna, a uvidíme, jak si herec s bláznovou rolí poradil. Film je uváděn i jako muzikál, takže možná přijde na řadu nějaké to rýmování. Z láhve džina vyvolá zlodějíček Aladin, a nesmí chybět ani nebojácná princezna Jasmína. Film režíruje Guy Ritchie, od kterého studio nejspíš očekávalo rychlou akci v ulicích města, jako to režisér zvládl ve filmech Sherlock Holmes. Na druhou stranu, právě tento přístup nefungoval ve snímku Král Artuš: Legenda o meči, který byl šíleným propadákem. Příběh o prostém chlapci z ulice, který získá srdce princezny, startuje v kinech 23. května 2019. Pomůže mu v tom nejen kouzelná lampa, ale samozřejmě také létající koberec.

Kdo řekl, že by nám jedinci s nadlidskými silami pomáhali?

Název napovídá, že tady půjde o horor. Syn temnoty se v originále jmenuje Brightburn, takže další těžko přeložitelný titul. Námět snímku je ale celkem zajímavý. Pokud by se objevil někdo, kdo má skutečné superchopnosti, kdo zaručí, že by to byl dobrák, který ochraňuje obyčejné lidi? Když máte moc dělat cokoliv a vzít si cokoliv… Známe to přece z vlády. A přesně o tom je Syn temnoty –  Tori Breyer (Elizabeth Banks) najde v lese dítě, které se rozhodne vzít za své. To je pravděpodobně návštěvníkem z jiné planety. Spolu s manželem Davidem ho vychovávají, a malý Brandon roste a chodí do školy. Začínají se u něho ale objevovat nadlidské schopnosti. Potud je to prostě takový Clark Kent ve Smallville. Brandon se ale projevuje nepřátelsky. Nejdříve jsou to maličkosti, ale pak se jeho nenávist k okolí rozpoutá naplno. Tenhle kluk zkrátka nechce pomáhat, ale působit bolest.

Zvrácený malý Superman začne řádit jako smyslů zbavený, a vypadá to, že jediný, kdo je před ním v bezpečí, je jeho starostlivá nevlastní matka. U filmu se udává, že za ním stojí tvůrce Strážců Galaxie. James Gunn se ovšem podílel na produkci, a pouze „vypomohl“ s psaním scénáře. Autory jsou jeho bratr Brian a bratranec Mark. Syn temnoty řádí v kinech od 23. května 2019.

Autor: Eduard Havel

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Filmové novinky na začátek května. Roztomilý Pikachu, slovenský horor Trhlina a zabiják John Wick potřetí

Cenzura ve filmu. Čím se nahrazují nadávky a nevhodné výrazy. Dialogy se občas změní tak, že nedávají smysl