Peter Kürten: Düsseldorfský netvor miloval krev, vraždil nemilosrdně nůžkami a stříkající krev jej vzrušovala

Düsseldorfský netvor nebo také Düsseldorfský vampýr – tak byl přezdívaný Peter Kürten, opravdu nejhorší sériový vrah v německé historii. Liboval si rovněž v zoofilii, byl pedofilem a ze všeho nejvíc jej vzrušovala lidská krev. Už jeho dětství bylo natolik traumatizující, že není divu, co z něj vyrostlo. Na první pohled uhlazený elegán se v noci měnil v běsnící zvíře.

Peter Kürten

Musel sledovat, jak otec souloží s matkou

Peter Kürten se narodil 26. května 1883 v Kolíně nad Rýnem. Společně s rodiči a svými dvanácti sourozenci žil v jedné jediné místnosti, kde se děly za zavřenými dveřmi šílené věci. Jeho otec byl sám narušený a násilnický alkoholik, který všechny své děti nutil k tomu, aby přihlížely, jak souloží s jejich matkou. I když se matka bránila, on si styk vynutil a všechno museli jeho potomci sledovat. Jednu ze svých dcer také znásilnil, za což byl odsouzen na několik let za mřížemi. Malému Peterovi ale chování jeho otce přišlo přirozené, není divu, že se pak po zbytek života choval zvláštně a měl podobné, i když mnohem horší choutky.

 V osmi letech potkal podivného muže, který se bavil tím, že chytal zaběhlé psy a pak je týral. Přidal se k němu a společně psy trýznili a u toho masturbovali nebo s nimi souložili. Pokoušel se také o sex s ovcemi nebo prasaty. O rok později se Peter Kürten dopouští první vraždy. V devíti letech shodí svého kamaráda z voru, když se chlapec začal topit a další mu chtěli pomoci, oběma přidržel hlavy pod hladinou. Oba se utopili.

První sexuální styk měl se svojí sestrou

Jednou se pokusil, stejně jako předtím jeho otec matku, donutit k sexu svou sestru. První se ubránila, ale když to zkusil u druhé, uspěl. Když člověk vezme tohle všechno v úvahu, tolik ho neudivuje, co následovalo později, v dospělosti, kdy se Peter stal postrachem celého Düsseldorfu, kde začal žít.

Postrach s nůžkami v ruce

Do vězení se Düsseldorfský netvor dostal poprvé v pouhých patnácti letech, a to za drobné krádeže. Podobných přestupků měl později více, odseděl si za ně celkem 24 let. To však nebylo nic proti tomu, co následovalo. 25. května 1913 se vloupal do pohostinství v Kolíně, během krádeže si všiml, že v patře spí malé desetileté děvčátko. To znásilnil, škrtil, a nakonec jí do krku, přesně do tepny, vrazil nůžky. Právě nůžky se pak staly jeho nejoblíbenější smrtící zbraní. Na místě u těla děvčátka zanechal na kapesníku napsané své iniciály P. K. Tyhle iniciály ale přivedly policii na stopu strýce zavražděné dívenky, policie jej považovala za vraha a byl odsouzen neprávem.

Po této kruté vraždě se ale opět uchýlil jen ke svým krádežím, z vězení byl nakonec propuštěn naposledy v roce 1921, načež se rozhodl usadit. Našel si ženu, staral se o rodinu, oblékal se příkladně a okolí jej mělo za elegána a spořádaného člověka, který dokonce navštěvuje bohoslužby. Po čtyřech klidných letech se Peter Kürten s rodinou stěhuje do Düsseldorfu, kde si hledá práci. Jeho poklidný život ale končí v roce 1929, kdy v noci napadá bezbrannou padesátiletou ženu. I když schytala pětadvacet bodných ran nůžkami, přežila. O útočníkovi ale nebyla schopná nic říci, nedokázala jej popsat.

Následně se našla mrtvola další nebohé malé dívenky, která byla ubodána a na těle měla i stopy zneužití a násilí. Mezi obětmi šíleného vraha s nůžkami byl ale třeba i jeden muž, který se pozdě večer vracel domů z hospody. Útoky se množily, lidé měli strach a policie nemohla nic dělat. Jedna z obětí ale přežila stejně jako předtím padesátiletá žena, tentokrát šlo o mladou dívku, která se zachránila hlasitým křikem. Jenže popis pachatele bohužel opět ukázal na nepravého, policie zadržela místního nemocného muže, epileptika, který byl navíc duševně zaostalý. Chyběly ovšem další důkazy, a tak muž skončil jen v psychiatrické léčebně.

Počet obětí narůstal

Police stále objevovala nové oběti, malé dívenky i starší ženy, všechny oběti měly prořezaná hrdla. Našla se však i těla ohořelá, některé z obětí Peter Kürten zapálil. 14. května 1930 se do Düsseldorfu dostala mladá žena jménem Marie Budlichová. Byla to Češka, která sem přicestovala za prací. Té nabídl doprovod poté, co ji na ulici obtěžoval bezdomovec – a vystrašená žena to přijala. Po cestě se ji ale Kürten snažil znásilnit a začal ji škrtit. Nakonec z místa (nejspíš ze strachu) utekl. Mladá žena pak napsala dopis své kamarádce, kde hrůzný zážitek popsala, zásilka se však ztratila. A jen díky tomu byl vrah odhalen.

Stačil jeden dopis a bylo po všem

Dopis se zatoulal na oddělení nedoručitelných zásilek, kde jej otevřel pracovník pošty. S hrůzou odevzdal psaní policii, a ti kontaktovali Marii Budlichovou. Když si policie pro Kürtena 24. května 1930 přišla, doma zastihla jen jeho ženu. Té se její muž ještě den předtím přiznal, že je oním Düsseldorfským netvorem, kterého všichni hledají. Policii to tak potvrdila – a ve stejném dni byl vrah konečně dopaden.

Peter Kürten byl obviněn z 11 vražd, z 15 pokusů o vraždu a 20 pokusů o žhářství. Policie mu připsala rovněž několik ublížení na zdraví. Když Kürtena vyšetřil psychiatr, potvrdil, že trpěl pedofilií, nekrofilií a zoofilií. 2. července 1931 byl krutý vrah a postrach ulic Düsseldorfu popraven gilotinou. Jeho poslední slova byla, že by chtěl slyšet šplouchnutí své vlastní krve.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Andrej Čikatilo: Rostovský řezník zmrzačil a znásilnil 56 obětí. Popravili ho na Valentýna

Ted Bundy: Inteligentní a pohledný zabiják, který posmrtně znásilňoval mladé ženy