Záhady zmizelých letadel, ve kterých cestovaly slavné osobnosti! Které lety zmizely beze stopy a které se našly?

Cestování letadlem je možná nejbezpečnější způsob dopravy, ale pokud dojde k haváriím letadel, jsou velmi tragické. Existují i případy, kdy letadla naprosto beze stopy zmizela! Potkalo to i známé osobnosti.

Nevysvětlitelné záhady letadel

Emilano Sala nedopadl dobře, letadlo se ale našlo

21. ledna 2019 zmizelo z radarů u Aldernery malé soukromé letadlo Piper Malibu, které mířilo z Nantes do Cardiffu. Na jeho palubě přitom byla argentinská fotbalová hvězda Emiliano Sala, tedy nově podepsaná akvizice velšského klubu Cardiff City. I díky fanouškům, další hráčům a přátelům probíhalo pátrání až do 3. února, kdy byl vrak letadla nalezen v hloubce 63 m. Nacházelo se v něm přitom i Salovo tělo. Během letů se ale ztratili i další osobnosti a vraky doposud čekají na objevení.

Obětí leteckého neštěstí se stal i Roald Amundsen

Roald Amundsen byl slavný norský polárník, který mj. jako první dosáhl jižního pólu. Touha po objevování se ho zmocnila i v květnu 1928, když zmizela vzducholoď Italia Umberta Nobileho, což byl italský objevitel, jenž s Norem pár let předtím spolupracoval. Amundsen se ho v 55 letech společně s dalšími lidmi vydal 18. června hledat v hydroplánu Latham 47, ale ten už nikdo nikdy neviděl. Později byl ovšem nalezen Amundsenův plovák a stan. Spekuluje se, že se letadlo zřítilo do Barentsova moře.

Rozsáhlá pátrací akce po Italii byla nakonec úspěšná. Nalezena byla nedaleko od souostroví Špicberky, kam mimochodem Amundsen mířil. Pro nás je ovšem zajímavé, že mezi tehdy zachráněnými lidmi byl nejen Nobile, ale i český vědec František Běhounek.

Záhadné zmizení Amélie Earhartové

Amelia Earthartová byla slavná americká letkyně, která jako první žena přeletěla Atlantský oceán.  Tento koníček se ovšem rodačce z Atchinsonu nakonec stal osudným, tedy možná. V červnu 1937 totiž ve svých 39 letech vyrazila společně s navigátorem Fredem Noonanem v letounu Lockheed Electra obletět svět. Letoun se ovšem ztratil nad Pacifikem a dodnes se neví, co se s ním vlastně stalo. Earthartová v posledním hlášení uvedla, že jí dochází palivo. Lockheed Electra se tedy možná zřítil do moře, existují ale také verze, že byla pilotka společně s Noonanem zajata a popravena Japonci.

V roce 2010 byly objeveny fragmenty kostí a artefakty na atolu Nikumaroro, které mohly patřit Earhartové a Noonanovi. Předloni se navíc objevila fotografie z Marshallových ostrovů, na níž by oba lidé i letadlo rovněž mohli být.

Glenn Miller vojákům k osvobození Paříže nezahrál

V prosinci 1944 zmizelo letadlo s Glennem Millerem, tedy se slavným americkým jazzovým hudebníkem. Let mířil v opačném směru, než tomu bylo u Saly, tzn. z Anglie do Francie. Miller se vydal v letadle Norseman UC-64 do Paříže, aby zde zahrál vojákům, kteří hlavní francouzské město před nedávnem osvobodili. Do cíle však nikdy nedorazil. I když letadlo zřejmě zmizelo v Lamanšském průlivu, existují i konspirativnější vysvětlení. Jedno např. tvrdí, že Millera, jemuž tehdy bylo 40 let, omylem zastřelil francouzský policista, ale vše se pod dozorem armády ututlalo.

Zmizení pěti amerických bombardérů při cvičném letu

Psal se 5. prosinec 1935 a letka amerických bombardérů Grumman TBF Avenger odstartovala k běžnému cvičnému letu z vojenské základny Fort Lauderdale na Floridě. Velitel Charles Taylor ovšem po svržení cvičných bomb hlásil, že se kompasy chovají podivně a panuje špatná viditelnost. Letadla nakonec beze stopy zmizela a při následné pátrací akci čekal podobný osud i další stroj PBM Mariner. Podivné? Možná to bude ještě podivnější, když uvedeme, že se celá událost stala v Bermudském trojúhelníku.

Přestože se o Bermudském trojúhelníku často mluví v souvislosti se záhadnými jevy i aktivitami UFO, vše může mít přízemnější vysvětlení. Jedná se totiž o frekventovanou dopravní oblast, v níž jsou častá tornáda i hurikány a stýká se zde Golfský proud s oceánskou vodou, což vede k mlhám nebo vzdušným turbulencím. Navíc je tu moře hluboké i přes 6 000 m. Časté nehody a mizení letadel a lodí tedy mohou mít zcela přirozené příčiny.

Nejen auta, také letadla se kradou

K jednomu z nejzáhadnějších zmizení letadla došlo poměrně nedávno, konkrétně v roce 2003. 25. května totiž z angolské Luandy vzlétl Boeing 727-223, který zde stál odstaven déle než rok a jeho start naplánován nebyl. Pokus o kontakt od řídící věže byl neúspěšný a Boeing zkrátka a dobře zmizel. Vzhledem k tomu, že ho vlastnila americká společnost Aerospace Sales & Leasing Co., do vyšetřování se zapojila i FBI a CIA. Podle jedné z verzí přistál stroj v Jihoafrické republice -objevily se dokonce fotky přebarveného letadla, jež bylo tomuto dosti podobné. Za vším ale mohl být obchodní spor. Na letadlo si totiž činil nárok obchodník Mike Gabriel. Co se ale skutečně stalo se dodnes neví.

Autor: Petr81

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Ztracené letouny. Co může za tolik smrti a beznaděje?

Nejabsurdnější letecké havárie v dějinách lidstva