Spotřebitelské úvěry dnes. Co vás čeká, když si chcete půjčit, kdy dokládáte příjem a jak si prověřit poskytovatele?

Před více než rokem vstoupila v platnost Novela zákona o spotřebitelském úvěru. V čem byla tato všude diskutovaná změna užitečná a v čem naopak zbytečná? Pomohla vůbec někomu? Změnil se trh s půjčkami, nebo zůstalo vše při starém? Komu novela pomohla – spotřebitelům, nebo jen nahrála nepoctivým podnikavcům se sliby?

spotřebitelské úvěry

Hlavní změny

Díky hlavním změnám zmizelo z nebankovního trhu hodně nepoctivých rádoby poskytovatelů půjček. Málokdo totiž splnil podmínku o základním kapitálu 20 000 000 Kč. A pokud se přece jen některému z ne úplně poctivých poskytovatelů podařilo dát tento kapitál dohromady, neprošel velmi přísným sítem České národní banky, která získala dohled na trhem s úvěrovými produkty. Díky tomuto nebankovní trh opravdu velmi prořídl.

Jako žadatel o půjčku máte teď mnohem větší jistotu, že slíbené peníze opravdu získáte a nepřijdete o své v podobě nesmyslných poplatků. Na trhu zůstal jen zlomek původního množství poskytovatelů nebankovních půjček.

Prověřování bonity

Další důležitou změnou je to, že dle zákona nyní musí poskytovatel při žádosti o půjčku prověřit bonitu svého žadatele. Pokud tak neučiní a dlužník následně nebude schopen své závazky vůči tomuto věřiteli plnit, může být tento poskytovatel uznán spoluzodpovědným za nastalou situaci. Jinými slovy – „Můžeš si za to sám, věřiteli.“ A o to opravdu nikdo z nich nestojí.

Výše příjmu i u půjček před výplatou

Při žádosti o nebankovní půjčku tak nyní s největší pravděpodobností budete dokládat výši vašeho příjmu. A to pravděpodobně i u tzv. půjčky před výplatou, která je tak populární především ve chvíli, kdy už opravdu teče do bot. Také se připravte na to, že pokud máte negativní záznam v registru dlužníků, bude nyní těžší získat půjčku, než tomu bylo dříve.

Výjimky, kdy příjem nedokládáte

Zákon však neukládá, jakým způsobem a jak důkladně mají poskytovatelé půjček bonitu prověřovat. Nastává tedy příležitost upravit si tuto podmínku k obrazu svému. Takže stále můžete narazit na nabídky jako půjčka bez registru nebo dokonce půjčka bez doložení příjmu. A ne, opravdu se nemusí jednat o podvod. Spousta poskytovatelů, a to i těch poctivých, se čas od času uchýlí k takovéto nabídce. Může to být jednorázová akce, nebo naopak stálá nabídka. Především je díky tomuto vyřízení půjčky výrazně rychlejší, což spousta klientů preferuje. Když už potřebují nebankovní půjčku, potřebují ji rychle, okamžitě, včera bylo pozdě.

spotřebitelské úvěry

Zdroj foto: pixabay.com

Důvěřuj, ale prověřuj

Díky všem výše uvedeným změnám jsou nyní nebankovní půjčky výrazně bezpečnější, než byly dříve. Stále však není nazbyt být opatrný a pečlivý. Tady je pár tipů, jak bezpečně zvolit půjčku:

  • Neberte první nabídku, nechce si na výběr čas
  • Čtěte recenze
  • Projděte si srovnávače
  • Nechte si udělat KONKRÉTNÍ nabídku – kolik konkrétně vy budete splácet, na jak dlouho, s jakým RPSN.
  • Ověřte si, zda daný poskytovatel má licenci České národní banky. Pokud ne, rychle pryč!
  • A hlavně – Důkladně čtěte, co podepisujete.

Tip na závěr

Pokud hledáte nebankovní půjčky, využijte některý z online porovnávačů. V průběhu krátkého času dokážete získat základní informace o jednotlivých nabídkách a navíc si je i přehledně porovnat, díky čemuž si vyberete pro sebe tu nejvýhodnější. Pokud takový srovnávač hledáte, navštivte web bezvamoney.cz a využijte přehledné srovnání nebankovních půjček.

Autor: red

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Šílené zákony, které dodnes platí! Tomu neuvěříte!

5 cestovatelských tipů, jak sehnat nejlepší bydlení na cestách