Neuvěřitelné statistiky a čísla. Jak často se v Moskvě zasekne výtah, na co umírají muži v Austrálii nebo kolik spotřebují v USA toaletního papíru

Lidová moudrost praví, že svět je báječné místo pro život. Aby ne, stereotyp všedních dní nám totiž zpestřují statistiky, které nutí k zamyšlení. Například co se k čertu děje s 95 miliardami balíků čínských nudlí, které jsou vyrobené každý rok? A kolik lidí je ročně omylem prohlášeno za mrtvé?

Neuvěřitelné statistiky a čísla, která vám zaručeně vylepší den

Do výtahu jen se svačinou

Bojíte se, že se s vámi zasekne výtah? To je dobře. Protože takové věci se opravdu stávají. Statistiky ukazují, že v Chicagu řeší ročně stovku takových případů. V New Yorku pak cirka 600. A teď pozor: v Moskvě je 5x víc výtahů, než v New Yorku. Takže tam bude i 5x víc zaseknutých? Ne! Každý rok je tu nahlášeno 12 000 případů, což při 12 milionech obyvatel znamená… že po zpoždění metra a dopravní zácpě je to tady třetí nejčastější příčina pozdních příchodů do práce. Při takovém množství záseků si v Rusku nejspíš chvilku počkáte, než vás vytáhnou.

Na seznamu je i posedlost ďáblem

Posloucháte katolické rádio? Dozvíte se tu například, že je ročně v Itálii posednuto démonem 500 000 lidí. Na 60 milionů obyvatel to není vůbec špatné číslo, jeden ze 120! Pokud by vás zajímal obskurní původ tohoto údaje, je třeba si naladit Rádio Vatikán. Právě s touhle informací tam operoval duchovní Benigno Palilla, když vysvětloval, k čemu jsou dnes dobří exorcisté.

Vy jste mrtev!

Je to k neuvěření, ale 12 000 lidí ročně je v USA omylem prohlášeno za zesnulé. Úředně. Tedy, spíše administrativně-byrokraticky. Na vině jsou obří databáze sociálních čísel a pojištění, které jsou vzájemně propojené. Takže jeden špatně zadaný údaj ospalého úředníka vás zřetězením chyby vymaže ze systému. Kreditka, řidičák, pojištění, adresa… a rázem nejste.

Nudle. Všude samé nudle

Čínské nudle jsou naprosto fascinující. Až jednou přijde konec světa, budou se tu po nás mimozemšťané nacházet jako nerozluštitelné hrudky popsané těstovitými hieroglyfy. Vážně. Protože každý rok je jich vyprodukováno kolem 95 miliard balení, a putují do celého světa. Čtrnáct kusů na osobu ročně. Chuťovka. Snědli jste jich loni tolik? Pak tu musí být někdo, kdo si jich dopřává ve velkém.

Australané to mají jasné

Země klokanů stojí za návštěvu, ale natrvalo tu kořeny raději nezapouštějte. Zvlášť, jestli jste muž. Protože umřete na rakovinu. Dobře, možná vás ve spánku udusí huňatá koala nebo sežere cestou do bufetu krokodýl, ale jako australský muž máte přesně 50 % šanci, že příčinou vašeho úmrtí bude rakovina. Nic si z toho nedělejte, u nás jsou statistiky podobně nekompromisní, ale nejspíš umřete na srdce.

Pralesy v toaletě

Pětina veškerého toaletního papíru na celém světě je spotřebována ve Spojených státech amerických. Hygienu tady berou opravdu vážně, protože ročně použijí 36,5 miliard roliček toaleťáku. Vzhledem k tomu, že tenhle národ tvoří jen 4 % světové populace, nutí to k přemýšlení. Každý rok si tu vytřou pozadí 15 miliony stromů!

Držte si klobouky, pojedeme z kopce

Statistiky evidují, že 0,3% dopravních nehod v Kanadě zahrnuje srážku s losem. Přes 30 % z nás nosí ve svých peněženkách fotky svých domácích mazlíčků. Skoro polovina bankovních loupeží se odehraje v pátek. Nejvíc dětí se (globálně) narodí v srpnu.

Hned 90 % žen, pokud vejdou do haly supermarketu, okamžitě zahne doprava. Se ženami souvisí i další číslo: průměrný člověk řekne za den 31 500 slov. A věděli jste, že lidé si doma nechávají staré časopisy v průměru 29 týdnů? Tolik čísel, tolik otázek…

Autor: Radomír Dohnal

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Vražedné rozdíly. Sérioví vrazi si vybírají neznámé oběti, vražedkyně někoho ze známých

Marketing na divoko: farmakologické společnosti v USA ovládly zdravotní péči. Nepotřebují zdravé lidi. Hlavně ať platí