Mýty, které nakonec platí. Proč je ženským pořád zima a nejdůležitějším jídlem je snídaně

Slyšeli jste o pravidle tří sekund? Když prý sousto spadlé na zem zvednete včas, nestihnou do něj naskákat bakterie. Jenže zrovna tahle hříčka vůbec nefunguje, což doložili i vědci. Existují ale pravidla, která máme občas za mýty, a přitom jsou až překvapivě přesná a trefná. Například?

Mýty, které nakonec platí. Proč je ženským zima a nejdůležitější je snídaně

Nejezte před spaním, budete mít těžké spaní. A noční můry k tomu. Vážně tohle nejsou mýty? I když mechanismus jevu zatím nedokážeme přesně vysvětlit, máme určité indicie o tom, proč vydatná hostina před spaním na klidu nepřidá. Odpověď se pravděpodobně skrývá na trase mezi žaludkem a mozkem, kteří velmi usilovně zpracovávají jídlo na energii. I během spánku, což je fuška. Trávení je hodně animální proces, a vyplouvají při něm z podvědomí na povrch naše zvířecí pudy. Spousta krve a vyceněné tesáky, jako za starých pravěkých časů. Čím tučnější nebo pálivější jídlo bylo, tím divočejší snění.

Horkokrevné, ale chladno-plaché

Ženským je pořád zima. A ne, tohle torna není pavědecký kýč, který by měly ve svém osobním volnu vyvracet otužilé feministky. Teplotní optimum ženy vnímají zhruba o 2,5°C výše, než muži. Těm by postačilo sympatických čtyřiadvacet stupňů. Předloni s tímhle „objevem“ přišli holandští vědci, kteří je i zdůvodnili činností hormonů. Konkrétně estrogenu, který zpomaluje proudění krve do „periférií“ těla. Třeba do prstů. Takže když do vaší dobře vyvětrané garsonky zavítá dámská návštěva, to, čím se chvěje, není poctivé vzrušení, ale obyčejná zima. Smůla. Budete s tím muset něco udělat.

Cvičení? Váš mozek děkuje

Ve zdravém těle, zdravý duch? Jasně, není hned třeba oprašovat Tyrše, ale letem sokolím nad tímhle tvrzením můžeme trochu zakroužit. Protože cvičení vašemu tělu rozhodně prospívá líp, než necvičení. A když už nic jiného, pravidelné cvičení je odpovědné za produkci proteinu zvaného irisin, který ve vašem mozku oživuje neurální vazby mezi jednotlivými centry. Takže ano, cvičení podporuje paměť, zlepšuje schopnost přemýšlet v širších souvislostech a je dobrou prevenci proti strejdovi Alzheimerovi.

To se dospí. Jednou

Máti rádi mejdany až do rána po celý týden? Propařené noci dožene víkendový totální spánek. Alespoň to potvrzuje rozsáhlá studie švédských studentů. Pravda, v celém popisu metodiky není slovo pařba zmíněno ani jednou, ale i tak zkoumali spánkový režim 38 000 mladých lidí. Pravidelný spánek, spánková deprivace trvalého charakteru a pak ne-spáči, kteří doháněli polštářový deficit o víkendech. Závěry jsou prosté: ve zdravotní bilanci těch, co si dopřávají pravidelný spánek a těch, to doplňují energii o sobotách a nedělích, není rozdíl.

Maminka měla pravdu

Kolem stravování často panují mýty. Že přežírání škodí zdraví a tloustne se z něj, to moc objevné není. Ale vážně, jaký může k čertu být rozdíl, když si dám jeden pořádný oběd, a k tomu vynechám snídani a večeři? Pokud je suma kalorií v obou případech totožná, neměl by to být rozdíl, ne? Jenže chyba lávky. Naše tělo se s masivním přísunem potravy vyrovnává dost svérázně, a když je toho víc než pobere, ukládá co může do tukových rezerv.

Takže jedna celodenní bašta, která „váží“ tolik co pět oddělených svačinek je opravdu horší. Nebo hroší. U jedlíků jednorázových mega-porcí zvyšuje šance na rozvoj obezity o 33 %. Ještě trapnější (a bohužel stejně pravdivé) je, že pro vyrovnanou tělesnou váhu je opravdu nejdůležitější snídaně. Vynechávat snídani není cestou k hubnutí, ale nabírání váhy. Po celonoční sedmihodinové přestávce se prostě musíte najíst. Maminka měla pravdu. Zase.

Prostě to necháme spálit

Nadváhu chcete zahánět pálivým jídlem? Věda praví, že podobný nápad není úplně od blázna. Tedy, kila nutně po chilli-dietě ztrácet možná nezačnete, ale aspoň vám nebudou přibývat tak rychle. Za všechno může kapsaicin. Ano, přesně ten, který vás jindy dohání k slzám. Pocit horké pálivosti není úplně vaše iluze, protože dochází k nastartování termogeneze. Více metabolického tepla znamená vyšší spalování tuků. Takže ano, z pálivého (zase tolik) nepřiberete. A ty ranní meditace na toaletě? Kalorie mizí!

Autor: Radomír Dohnal

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Liga výjimečných se nevyplatí. Z nejlepších expertů dobrý tým neposkládáte

Svět kolem a různé mýty, kterým věříme. Je vážně Čínská zeď vidět z vesmíru a Florida prosluněný stát plný zločinu