Vědecké studie baví svými názvy. Fantastické kvasinky, vliv country hudby na sebevrahy a co ještě

Věda je drsná milenka. Ať už jste molekulární biolog, mutující genetik nebo vás trápí sociologie a problematika gender v hutnickém průmyslu, jste doživotně odsouzeni k bádání a hledání odpovědí na složité otázky. Jeden z mála úniků ke slávě a společenskému uznání ne-vědců se vám nabízí, pokud nastřelíte své práci chytlavý titulek. Které vědecké studie svými názvy opravdu pobavily?

Fantastické kvasinky a kde je najít. Vědecké studie svými názvy baví

Téma vtipných názvů vědeckých prací aktuálně nakousla profesorka Roslyn Billová z univerzity v Astonu, když svou poněkud fádní vědeckou práci (fádní z laického hlediska samozřejmě) pojmenovala v reminiscenci na poslední dílo Rowlingové prostě Fantastické kvasinky a kde je najít. Což je dobré, protože většina lidí má o nějakých Saccharomyces menší ponětí, než o kouzlech v Bradavicích. A proto spousta taky-vědců oprášila své humorné kanálky, a předvedly světu vědecké studie s těmi nejvtipnějšími názvy. Co tu tedy máme?

Co prochází žaludkem?

Titulkem Hádej, kdo nepřijde na večeři se badatelé hlásí k tématu výskytu salmonelózy v restauracích. Naprosto originální je i nadpis Nejspíš si myslíte, že tahle studie je o vás. Psychologové v ní řeší problematiku osobností s narcistickými rysy. A studie Wax ON/Wax OFF se zaobírá problematikou údržby pubického ochlupení a z toho vyplývajících zdravotních komplikací. Katastrofu zase předjímá název Děti a mini-magnety: fatální osudová přitažlivost. Případně tu máme Šťastný úlovek o poranění jazyka rybářským háčkem.

Tady byste propisku nečekali

Černý humor je znát i na titulku Popel popelu, tedy studie kontaktních spálenin u dětí během rekreačního táboření. Exotikou zavání případová studie Nezvyklý kamarád k dopisování, která se soustředí nálezy psacích potřeb, které si pacienti z dost podivných příčin sami zavedli do močové trubice. To víte, pero je mocnější meče.  A když už se pohybujeme v této oblasti, co třeba Visící svědectví: genitální operace transsexuálů?

Trénink dělá mistra

Otazníky se rozhodně vznáší nad titulkem psychologické studie Obscénní telefonáty dětem: retrospektiva. Chtěli bychom si ji přečíst jen proto, abychom zjistili, jestli zpětně hodnotí dopad těch podivných telefonních hovorů sám psycholog. Přátelé s výhodami zní lákavě, ale ušetříme vám práci. Je to o lidech, kteří mají domácí mazlíčky. To už je vydatnější Cvičením k dokonalosti, které se soustředí na nálezy extrémních cizorodých předmětů v lidském konečníku.

Studujte na fesťák

V roce 2014 zazářila v klinické sexuologii studie Idiotské chování a rozdíly v přístupu k sexu, která vysvětluje možná víc, než bychom chtěli vědět. A až extrémní nudu cítíte z titulku Sociolog přijde do baru, která se zaobírá metodologií humoru anekdot. Odtušit obsah zato můžeme u textu Zranění krku a hlavy na metalových koncertech, který nám ve festivalové sezóně přijde příhodný.

Suvenýry z dovolené. Ve střevech

Věda nepochybně uhání mílovými kroky kupředu, jak se můžeme dozvědět ze studie Prdy, nečekaná hrozba pro kosmonauty. A možná bychom ocenili, kdyby se pár žen přečetlo studii Sperma jako antidepresivum? Je to poučné čtení, ale jen prosím vynechat závěr, tam se to trochu kazí. Upřímnost nezakrývá název Hloubková analýza kousku hovna. Vulgární? Možná, ale do krajnosti praktické. Řeší se tu střevní paraziti ve stolici cestovatelů.

Proč se vyvarovat country?

Vědecké studie se zabývají vším, co vás napadne. Skupinové stravovací návyky a jejich dopad na vývoj hmotnosti jednotlivců řeší práce Kamarádi, kteří nenechají kamarády jíst sušenky. A Příjemně otupělý násilím zase řeší, jak vás pravidelná expozice násilí v televizi ne-činí ochotnější pomáhat druhým. Vliv podnětů, tentokrát akustických, podrobně řeší práce Vliv country hudby na sebevrahy. Podnětná by mohla být i kriminologická stať Jak spáchat dokonalou vraždu? Rozhodně je to dobré čtení do vlaku, zvlášť když je kolem spousta spolucestujících.

Autor: Radomír Dohnal

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Mýty, které nakonec platí. Proč je ženským pořád zima a nejdůležitějším jídlem je snídaně

Nadprůměrné IQ je jako prokletí. Jak vysoká inteligence komplikuje lidem život