Konec výmluv. Vaše dílna potřebuje generální úklid. Začněte ještě dnes

Vaše garáž nebo dílna by jednou za čas potřebovala pořádně uklidit. Je to sice práce, do které se nikomu nechce, ale s tím správným plánem to zvládnete. Třeba už tento víkend!

Konec výmluv. Vaše dílna potřebuje generální úklid. Začněte ještě dnes

Možná se někdy smějete své partnerce, která vše v domácnosti skládá do různých krabiček, organizérů a poliček. V duchu jste si ale taky možná řekli, že vaše garáž nebo dílna by jednou za čas zasloužila pořádný generální úklid.

Co se vám bude hodit?

⦁ Montérky a pracovní rukavice
⦁ Krabičky, plechovky nebo organizéry
⦁ Pletivo nebo police
⦁ Papírové nálepky nebo štítky
⦁ Čisticí prostředky (nebo alespoň kýbl a hadr)

Konec výmluv: Ukliďte si dílnu ještě dnes!

Jde se na to

Generálnímu úklidu by mělo předcházet roztřídění věcí a vyhození všeho nepotřebného. Jednou z možností, jak to udělat, je nastěhovat všechno do středu místnosti, poté věci třídit na hromady a hromádky. Věci třiďte nejen podle toho, na co je používáte, ale také jak často je používáte. Pokud doma skladujete nepotřebné krámy, bez lítosti je vyhoďte. Vaše dílna by neměla připomínat vetešnictví.

Před tím, než začněte věci skládat zpět do polic, veškerý nábytek omyjte, případně aspoň setřete prach. V této fázi se vám budou hodit kvalitní montérky, pracovní rukavice, případně jiné ochranné pracovní pomůcky podle toho, jak náročná tato práce je. Poté se zamyslete nad úložnými prostory a zjistěte, jestli není možné některou část prostoru využít o něco lépe.

Kam s věcmi

Pokud pracujete s menším prostorem, je dobré využít co nejlépe pro uskladnění věcí obvodové stěny. Můžete na ně namontovat police, do kterých uložíte různé krabičky a organizéry. Skvělou volbou je také pověšení pletiva, na které můžete zaháknout různé pracovní nástroje a nářadí.

Druhou variantou jsou závěsné systémy, které pořídíte v různých hobby shopech. Na stole nebo ponku nechte dostatek prostoru, případně sem umístěte jen předměty, které potřebujete téměř neustále. Méně často používané nářadí by mělo být uskladněné tam, kde je po ruce, ale kde zároveň neobtěžuje.

Konec výmluv: Ukliďte si dílnu ještě dnes!

Krabičky a organizéry

Šroubky a drobné předměty uložte do krabiček nebo plechovek. Můžete nasbírat různé plechovky, které vám zůstaly v kuchyni (např. od fazolí), pomoct vám můžou také kořenky, různé plastové nebo papírové krabičky, případně krabice od bot. Nejlepší je vše, co můžete snadno uzavřít, naskládat na sebe nebo těsně vedle sebe. Naplněné krabice si polepte štítky nebo etiketami, ať pak při hledání nějakého předmětu nemusíte každou krabici otvírat. Vaše dílna tak bude jako dobře organizovaná knihovna.

Chybí vám něco?

Za odměnu si dopřejte pár věcí, po kterých už delší dobu pokukujete. Dlouhotrvající zájem většinou znamená, že se vám tyto věci budou opravdu hodit. Může to být nové nářadí, praktická otočná stolička, nové pracovní oblečení, zásoba rukavic nebo třeba drobnosti, jako jsou špunty do uší, ochranné brýle nebo respirátory. Toto spotřební zboží vás pomůže ochránit při všemožných činnostech, proto tyto věci mějte vždy po ruce.