Temná zákulisí světových reality show. Hladovění, sebevraždy i trestné činy! Co nám producenti raději neukázali?

Pochybná zábava sloužící k ukájení voyeurismu a nízkých pudů, a trapně pokleslé pořady pro nenáročné diváky. Ne, reality show prostě nepředstavuje vrchol kvality nikde na světě. To ale neznamená, že by je sledující nezbožňovali. Jaká tajemství si nechali jejich tvůrci pro sebe?

Reality show jsou trapně pokleslké pořady pro nenáročné diváky

Amerika hledá topmodelku byla dost nezáživná šou o holkách, které kontinuálně držely dietu, zvracely po pozření plátku syrové mrkve a jinak se topily v hysterických slzách a mejkapu. To vše pod dozorem uznávaných, leč už poněkud odkvétajících modelek. Milovníci bikin si přišli na své, ale jinak to bylo po 24 sériích dost o ničem. Proto se producenti rozhodli zvýšit sledovanost tím, že mladé adeptky začali zamykat v pokojích, odmítali jim dávat jídlo, případně jim odpírali lékařskou péči. A hned bylo o drama postaráno.  Mimochodem, zatímco všechny ty naivní české klony na americké reality show ála Hledá se superstar tu a tam nějakého zpěváka či zpěvačku skutečně objeví, ze 450 adeptek Amerika hledá topmodelku nevzešla ani jediná.

Báječní muži na vodních strojích

Nebezpečné vody (Dangerous Waters) představily v roce 2012 divákům šestici tak drsných chlapů, že i smirkový papír je vedle nich jemný jako třívrstvý toaleťák. Co tihle hoši dělali? Vyrazili na vodních skútrech ze Seattle až na Aljašku, a v 64 dnech své plavby páchali dobré skutky snad v každé vesnici na pobřeží. Znáte to, pohladit velrybu, vypíglovat buřňáka pokrytého ropou, nakoupit eskymácké stařence a uhasit požár. S čím se filmaři nepochlubili? Že tahle nakašírovaná šestka statečných skončila na pár dní v  kriminále na Čukotce, jednoduše proto, že si popletli světové strany. A místo k Aljašce zamířili o 100 kilometrů dál, do Ruska. To by se s přírodou sžitým dobrodruhům stávat nemělo.

Milionář na odpis

Sexy blondýna by se ráda stala trofejní nevěstou milionáře. To už je dobrý námět na reality show, ne? Před prsatou, ale trochu jednodušší Megan Hausermannovou tak v roce 2009 defiluje sedmnáct milionářů, potenciálních nápadníků a před kamerami jí skládá komplimenty. Romantika? Rozhodně! Zvlášť, když se blíží velké finále, a vypadá to, že vítězství bude jisté pro pohledného, ale pořád skromného Ryana Jenkinse. V čem je zádrhel? Pár dní před poslední klapkou ho zatkne policie. Ukáže se, že tenhle hrdina se srdcem na pravém místě byl opakovaně obviněný z domácího násilí, a nakonec zavraždil ještě před natáčením svoji bývalou ženu. Série se nakonec neodvysílala a Jenkins spáchal ve vězení sebevraždu.

Pravdivá show? Unikát s následky

Vzpomínáte? Faktor strachu byl tak nechutný, až se na něj vlastně dalo docela dobře dívat. Navíc patřil mezi nejkontroverznější reality show v USA. Nevěříte? Chlapík z Clevelandu třeba vysoudil 2,5 milionu dolarů za to, že se mu při sledování jedné epizody udělalo nevolno. Masakr, když tohle zvládl v klidu domova z gauče, zatímco v reálu se soutěžící překonávali v pití oslího semene za 10 000 dolarů. Všichni jsme si ale tak nějak říkali a uklidňovali se, že někde za těmi hromadami hemžících se červů a zkaženého masa čeká tým zkušených zdravotníků. Chyba. Dvojčata Mathew a Nathan Leone slavnou soutěž v pojídání uzrálého masa sice vyhráli, ale z pohotovosti je pustili až za půl roku. Tak jasně, jíst zkažené maso rozhodně není dobrý nápad.

Mrtví za oponou

Jen pot a slzy. A taky někdy smrt. Amerika hledající talent má na svědomí několik sebevražd, ale nejvíc se asi psalo o Paule Goodspeadové. Třikrát ji vyřadili z před-výběru, a když se napočtvrté dostala před porotu, dost ostře si utahovali z asi půl kila ozdobných piercingů, které měla v puse i na tvářích. „Ještě nikdy jsem neviděl zpěvačku, která by měla v hrdle metal,“ zahlásil tehdy Simon Cowell. Druhý den holka spáchala sebevraždu. Možná si stoupla před velký magnet, nevíme. Umíralo se i ve francouzské edici Trosečníka (Survival). Jeden z vymakaných plážových drsňáků totiž dostal na sluníčku infarkt. Stane se. Sebevraždu pak ale spáchal i lékař filmové produkce, protože mu tohle selhání dávali za vinu.

Poldové pod tlakem

Série Ozbrojení a slavní (Armed&Famous) se k nám nedostala, ale není o co stát. Třetiřadé hvězdičky projdou naaranžovaným policejním výcvikem, dají jim do rukou opravdové zbraně a pustí je do ostré akce. Stanice CBS doufala, že na tom trhne balík. Místo toho zaplatila milion na odškodném, když tenhle tým amatérů s filmovým štábem v zádech vtrhnul do domu jisté Lyndsay Clementsové (a náležitě drsně ji zpacifikoval) jen aby zjistili, že jsou na špatné adrese. Neuspěli ani Poldové, kteří snímali akce skutečných policistů kamerami. Při poslední akci v L. A. jednomu z neherců v uniformě ruply nervy a našil to do kameramana. Vymalováno.

Autor: Radomír Dohnal

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Zlobili jste? Budete sedět doma! Jak funguje čínský systém státního dozoru? Přísná totalita v praxi!

Testy DNA prokáží váš původ. Zvědavost ale může přivést do kriminálu i vaše potomky! Pro FBI dohoda o mlčenlivosti neplatí!