Jang Sin-chaj: Ztělesněné Monstrum odhalila náhoda

Jang Sin-chaj byl mužem s vysokým IQ, přesto je dodnes považován za nejhoršího a nejbrutálnějšího vraha v celé čínské historii. I když byl inteligentní, pocházel z velmi chudé rodiny a potíže se zákonem měl už od mládí. Jeho vražedné řádění se rozběhlo v době, kdy už byl jednou z výkonu trestu propuštěn. Během čtyř let zabil 67 lidí a na kontě měl i 23 znásilnění. Když si vybral dům, bez slitování zmařil životy všech jeho obyvatel.

jang sin-chaj

Jako dítě se uzavíral do sebe, v mládí začal s trestnou činností

Jang Sin-chaj se narodil v červenci 1968 v čínské provincii Che-nan. Ve vesnici, kde vyrůstal, patřila jeho rodina k těm nejchudším. Jang byl nejmladším ze čtyř sourozenců, byl chytrým ale velmi introvertním dítětem. Uzavíral se do sebe – a v roce 1985 se dokonce rozhodl odejít ze školy. Domů se pak již nevrátil a začal se toulat po celé Číně. Přivydělával si přitom jako nádeník. Později, když mu odborníci měřili IQ, došli na číslo 140. To mu však nebránilo v tom, aby začal se svou trestnou činností.

Už v roce 1991 se ocitl v pracovním táboře, kam byl umístěn za četné krádeže. O pět let později se do křížku se zákonem dostal znovu, tentokrát byl odsouzen k pěti letům vězení za pokus o znásilnění. Na svobodu byl ovšem propuštěn už po třech letech, a to v roce 1999. Ve stejném roce začal s vraždami, policistům pak dlouho unikal.

Vraždy v noci

Jang Sin-chaj své vraždy páchal zásadně v noci. Pokaždé měl přesně vytipovaný dům, ten povětšinou patřil chudým farmářům. Když se do domu dostal, obvykle nikdo z obyvatel nepřežil. Jang vždy nemilosrdně vyvraždil celou rodinu. Jeho útok ale v říjnu 2002 přežila těhotná žena jednoho farmáře. Jejího muže, rolníka, a jejich šestiletou dceru ale neušetřil a zabil je lopatou. Těhotnou ženu pak znásilnil. V jiném případě zabil v jednom domě manžele, jejich dvě děti i babičku.

Měnil oblečení i způsob, jakým vraždil

Snad právě proto, že byl tak inteligentním mužem, měl Jang Sin-chaj vždy všechno předem naplánováno. Místa činu si vybíral pečlivě a nikdy nešel vraždit ve stejném oblečení nebo botách. Měnil oblečení a také si obouval o několik čísel větší boty. Měl tím policii zmást, nechtěl po sobě zanechat stopy, a to se mu také dost dobře dařilo. I to, jakým způsobem zabil, vždy měnil. Někdy bylo vražednou zbraní kladivo, jindy to byla sekera nebo lopata.

Dopaden jen díky náhodě

Jeho taktika mu vycházela a policie byla skutečně bezradná. K dopadení došlo jen pouhou náhodou. Při jedné rutinní kontrole v zábavním podniku se zdál Jang policii podezřelý, proto jej odvezli na výslech. Bylo to 3. listopadu roku 2003, kdy se policie konečně dostala k brutálnímu sériovému vrahovi, kterého tak dlouho hledala.

Zprvu ale policisté nevěděli, koho vlastně zadrželi. Až během výslechu se Jang Sin-chaj postupně přiznal a testy DNA nalezeného na místech činu všechno potvrdily. Jang se přiznal, že mezi lety 1999–2003 spáchal celkem 67 vražd, 23 znásilnění a 5 útoků na nevinné lidi. K tomu všemu mělo dojít celkem ve čtyřech čínských provinciích.

1. února 2004 byl Jang Sin-chaj shledán vinným ze všech svých činů a soud ho odsoudil k trestu smrti. Ten byl vykonán jen o třináct dní později, 14. února. Monstrum, jak Janga přezdívala čínská média, popravili střelou do zátylku.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Peter Kürten: Düsseldorfský netvor miloval krev, vraždil nemilosrdně nůžkami a stříkající krev jej vzrušovala

Andrej Čikatilo: Rostovský řezník zmrzačil a znásilnil 56 obětí. Popravili ho na Valentýna