Scénáře slavných filmů jinak a korektně. Které role by byly naprosto zvrácené, kdyby je hrály ženy?

Hollywoodská filmová studia zasáhla bouře politické korektnosti. Už se to moc není továrna na sny, ale striktně balancovaný komplex, který se za každou cenu snaží dávat vyrovnaný prostor všem skutečně nebo domněle utlačovaným menšinám. Když se trochu zasníme: jak by asi vypadaly známé snímky, kdyby do jejich scénářů někdo politicky uvědomělý včas sáhnul, a prohodil charaktery mužských a ženských rolí?

Slavné filmy jinak a korektně. Byla by to katastrofa!

Náklady? 200 milionů dolarů, což z tohohle snímku činí jeden z nejdražších vůbec. Investice se ale vyplatila, protože 194 minut podívané vyneslo 11 Oscarů. A taky způsobilo, že písnička My Heart Will Go On“ dnes většině posluchačů způsobí akutní vyrážku sluchovodu. Jasně, řeč je o snímku Titanik, který by prostě v pozměněném scénáři prostě dával dočista jiný smysl.

Romantika na parníku

Jen si představte pohledného mladého milionáře na zámořské plavbě, který je nucen do sňatku s ošklivou a zlou, ale ještě větší zbohatlicí. Na lodi se shlédne v holčině z turistické třídy, která jej bude nahatého malovat předtím, než se pomilují v luxusní káře. A velké finále, ve kterém se tahle nemajetná holka poté, co si užila nepoznané štěstí, raději dobrovolně vezme za vděk smrtí v ledových vlnách, aby chlapík mohl žít dál. Krása, co? Takový zvrácený scénář by dnes evidentně Hollywoodem neprošel.

50 odstínů? Ne, komedie pro celou rodinu

Takovým filmům říkáme romantická komedie, a obvykle nám moc nevadí, když na ně koukají i mladší generace. Je to trochu naivní, vtipné a má to dobrý konec, což po 103 minutách oceníme. Sandra Bullock a Ryan Reynolds v něčem takovém hráli v roce 2009. Možná tušíte, že řeč bude o filmu Návrh (The Proposal), kde velká šéfová vydírá svého zaměstnance, aby si ji vzal a ona nemusela být deportována do Kanady nebo kam.

Teror z kanceláře

V opačné sestavě je to ale totální horor. Dominantní šéf vydírá a systematicky obtěžuje svou zaměstnankyni, a pohrůžkami ji nutí ke sňatku. Manipuluje všemi okolo, má až sadistické potěšení z toho, jak může kontrolovat život své vyvolené. K tomu samozřejmě trocha sexuálního obtěžování, podvodů a improvizace. Spravedlnosti nakonec unikne, protože láska přeci musí zvítězit. Poučení? Nikdy nevíte, do koho se nakonec zamilujete, dokud vás někdo ke svatbě nepřinutí. Asi chápete, že tohle by byl dost nevyvážený scénář.

Starosti tajných agentů

Na samém okraji trapnosti a vtipu se nachází i snímek s Adamem Sandlerem, který režíroval Adam Sandler. Za kamerou a zvukem naštěstí stojí i jiní lidé. Tenhle snímek z roku 2008 zrovna kasovní trhák nebyl, ale pokud máte rádi nenáročné komedie o izraelských super-špionech a jejich životních snech, je to dobrá volba. Jasně, řeč je o Zohan: krycí jméno Kadeřník.

Prodávat tělo je fajn, ne?

A naopak? Agentka, která hledá klid a naplnění svého snu, stříhání vlasů a nikoliv hlav. To by bylo jistě v pořádku. Ale povídání o tom, jak musí svou klientelu rekrutovat ze starých dědků, kterým pod rouškou kadeřnictví a úpravy vousů plní jejich sexuální touhy? Jak se musí sexuálně exploatovat kvůli každému dýšku a jak praxi „prodávání vlastního těla“ učí i své ostatní kolegy a kolegyně? Asi chápeme, že tohle bychom nemohli nazývat komedií ani filmem s dobrým koncem.

Soulož z akvária

Píše se rok 2017 a režisér Guillermo del Toro pouští do kin film, který po čase získá dvaadvacet prestižních filmových ocenění, včetně čtyř Oscarů. Jeho hrdinkou je němá uklízečka a humanoidní tvor, který žije v nádrži vojenské laboratoře. A jsme doma: Tvář Vody. Vlastně vůbec ne špatný film. Kladné ódy bychom ale rozhodně neslyšeli, kdyby to s obsazením rolí bylo naopak.

Romantika? Ne, Hitchcock verze 2.0

Neslyšící podivín, který po večer uklízí zbytky biologických experimentů, se shlédne v podivné prsaté rybě, která vypouští bubliny v akvárku. Na základě dost jednostranné sympatie se rozhodne ji unést/zachránit, a doma ji dá do vany, kde s ní nakonec bude souložit. Chová se jako typický psychopat, zvlášť když napouští pokoje v patře vodou až ke stropu. Pak dělá děsně překvapeného, že se na něj přišlo. Těla podivného tvora se pak zbavuje vyhozením do řeky. A žili spolu šťastně až do smrti.

Autor: Radomír Dohnal

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Will Smith je málo černý pro roli otce tenisových hvězd Williamsových. Filmaři řeší dilema! Existují kvóty na barvu pleti?

Temná zákulisí světových reality show. Hladovění, sebevraždy i trestné činy! Co nám producenti raději neukázali?