Zlobili jste? Budete sedět doma! Jak funguje čínský systém státního dozoru? Přísná totalita v praxi!

Lidem, kteří už osobně nepamatují shánění výjezdních doložek a žebrání u Strany a nadřízených, se může z praxe zavedené v Číně dělat nevolno. Ti, kteří si na dohled Velkého bratra vzpomínají, budou mít hned jasno. Systém sociálních kreditů je prostě ukázka totality se vším všudy.

Čína a její systém státního dozoru. Přísná totalita v praxi!

Průmyslová, ekonomická i vojenská velmoc. Čína je prostě na vzestupu, je pokroková, moderní. Ale neměli bychom zapomínat na to, že tam ještě pořád funguje dost tuhý komunismus. A ne, není to nic s lidskou tváří. Pořád tu ještě hlavní slovo mají politruci a kádrováci, stále vás tu sleduje tajná policie, funguje tu totální cenzura a vytrvale na vás donáší kolegové i domovní důvěrnice. Je to velká země, ale svobodná nikoliv. Jedním z aktuálních příkladů toho, jak to tu funguje, je v roce 2014 zavedený systém SCS (Social Credit System).

Hvězdičky za dobré chování

Řekněme, že jste se narodili jako jeden 1,386 miliard obyvatel planety v Číně. Celý rok makáte jako šroubek, a těšíte se na zaslouženou dovolenou. Třeba do Českého Krumlova. Máte sbaleno letenky koupené, zájezd zaplacený. Jenže na letišti vás nikdo neodbaví. Vaše náklady propadají bez náhrady, protože máte malý kredit SCS. Co to znamená? Nejdřív ty relativně pochopitelné věci: nezaplatili jste včas daně, nebo nemáte srovnaný účet za elektřinu. Nebo jste nezaplatili včas výživné. Možná jste nevyrovnali pokuty za parkování, nebo vás čeká soud.

My vás sledujeme!

Jedna z kolonek ve vašem neveřejném profilu prostě úředníkům svítí červeně, a proto vám vycestování ze země prostě nepovolí. Ale důvody mohou být o dost podivnější. Předně, může existovat riziko, že se už do Číny nebudete chtít vrátit. A tak vás preventivně nikam nepustí. Ven se také nepodíváte v případě, že jste se projevili nějak nepřiměřeně vůči státnímu režimu. Nepřiměřeně? Třeba jste se chtěli podívat za hranice cenzurovaného internetu nebo moc komunikovali s někým v zahraničí. Jste prostě podezřelí. Přitom jste nespáchali nic až takového, že by to stálo za námahu policii. Prostě máte jen další černý puntík.

Nedělejte, že nevíte…

Špatné body můžete schytat i za maličkosti, které si neuvědomujete. Třeba, když si z knihovny budete půjčovat knihy, které jsou takříkajíc na indexu. Nebo si zajdete na přednášku nebo koncert, který se vládě ne zcela pozdává. Důmyslný systém SCS prochází také vaše bankovní transakce, sleduje vaše podnikání. Cokoliv uděláte, se může do špatného kreditového profilu promítnout. Je to prostě jako Damoklův meč, který nad vámi visí. Vy už nechodíte v průvodu při oslavách revoluce? Nebo jste na něj přinesli transparent s hrubkou? Však oni vám to už spočítají.

Že jste přišli do práce neupravení, a sváděli svůj pozdní příchod na zpoždění MHD? Ale ale, podívejme, to zní skoro jako stížnost na to, jak stát spravuje veřejnou dopravu. Nechutnal vám podnikový oběd? Špatně jste se na někoho podívali? Nepodepsali jste už asi stotřicátý závazek za zvýšení kvality práce? Černé body se pomalu vrší do vašich SCS záznamů, a až pozdě zjistíte, že povolení k výjezdu ze země prostě nedostanete. Nedozvíte se, jaký kredit máte, za co jste si jej vysloužili a kdo vás naprášil. Víte jen, že se musíte víc snažit být správným občanem, a třeba to za rok zase vyjde. Kdo ví.

Systém totální kontroly

Zní to dost neuvěřitelně, ale stát Čína loni zastavil 17,5 milionu konkrétních letenek, právě kvůli nízkému kreditu těch, kteří si je objednali. Nemusí to pochopitelně být jen o výletech do zámoří. Loni bylo zrušeno i 5,5 milionu vlakových jízdenek, když se „podezřelé živly“ pokusily vycestovat za hranice svého města či provincie. Čínská vláda k celému projektu SCS uvedla jen tolik, že díky němu se podařilo zajistit 3,5 milionu pohledávek, například nezaplaceného pojištění a pokut. A co ti ostatní? To už se nedozvíme.

Na základě SCS se loni také zrušilo 290 000 plánovaných povýšení. Kredit má také ovlivňovat vaši schopnost získat státní zakázku, bankovní půjčku, nový software pro počítače, obdržet poštovní zásilku ze zahraničí nebo vyvážet zboží. Virtuální kredity SCS prostě velmi nápadně připomínají to, co jsme před pár desetiletími zažívali i v Československu. Jenže Čína je přeci moderní země, ne?

Autor: Radomír Dohnal

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Amerika se utápí v odpadcích a Evropa ji bude brzy následovat! Umíme plasty třídit, ale co s nimi potom? Čína už naši “špínu” nechce!

Ideály krásy se mění: co to znamená pro miliardu Číňanů? Ženy tu chtějí to, co od přírody nemají! Co na to muži?