Ideály krásy se mění: co to znamená pro miliardu Číňanů? Ženy tu chtějí to, co od přírody nemají! Co na to muži?

Časy se mění, a s nimi i ideály krásy. Ne vždy se to obejde bez komplikací. Právě tohle teď trochu bolestně zjišťují muži v Číně, jejichž dcery, manželky i kolegyně z práce teď opouští „tradiční pojetí nenápadné krásy“, a dávají přednost vzhledu žen z módních katalogů západní produkce.

V Číně ženy opouští tradiční ideály krásy

Jak vypadá opravdová kráska? V Číně se názor na tuhle otázku už několikrát v historii změnil. Pod vlivem taoistického učení a filozofií konfucianismu tu byl nad originalitu vždy postaven průměr. Podle něj měla ideální čínská žena oplývat stejnoměrně vnitřní krásou duše jako těla. Ničeho ale nesmělo být příliš. Velké poprsí nebo naopak nebezpečně pronikavý intelekt byly společenskou překážkou.

Ženy, které nejdou vidět

Další staletí přidala k „ideálu“ ještě pár popisných rysů. Projevila se preference drobných rysů (malé ručky, nožky, prstíky), a také jemný tichý hlas. Ten napovídal, že s čchi, životní energií ženy, je všechno v nejlepším pořádku. Éra revolučního komunismu pak zajistila ještě jeden atribut. Ideální ženou se stala ta, která je neviditelná, ale přítomná. Vážně. Tiché a odhodlané údernice, stojící po boku svých mužů, které se ale rozhodně nějak neprojevují. Nebo nedej bože, aby snad měly nějaký názor.

Daň z emancipace

Z hlediska designu tu můžeme hovořit o spíše mateřsky plnějších tvarech těl, a souměrně kulatých obličejích. A najednou je tu dnešek, kdy se role žen v čínské společnosti rapidně mění. Už nejsou neviditelné, tiché a poslušné. Naopak, jsou do značné míry nezávislé, výdělečně činné, aktivní. A mají své vlastní životy a sny, které chtějí realizovat. Jedním z nich je i rozhodovat se svobodně o tom, jak budou vypadat.

Kráska jako ze žurnálu

Jenže tady pohádka o nezávislosti a emancipaci končí. Čínské ženy, držené staletí doslova na řetězu, se totiž zhlédly v komerční produkci západu a vzhledu euro-amerických modelek. A teď po něm touží. Znovu se tak staly otrokyněmi. Tentokrát však z vlastního popudu a za vlastní peníze. Proměna trendu a pojetí ideálu krásy přitom trvala necelých deset let. Což je něco nevídaného i pro psychology, kteří se teď tímto fenoménem zabývají.

Budoucí největší trh světa

Pro mezinárodní obchodníky s krásou je to ale dobrá zpráva. Víte, kolik utratily Číňanky za kosmetiku před dvaceti lety? Necelých 25 milionů dolarů. Letos je to 6 miliard! A další 2,5 miliardy za plastické operace. Ženy totiž chtějí to, co od přírody nemají. Tedy štíhlá těla a ostřejší rysy užších obličejů. Pomoci jim v tom mají diety, kosmetické kluby, solária, sport, salóny krásy a plastické operace. „Každá se teď cítí, že není a nemůže být dost štíhlá,“ komentuje to Jaehee Jung, profesorka módního designu na univerzitě v Delaware. Trh s potenciálem 500 milionů zákaznic je totiž pořádná výzva.

Chci vypadat úplně jinak!

Co u čínských žen letí? Vlasy dlouhé, zářivé, tmavé. Kromě barvy mají ale od přírody smůlu, a tak si musí vypomáhat chemií. Kůže? Ideálně „příjemně“ opálená. Což je vzhledem k přirozenému pigmentu trochu problém. Znovu tedy musí nastoupit kosmetika. A ten roztomile buclatý obličej, co je dnes naprosto passé? Na své si přijdou plastičtí chirurgové. Jedna blefaroplastika, tedy operace očních víček a podočních vaků přijde na 3000 dolarů.

Čína je pro kosmetický průmysl zlatý důl. Zatím platí, že čím více žen tu podstupuje drastické diety a liposukce, plastické operace a další extrémně náročné kosmetické procedury, tím víc se jich chce k evropskému střihu a propagovanému ideálu krásy přidat. Možná by mohly podstoupit nějakou skupinovou terapii s ženami z Evropy, které (stejně marně) touží po asijské exotičnosti. Je tu ale jiný problém.

Čínští muži změny nevítají

Zcela svobodně o svém vzhledu rozhodující se čínské ženy se totiž přestávají líbit zdejším mužům. Změna je totiž příliš rychlá, a počet Číňanů, kteří se drží tradičního ideálu krásy, je nepoměrně vyšší než těch, co novinku vítají. Ne že by se jim evropské modelky nelíbily, ale doma by preferovaly mateřský model, odpovídající vzhledově tomu, jak vypadaly jejich matky a babičky zamlada.

Kosmetická revoluce žen a jejich boj za nový standard krásy se tak hrubě rozchází s tím, co by jejich potenciální partneři očekávali nebo vyhledávali. Co to skutečně přinese? Na to si budeme muset ještě pár let počkat.

Autor: Radomír Dohnal

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Příliš nové tradice: Proč se usmíváme, když nás někdo fotí? Proč je ideální zásnubní prsten s diamantem? Kdo přišel s volnem v sobotu?

Sex s roboty se pomalu stává realitou. Jaké přináší dilema a čím může být lidstvu prospěšný?