Malé zlozvyky s velkým dopadem. Jídlo u práce nebo skloněná hlava k mobilu mají nepříjemné následky

Všichni máme sklon usnadňovat si život, jak to jde. Jenže nejrůznější drobnosti nám nakonec život komplikují: maličkosti jako peněženka v zadní kapse kalhot nebo knížka, když odcházíme na toaletu. To vše se může nehezky promítnout do našeho zdravotního stavu.

Malé zlozvyky, které se nám brzy vrátí s nepříjemnými následky

Populární zlozvyk současnosti

Civění do mobilu je branou k migrénám. Ne, nejde o kvalitu virtuální komunikace, ale o hlavu a krk, které nejsou na podobnou zátěž stavěny. Máte ji nosit hrdě vztyčenou, a ne upřenou někam pod bradu. To patří mezi špatné návyky neboli zlozvyky. Tak to totiž vrchní konstruktér vůbec nezamýšlel. Evolučně jsme zkonstruováni na to, abych ve vzpřímeného stoje obhlíželi savanu, jestli se neblíží lev. A tak je k tomu vybaveno i svalstvo našeho krku.

Takové to domácí mobilení

Když ten pěti až sedmikilový kopačák, co máme na krku, skloníme dolů, začne vzniklým tlakem svalstvo pociťovat nepřiměřenou funkční zátěž. Spíš jako by nám na krku seděly čtyři bowlingové koule. A pak je to jen otázka času: bolest svalstva, hlavy… a z dočista neznámých příčin i migrény. Technologie s námi prostě mávají. Takže zrovna tak, jako si může pornohvězda vyhodit kyčel nebo tenista pořídit oteklý loket, můžete si mobilením vypěstovat nehezký „textovkový“ hrb a natažené svalstvo.

Na záchodě není na úvahy čas

Mohli bychom ještě chvilku šít do mobilníků, ale radši pustíme do poctivých čtenářů. Protože čtení na toaletu prostě nepatří. Berte to tak, že vaše tělo je uzpůsobeno k tomu, aby si tuhle nezbytnou fázi vyměšování odbylo, jak nejrychleji to jen jde – vzpomeňte na číhajícího lva v savaně. Čím větší rozptýlení poskytnete na WC svému mozku, tím znatelnější zmatek pocítí vaše střeva a rektum. Chápete, tahle ústroje čekají na jasný signál: „Jede se nebo ne?“ a nezajímá je, že dočítáte kapitolu.

Vyměšování je výkon tělesně automatizovaný, ale jisté soustředění vyžaduje. Přetlakovaná střeva a naopak do relaxu čtenářovou pohodou uvedené svalstvo svěrače, když už to tak musíme říct, je prostě jeden z geniálních způsobů, jak si snadno opatřit hemoroidy. A pak budete na záchodě skutečně trávit dlouhý a dost nepříjemný čas.

Výkonnostní dieta v práci

Podobně nerozumným nápadem je kombinovat práci a příjem potravy, který se také řadí mezi časté zlozvyky. I když to ze začátku vypadá děsně strategicky: prostě vynecháte obědovou pauzu, a tu vydřenou půlhodinku nebo hodinku strávíte za počítačem, do kterého budete něco jen zlehka ťukat a u toho budete přežvykovat svačinku od maminky, že jo? První špatná zpráva je, že tímhle manévrem náskok zrovna nezískáte. Mozek tenhle multitasking moc nepobírá, a tak se vlastně ve snaze soustředit se na všechno nesoustředíte na nic.

Mozek zapomněl počítat!

Docela slušně si můžete uhnat rozhozené zažívání a žaludeční vředy. A hlavně, pokud se na tenhle styl dělené stravy a práce přeškolíte, budete přibírat na váze jako jateční pašík. Jak to? Váš mozek vám dává na příjem potravy cirka dvacet minut, než vyhlásí stopku. Jenže když jej rozptýlíte prací, přestane hlídat čas. A v průměru tak do sebe dostanete o třetinu kalorií více, než v rámci oběda. Řešení? Hoďte se do klidu: práce není ženská, takže se sama neudělá, ale alespoň může chvilku počkat.

Jak si kdo sedne…

Taky si necháváte šrajtofli v zadní kapse kalhot? Tak bacha na to, a ne jen kvůli kapsářům. Snaha nechat vyniknout nadupanou peněženku z krokodýlí kůže se může obrátit proti vám. Neodborně se tomu říká syndrom tlusté kešeně, odborně pak syndrom piriformis. Protože peněženka na pozadí permanentně tlačí na váš sciatický nerv, a stahuje svalstvo beder a boků. Permanentně.

Výsledkem mohou být docela vtipné poruchy neuro-motoriky. Třeba kulhání, omezení přívodu krve do jedné končetiny. Nebo třeba problémy s erekcí. I když peněženka neváží metrák, vytrvale vaše tělo při každém kroku vychyluje do strany, a odnáší to páteř. A když sedíte půlkou svého zadku na pánvi, a druhou na polštářku z tisícovek? Zaděláváte si na problém.

Autor: Radomír Dohnal

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Mýty, které nakonec platí. Proč je ženským pořád zima a nejdůležitějším jídlem je snídaně

Marketing na divoko: farmakologické společnosti v USA ovládly zdravotní péči. Nepotřebují zdravé lidi. Hlavně ať platí