Testy DNA prokáží váš původ. Zvědavost ale může přivést do kriminálu i vaše potomky! Pro FBI dohoda o mlčenlivosti neplatí!

Největší soukromá firma na testování DNA ve Státech umožnila přístup do své databáze agentům FBI. Ti vyřešili třiatřicet let starý případ. Co to ale znamená ve skutečnosti? Možná zrod až brutálně efektivní policie, nebo totální narušení soukromí. Vyberte si.

Americký Federální úřad pro vyšetřování (FBI) loni v dubnu zahlásil už skoro nikým očekávaný úspěch. S klepety na rukou dovedli k soudu muže, který byl v médiích znám jen pod přezdívkou Golden State Killer. Obávaný a nepolapitelný démon Kalifornie, který měl na svědomí 13 vražd, dobrou padesátku znásilnění a nejméně stovku vloupání. Dost vydatný seznam na důchodce, kterému bylo třiasedmdesát let. Cože?

Studený případ má horké stopy

Kalifornský postrach totiž páchal svou rozsáhlou trestnou činnost mezi lety 1974-1986. A často provokoval policii, než se odmlčel. Vyšetřovatelé sice měli bezpočet stop a svědectví, ale žádné z nich nevedlo k cíli. V polovině sedmdesátých let se totiž ještě na DNA otisky moc nehrálo. A když se pokusili před pár lety oživit tenhle studený nedořešený případ s tím, co měli k dispozici, skončili zase na nule.

Zeptáme se v laboratoři

Měli sice vzorky vraha, ale neměli je s čím porovnat. V policejní databázi nebyl. Pak ale jednoho z vyšetřovatelů FBI napadla dost nečekaná varianta řešení, která přinesla kýžený výsledek. Oslovili s žádostí o pomoc soukromou společnost Family Tree DNA. Co jsou zač? Jedna z největších soukromých genetických laboratoří svého druhu na světě.

Organizace, které sami z vlastní zvědavosti předáte vzorek své DNA, a oni vám za patřičný poplatek vystaví váš genetický profil. Dozvědět se třeba můžete, že vaši předkové měli blízko k norským Vikingům nebo bretoňským Keltům. Což je sexy. Pomohou vám zjistit, že váš dávný předek byl třeba jeden z Otců zakladatelů nebo třeba Indián či jiná utlačovaná minorita. I taková reputace se dneska může hodit.

Slíbili, že si to nechají pro sebe

Jisté je, že svou nejasnou minulostí sžíraní Američané nanosili do Family Tree DNA statisíce vzorků. Které samozřejmě tahle společnost, vázaná přísnými smluvními podmínkami, nesmí dát z ruky. Lékařské tajemství a tak podobně. Jenže FBI si evidentně našlo svou cestičku, jak se k téhle neveřejné databázi dostat. Možná za to mohla stále platná odměna ve výši 50 000 dolarů.

Jisté je, že když porovnali stopy, které měly k dispozici, s databází vzorků ve Family Tree DNA, vypadlo jim pár velmi podobných profilů. Ne, neměli vraha, ale evidentně se dostali na stopu jeho žijících potomků. Pak už to bylo snadné. Stačilo jen zaklepat na ty správné dveře, a Golden State Killer byl po třiatřiceti letech dopaden.

FBI raději preventivně mlčela

Už loni bylo podezřelé, jak málo se FBI svých úspěchem chlubí. Novináři byli zmatení: případ, který byl totální sólokapr, se Federální úřad pro vyšetřování snažil moc nerozebírat. Teprve letos se ukázalo proč. Ne úplně oficiální spolupráce se soukromou společností je totiž totální provar a jeden z největších zásahů do soukromí, které má tahle agentura na svědomí. A že jich už bylo.

Pokud totiž soukromá společnost nedbá svých vlastních závazků, a vydá vaše DNA policii, začíná jít do tuhého. Jasně, v první řadě by se měli začít obávat všichni dosud neodhalení padouši. Ale také všichni, kteří kdy dali testovat svou DNA. Jasně, 85 % dotázaných prý nemá problém s tím, aby se s pomocí jejich dobrovolně darované DNA podařilo odhalit darebáka, který má na svědomí lidský život.

Domyšleno do důsledků

Byli by ale schopní poslat na elektrické křeslo vlastního tátu nebo dědu, který má temnou minulost? Ostatně, jejich současná zvědavost a darování DNA může ohrožovat zrovna tak jejich předky, jako jejich budoucí potomky. Po celé generace. DNA stopy jsou u soudu přijímány jako dost nerozbitný důkaz, takže možná stojíme na prahu nového, totálního policejního státu.

FBI totiž zrovna vyjednává se společností Ancestry.Me, která podobně jako Family Tree DNA vede v patrnosti kolem 10 milionů dalších genetických profilů. Pokud se tahle novinka ujme i v Evropě, budou mít policisté nejspíš velmi snadnou práci. Díky přístupu k databázi DNA budou vždycky znát příjmení vraha. A bude jim stačit jen najít si jeho adresu, aby zaklepali u těch správných dveří.

Autor: Radomír Dohnal

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Nájemné vraždy, které se nepovedly kvůli hlouposti těch, kteří je objednali! Čím se pachatelé usvědčili?

Pětadvacet let kriminálu za půlroční průměrnou mzdu. Proč se zločin nevyplácí? Opravdu jsou nájemní zabijáci rafinovaní mistři převleků?