Ted Bundy: Inteligentní a pohledný zabiják, který posmrtně znásilňoval mladé ženy

Vrah krasavec, takovou přezdívku si vysloužil muž, který během čtyř let znásilnil a zabil na třicítku mladých žen, celkem v sedmi amerických státech. Nalákat se mu své oběti do pasti podařilo vždy poměrně snadno, byl totiž velmi pohledný muž, který uměl s lidmi i výborně manipulovat. Nebyl to totiž žádný hlupák. O to děsivější byly jeho zvrácené choutky.

Ted Bundy

Jako dítě nevěděl, kam patří

Když se Ted Bundy narodil 24. listopadu roku 1946, jeho matka nebyla provdaná, což v tehdejší společnosti představovalo problém. Jeho otec byl neznámý, a tak malého Teda, tehdy ještě pod rodným jménem Theodore Robert Cowell, vychovávali jeho prarodiče. Malý Ted ale neznal pravdu, své prarodiče dlouho považoval za rodiče a svou matku zase za sestru. Není divu, že se musel cítit zmatený a podvedený, když se o několik let později dozvěděl pravdu.

Jeho matka se totiž provdala, syna si vzala k sobě a z chlapce se tak stal Ted Bundy. Během vyšetřování se později počítalo i s možnou verzí, že právě odhalení toho, jak to všechno s prarodiči a matkou opravdu bylo, mohlo být spouštěčem, že se z Teda později stal velmi krutý sériový vrah, který neměl s ženami žádné slitování. Pravdu se ale už nedozvíme, jde jen čistě o teorii.

Inteligentní, ale bez přátel

Nakonec Tedovo dětství nebylo úplně nešťastné, ve škole měl velmi dobrý prospěch, jen se snažil stranit lidem, nehledal si přátele a stál tak bokem a osamocen. Nebylo to ale tím, že by jej spolužáci odmítali, spíš se na něj později zaměřovali, protože se s nimi přátelit sám nechtěl. Během výslechů po svém zadržení přiznal, že nerozumí tomu, proč si lidé hledají přátele, byl zvláštním samotářem. Společnost vyhledával, ale po svém. Z toho, co prováděl nevinným mladým ženám, dodnes mrazí.

Začal vraždit kvůli nešťastné lásce?

Ted Bundy byl podivínem již od malička, rád pozoroval lidi za oknem, občas kradl, fascinovaly ho nože a později měl v oblibě i pornografii a rád si četl různé články o vraždách. I přesto to byl ale velmi chytrý mladík, takže po střední škole odešel studovat i vysokou školu, kde se poznal se svou první velkou láskou (mluvil o ní jako Stephanie Brooks). Mladému páru ale štěstí dlouho nepřálo, dívce se zdálo, že se Ted nesnaží v životě dosáhnout žádných vyšších cílů, a vztah proto záhy ukončila. To byla ovšem pro Teda nesnesitelná rána.

Později se ukázalo, že většina jeho obětí se až příliš podobala právě Tedově první lásce. Vybíral si vždy krásné a mladé ženy, studentky, povětšinou s dlouhými tmavšími vlasy, přesně takovými, jaké měla jeho velká láska.

Bundy
Bundy si vybíral oběti nejčastěji mezi mladými, krásnými brunetkami. Lynda Ann Healy byla jednou z nich. (foto: instagram)

Kdy začal vrah krasavec vraždit?

Kdy začal vlastně Ted Bundy se svým vražedným běsněním, to se úplně neví, neví se ani kolik obětí má přesně na svědomí. I když oficiálně se počítá s třicítkou obětí, objevují se informace o tom, že jich možná bylo mnohem více – a číslo se klidně mohlo vyšplhat až se stovce.

Existují dokonce nepotvrzené důkazy o tom, že úplně první vraždy se měl Ted dopustit již v dospívání, kdy jeho obětí měla být jen osmiletá dívenka. Sám vrah se během výslechů po svém zadržení zmínil o tom, že se měl začít násilně chovat někdy v letech 1969–1971. Policejní vyšetřování ale ukazuje na to, že to nejhorší se mělo dít mezi lety 1974–1978, v té době docházelo opakovaně ke zmizení mladých dívek, které spojovalo jediné, jejich krása.

Sám Ted Bundy byl velmi atraktivním mužem, takže s oslovováním žen neměl sebemenší problém. Z nesmělého mladíka bez plánů do budoucnosti se nakonec totiž stal úplný opak. Začal se angažovat v charitativní oblasti, znovu potkal i svou první lásku (v té době ale udržoval paralelní vztah ještě s Elizabeth Kloepfer), padala slova o svatbě, ale pak se najednou přestal ozývat a vztah tentokrát ukončil beze slova on sám a ukončil i studium na univerzitě. Právě to byla doba, kdy začalo docházet ke zmizením oněch mladých a krásných dívek, na kterých se měl Ted Bundy dopouštět hrozných věcí.

Ted Bundy
Z policejního archivu. Ted Bundy stojí druhý zprava. (foto: instagram)

Žádal o pomoc – a pak zabíjel

Bundy si vybíral mladé ženy ve věku 12–26 let. Když je oslovil, často předstíral, že je zraněný a potřebuje pomoct, pak ženy přilákal ke svému autu, udeřil je do hlavy a tím omráčil. Oběti pak znásilňoval, nakonec je uškrtil a k mrtvým tělům se vracel, aby s nimi mohl mít posmrtný pohlavní styk. Ten měl koneckonců nejraději.

K některým tělům se vracel opakovaně, až do doby, než se tělo začalo hnilobou zcela rozkládat. Vybraným mrtvolám uřezal hlavy, některé si doma uschoval jako trofeje. Jednu z obětí měl po smrti učesat, jinou zase nalíčit a pak na nich nasycoval své nekrofilní choutky.

Bundy
Laura Ann Aime, další z mnoha jeho obětí. (foto: instagram)

Policisté byli dlouho bezradní, lidé měli strach. Pachatel po sobě nezanechával příliš stop a bylo velmi obtížné jej vypátrat. I díky tomu mohl Bundy vraždit a ukájet se na mrtvých tělech svých obětí stále dál.

K dopadení přispěla náhoda

Teda Bundyho se podařilo dopadnout jen čirou náhodou. I když postupem času měla policie k dispozici přibližný portrét podezřelého pachatele a také popis vrahova auta, bylo to příliš málo. Postupem času se ale začaly objevovat jasnější a jasnější důkazy. Bundy navíc řádil ve více státech, policisté tak spojili své síly, až pravého vraha opravdu polapili. Pomohla k tomu i náhodná silniční kontrola, během které začal pachatel ujíždět. Policisté jej však dopadli a našli u Teda v autě velmi podezřelé předměty, jako sekáček, punčochy, pouta či lano.

Bundy
Fotografie Bundyho z vězení. (foto: instagram)

Bundy byl zkoumán psychology, diagnostikována mu byla bipolární afektovaná porucha, ale to neměnilo nic na tom, že byl odsouzen k trojnásobnému trestu smrti. Než v roce 1989 opravdu usedl na elektrickém křesle, dvakrát z vězení uprchl a během svého útěku s vraždami pokračoval.

V době popravy čekali lidé před věznicí a na oslavu smrti sériového vraha připravili i ohňostroj.

Ve filmu Zlo s lidskou tváří ztvárnil vraha Teda Bundyho Zac Efron.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Jeffrey Dahmer: Hrůza a dílo Kanibala z Milwaukee

John Wayne Gacy: Žádný mladý chlapec nebyl před Klaunem zabijákem v bezpečí