Hrozba exekuce. Co si vlastně exekutor může skutečně dovolit a co už je přes čáru? Udělejme si v tom jasno, může se to v budoucnu hodit!

O exekučním řízení asi nesní nikdo z nás. Jenže ne vždy se všechno povede tak, jak jsme si plánovali. Pokud se tedy dostanete do spárů exekutora, má sice svá práva, některé věci ale rozhodně nesmí. Které a jak se bránit?

Exekuce. Jaký má průběh a co si exekutor nesmí dovolit?

Češi se zadlužují, a to i u nebankovních společností

Naše ekonomika v posledních letech hezky šlape, a tak Češi rozhazují. Jenomže na některé věci stále nemají. Proto bez problémů nakupují na úvěr. Jak ukazují statistiky České bankovní asociace (ČBA), téměř dvě třetiny Čechů mají zkušenost s nákupem na úvěr. Nejvíce si občané ČR tímto způsobem pořizují dopravní prostředky (auta a motorky) a elektroniku. Většina lidí přitom věří tomu, že půjčku bez problémů splatí. Jenže…

Podle Indexu rizikového zadlužování ČBA, do kterého spadají například ti, kteří si jsou na splátky ochotni vzít další půjčku, se třetina Čechů zadlužuje rizikově. Mnoho lidí navíc využívá služeb nebankovních společností, což může být dosti rizikové. Ekonomika na tom zároveň nemusí být dobře věčně, a tak se někteří lidé ani nenadějí a hrozí jim exekuce. Pojďme se tedy podívat na to, co si onen démonizovaný exekutor může dovolit, a co už nikoli.

Na co má exekutor zákonné právo?

Exekutor je osoba, kterou stát pověřil exekutorským úřadem. Jako taková vykonává exekuce, ovšem pouze v případě, že je nařídil soud. Dlužník se přitom nemusí obávat, že bude hned zvonit u jeho dveří. Nejprve je totiž vyzván k tomu, aby dluh uhradil. Exekutor tak může jednat až 30 dnů od doručení vyrozumění o nařízení exekuce. Přestože je přitom někdy realita kdovíjaká, podléhá přísnému dohledu Exekutorské komory ČR, Ministerstva spravedlnosti a soudů.

Exekutor má několik možností, jak dlužnou částku vymoci. Může např. provést exekuci na plat nebo na bankovní účet, přičemž sáhnout lze i na důchod, mateřskou anebo sociální dávky. Pokud ovšem není touto cestou dlužnou částku vymoci možné, bývá nařízena exekuce na majetek, čehož se asi všichni obávají nejvíc. Budete-li prokazatelně oním dlužníkem, exekutor může přijít k vám domů a konat.

Možná vás překvapí, že se nemusí ohlašovat předem a k vám domů může vstoupit za asistence policie i bez vaší přítomnosti. Následně provede soupis věcí, na které nalepí žlutou nálepku s nepěkným nápisem „Exekučně zabaveno“. Ty pak může odvézt a dát do dražby. Pokud má navíc podezření, že před ním dlužník nějaký zabavitelný majetek skrývá, což se pochopitelně stává, má oprávněný podat trestní oznámení za maření úředního rozhodnutí.

Existuje také exekuce na nemovitost. Novela zákona z roku 2015 nicméně dosti omezila úhrady dluhů právě prodejem nemovitosti.

Co si exekutor dovolit nemůže?

Existují příjmy, na které exekutor sáhnout zkrátka a dobře nesmí. Jedná se o:

  • příspěvek na bydlení
  • dávky sociální péče
  • jednorázové dávky sociální podpory
  • pomoc v hmotné nouzi

Soudní exekutor také svou žlutou nálepku nemůže nalepit ani zdaleka na všechno, co najde v bytě nebo domě dlužníka. Konkrétně se jedná o věci nutné k uspokojování hmotných potřeb jeho či rodiny, případně k plnění školních či pracovních povinností. Zákaz se také vztahuje na věci, jejichž zabavení a následný prodej by byl v rozporu s morálními pravidly. Konkrétně jde o:

  • obvyklé vybavení domácnosti, jehož hodnota zjevně nepřesahuje cenu obvyklého vybavení domácnosti, jako stůl, židle, kuchyňská linka, kuchyňské nářadí a nádobí, lednička, sporák, vařič, pračka, vytápěcí těleso, palivo, postel, přikrývka nebo ložní prádlo
  • běžné oděvní součásti, a to včetně prádla a obuvi
  • zdravotnické potřeby a další obdobné věci jako léky
  • hotovost do dvojnásobku životního minima
  • předměty se symbolickou hodnotou, tedy písemnosti osobní povahy, fotografie, svatební šaty, medaile či hodinky s věnováním. Patří sem také snubní prsten, kterého se ovšem dlužník asi nebude chtít zbavit pouze v případě, že ho do exekuce nedohnala manželka.
  • dětské hračky
  • potřeby nutné k vykonávání povolání
  • potřeby nutné ke studiu
  • náboženské literatura (zabavení Bible nehrozí!)
  • zvířata, která slouží člověku jako společníci, tedy nikoli prostředek zisku (hospodářská zvířata)

Pozor na falešné exekutory a vymahače!

Soudním exekutorem je člověk, který má právní vzdělání, byl jmenován Ministerstvem spravedlnosti ČR a jedná se o úřední osobu. Musí se tedy prokázat průkazem exekutora a jednat může až poté, co došlo k nařízení exekuce soudem. V České republice ovšem přibývá falešných exekutorů. Ti se mnohdy prokazují nepravým průkazem nebo razítkem, přičemž se často hlásí k neexistujícím exekutorským úřadům.

Dojem soudní exekuce se snaží navodit také různí vymahači, kteří se často „schovávají“ za údajné exekutorské kanceláře. I když mohou působit seriózně, ve skutečnosti nemají žádné pravomoci, které jsou zakotveny v exekučním řádu. Navíc nepodléhají regulaci nebo kontrole, takže na jejich aktivity nikdo nedohlíží. Dostanete-li se tedy do problémů s exekucí, buďte ostražití. Pokud získáte podezření, že se jedná o podvodníka, neváhejte ihned zavolat policii.

V případě nejasností také můžete navštívit web Exekutorské komory České republiky a prohlédnout si seznam soudních exekutorů.

Máte nějaké zkušenosti s exekutorem a jeho podezřelým jednáním? Pojďte nám o tom říci v diskusi pod článkem…

Autor: Petr81

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Konec bydlení u maminky! Skutečné bydliště už neutajíte a exekutorům neutečete!

Spotřebitelské úvěry dnes. Co vás čeká, když si chcete půjčit, kdy dokládáte příjem a jak si prověřit poskytovatele?