Real Madrid šokuje! Pro peníze mění název slavného stadionu!

Estadio Santiago Bernabeu. Místo, kde se píše fotbalová historie víc než 60 let, mění své jméno poprvé po šedesáti letech. Vše pro peníze!

Real Madrid Team

Historie Estadio Chamatrin

Stadion byl založen v roce 1947 jako Estadio Chamatrin (což byl název předchozího stadionu Realu). Již v roce 1955 byl však přejmenován na Estadio Santiago Bernabeu. Inspirací pro změnu názvu bylo jméno bývalého hráče Realu Santiaga Bernabeua. Ten byl totiž v letech 1943 až 1978 prezidentem klubu a tedy právě pod jeho vedením byl nový stadion vystavěn. Aréna prošla postupně čtyřmi rekonstrukcemi a to v letech 1954, 1982, 1992 a rozsáhlou rekonstrukcí v letech 1999 až 2003. Její současná kapacita je 81 044 diváků a patří tak mezi 10 největších fotbalových stadionů světa.

Abu Dhabi Bernabeu

Na obzoru je další rekonstrukce stadionu, která má zvednout jeho kapacitu až na 88 500 diváků. Jejím významným investorem je saudskoarabská společnost IPIC, která do Realu celkem investuje astronomických 500 milionů eur (tedy takřka 14 miliard korun). Objem této investice je pro španělský velkoklub natolik zásadní, že dal Saudům k dispozici dokonce název zrekonstruovaného stadionu.

Podle španělského deníku Marca je IPIC předběžně rozhodnut pro název Abu Dhabi Bernabeu, který má odkazovat na původ investora. Fotbalový svatostánek tak po dlouhých šedesáti letech bude měnit své jméno. Současný prezident Realu Florentino Perez se v rozhovoru pro deník AS vyjádřil jednoznačně: „Za takové peníze si to můžou pojmenovat, jak budou chtít.“ Byť se změna názvu může zdát jako kosmetická, pro fanoušky Realu  je to změna obrovská. Santiago Bernabeu je jimi dodnes oslavován a mnohé z nich zamýšlený název dokonce uráží.

Nic naplat, peníze vládnou světem a svou cenu má ve sportovním světě zdá se cokoliv. Jste fanoušky Realu Madrid? Co na zamýšlenou změnu názvu legendárního stadionu říkáte vy? Pište do komentářů!

Autor: Amon Surtur

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Technologie jsou ve sportu všude

Podivná úmrtí související se sportem